OLJERIGG: Ekofiskfeltet ble oppdaget i 1969, og består i dag av mange plattformer. Bildet er av plattformene Ekofisk 2/4 K og Ekofisk 2/4 B.
OLJERIGG: Ekofiskfeltet ble oppdaget i 1969, og består i dag av mange plattformer. Bildet er av plattformene Ekofisk 2/4 K og Ekofisk 2/4 B. Foto: DEXTRA Photo / Creative Commons

50 år siden i år: Dette hadde skjedd om Norge aldri hadde funnet oljen

Sommeren 1967 fant Norge den første oljen på norsk sokkel. Hva om den aldri ble funnet?

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Historisk sett er det klart at vi ikke hadde hatt den velstanden vi har i dag. Det er ikke tvil om at oljen har gitt oss enorme inntekter, sier oljeanalytiker i Nordea, Thina Saltvedt til TV 2.

Det var sommeren 1967 at gjennombruddet kom. Bransjebladet Sysla skriver om da olje kom opp på dekket på riggen Ocean Traveler, som boret brønn for Esso.

Saltvedt tror Norge ville lignet mer på Sverige og Danmark, dersom gjennombruddet aldri hadde kommet.

– Hvis vi ser på våre naboland, har de en bredere sammensatt industri. En lignende situasjon ville det sannsynligvis også vært i Norge uten oljen, sier Saltvedt.

– Fortjener skryt

Oljeanalytikeren mener man nå begynner å se de negative sidene ved oljefunnet, blant annet fordi Norge har blitt veldig avhengig av inntekter fra én sektor.

– Det har gjort oss ekstremt sårbare. Norge har også en forpliktelse til å bidra til å rette opp i klimaendringene, etter mange år med oljeeksport.

Selv om oljen har gjort enormt mye for Norges økonomi, tror Saltvedt at Norge uansett ville hatt høy levestandard. Hun er likevel klar på at oljepengene har gitt nordmenn en stor fordel.

Oljeanalytiker i Nordea, Thina Saltvedt. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
Oljeanalytiker i Nordea, Thina Saltvedt. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix

– Det gir oss stor fleksibilitet, og i dårligere tider har vi litt å lene oss på. Det har også skapt mange arbeidsplasser og vekst, og ikke bare i oljenæringen. De som har styrt fortjener skryt for måten de har forvaltet rikdommen, mener Saltvedt.

Grønt batteri for Europa

Norge er nå inne i en brytningsfase, ifølge Saltvedt. Oljens tid virker snart å være omme, og da mener oljeanalytikeren at mat, grønn energi og teknologi er veien å gå.

– Jeg er ikke så bekymret for fremtiden. Verden trenger mat og grønn energi, og der har havet et kjempepotensial.

Hun håper nå at erfaringen fra oljeindustrien kan tas med når andre industrier skal bygges opp.

– Med teknologien vi allerede har kan vi for eksempel overvåke oljesøl. I fremtiden bør vi utvinne mer energi fra havet. Kanskje kan Norge bