Johan Sverdrup (1816-1892) Norges statsminister 26/06-1884 - 13/07-1889. (Venstre). Var stortingspresident 1871-1884 og Norges Venstre-forenings første formann. Svedrup stod bak en rekke reformer, bl.a. juryordningen og utvidelse av stemmeretten. Han var stortingsrepresentant for Akershus 1859-1885. 
Johan Sverdrup (1816-1892) Norges statsminister 26/06-1884 - 13/07-1889. (Venstre). Var stortingspresident 1871-1884 og Norges Venstre-forenings første formann. Svedrup stod bak en rekke reformer, bl.a. juryordningen og utvidelse av stemmeretten. Han var stortingsrepresentant for Akershus 1859-1885.  Foto: SCANPIX.)

Venstres historie

Forholdet til Europa har preget historien til landets eldste parti, som kjemper mot sperregrensa.


Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Venstre er Norges eldste parti, stiftet 28. januar 1884. Venstre er et sosialliberalt parti.

Partiets leder er Trine Skei Grande. Hun ble valgt på landsmøtet i april 2010. Skei Grande kommer fra Overhalla i Nord-Trøndelag, men er innvalgt på Stortinget fra Oslo. Terje Breivik fra Ulvik og Ola Elvestuen fra Oslo er partiets nestledere.

Venstre har hatt seks statsministere, samtlige før 1935. Johan Sverdrup som var Venstres første leder stod i spissen for innføringen av parlamentarismen i Norge i 1884. Den foreløpig siste statsministeren Venstre har hatt var Johan Ludvig Mowinckel som gikk av i 1935.

Etter andre verdenskrig har Venstre vært i regjering seks ganger, i samarbeid med andre partier. Bent Røiseland var en het kandidat som statsminister i 1965, men Per Borten fra Senterpartiet ble foretrukket av et flertall i de borgerlige partiene.

Forholdet til Europa og EEC har preget Venstres historie i nær 40 år. I 1972 var frontene steile. Et flertall av delegatene under partiets landsmøt på Røros ønsket å binde stortingsrepresentantene til å stemme nei til norsk medlemskap. Det førte til at tilhengerne brøt ut av partiet og dannet Det liberale folkeparti. Splittelsen førte til at Venstre mistet åtte av sine 13 representanter på Stortinget som gikk over til DLF.

SPLITTET: Venstres landsmøte på Røros, i 1972 hvor partiet ble splittet i to fraksjoner på EF-saken. Utbryterne, med Helge Seip og Bent Røiseland, vil danne et nytt parti. På bildet sitter Bent Røiseland alene i salen.
Foto Svein Hammerstad / NTB / SCANPIX
SPLITTET: Venstres landsmøte på Røros, i 1972 hvor partiet ble splittet i to fraksjoner på EF-saken. Utbryterne, med Helge Seip og Bent Røiseland, vil danne et nytt parti. På bildet sitter Bent Røiseland alene i salen. Foto Svein Hammerstad / NTB / SCANPIX Foto: Hammerstad, Svein

Mens Venstre fikk 9,4 prosent ved det siste valget før splittelsen, klarte de som ble igjen i partiet bare å samle 3,5 prosents oppslutning og stortingsgruppen ble redusert til to. Det liberale folkeparti fikk 3,4 prosent og tidligere finansminister Ole Myrvoll fra Hordaland ble partiets eneste representant på Stortinget.

Mens Venstre i hele etterkrigstiden hadde søkt borgerlig samarbeid, åpnet de i 1985 for første gang for å støtte en Arbeiderpartiregjering. Ved dette valget falt Venstre helt ut av Stortinget. Fire år senere gikk Venstre til valg på en borgerlig samarbeidsregjering men ble offer for argumentasjon om bortkastede stemmer og klarte ikke å komme tilbake på Stortinget.

GIKK TIL OSLO: Lars Sponheim brakte Venstre tilbake på Stortinget i 1993 etter åtte års fravær. Før valget lovet han å gpå til Oslo om han kom inn. På Finse møtte han partiets landsstyre. Foto Marit Hommedal / NTB / SCANPIX
GIKK TIL OSLO: Lars Sponheim brakte Venstre tilbake på Stortinget i 1993 etter åtte års fravær. Før valget lovet han å gpå til Oslo om han kom inn. På Finse møtte han partiets landsstyre. Foto Marit Hommedal / NTB / SCANPIX Foto: Hommedal, Marit

Etter åtte års fravær fra Stortinget klarte Lars Sponheim fra Ulvik i 1993 å bli valgt som partiets eneste representant fra Hordaland.

Han lovet velgerne å gå til Oslo om han ble valgt, et løfte han holdt. Sponheim ble valgt til leder i Venstre etter Odd Einar Dørum i 1996.

I 1997 gikk Venstre til valg sammen med Kristelig Folkeparti og Senterpartiet med mål om en sentrumsregjering. Venstre hadde solid oppslutning på meningsmålingene og kom inn med seks representanter på Stortinget. Sammen med Odd Einar Dørum, Guro Fjellanger og Eldbjørg Løwer ble Lars Sponheim utnevnt som statsråder i regjeringen til Kjell Magne Bondevik.

I REGJERING: Venstres Odd Einar Dørum og Lars Sponheim Voksenåsen konferansesenter til regjeringsforhandlinger. NTB-foto: Lise Åserud)
I REGJERING: Venstres Odd Einar Dørum og Lars Sponheim Voksenåsen konferansesenter til regjeringsforhandlinger. NTB-foto: Lise Åserud) Foto: Åserud, Lise

Fire år senere falt Venstre under sperregrensen ved Stortingsvalget med 3,9 prosent og fikk bare to representanter på Stortinget. Men partiet fikk god uttelling med tre statsråder Lars Sponheim, Odd Einar Dørum og Torild Skogsholm.

Stortingsvalget i 2005 ble det beste for Venstre siden 1969 med 5,9 prosent. Partiet fikk 10 representanter på Stortinget, men mistet regjeringsmakten.

Fire år senere i 2009 falt Venstre igjen under sperregrensen med 3,9 prosent og endte med to representanter på Stortinget. Valgnatten varslet partiets leder gjennom 14 år Lars Sponheim at han ville gå av.

GIKK AV: Lars Sponheim mistet stortingsplassen og Venstre falt under sperregrensa. Det førte til at Sponheim trakk seg som leder valgnatta 2009. Foto: Erik Johansen / Scanpix
GIKK AV: Lars Sponheim mistet stortingsplassen og Venstre falt under sperregrensa. Det førte til at Sponheim trakk seg som leder valgnatta 2009. Foto: Erik Johansen / Scanpix Foto: Johansen, Erik

Sju måneder senere i april 2010 ble Trine Skei Grande valgt til ny partileder. Helge Solum Larsen fra Stavanger ble valgt til ny første nestleder, mens Ola Elvestuen fra Oslo ble andre nestleder. Solum Larsen gikk av i 2012, mens Terje Breivik ble ny nestleder.

Valget i 2013 ga Venstre et løft til 5,2 prosent, en fremgang på 1,4 prosentpoeng. Partiet var tilbake på Stortinget med 9 representanter, og var en del av det nye borgerlige flertallet.

Sammen med Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti forhandlet de om en politisk plattform i Nydalen.

KrF og Venstre valgte å bli samarbeidspartier for en regjering bestående av Høyre og Fremskrittspartiet, der de undertegnet en felles plattform om hva de fire partiene var enige om og hvordan de skulle samarbeide.

I 2018 valgte Venstre å gå inn i regjeringen. Et år senere fulgte Kristelig Folkeparti etter, slik at det var en flertallsregjering. I 2020 forlot Frp regjeringen, som igjen var i mindretall.

På nyåret 2020 var det strid om hvem som skulle lede partiet videre. Trine Skei Grande varslet at hun trekker seg. Partiet har ennå ikke valgt etterfølger i mai 2020. Nestledere er Terje Brevik og Ola Elvestuen.

LEDER: Trine Skei Grande ble valgt til leder i Venstre 17. april 2010.  Foto: Erik Johansen / Scanpix
LEDER: Trine Skei Grande ble valgt til leder i Venstre 17. april 2010.  Foto: Erik Johansen / Scanpix Foto: Johansen, Erik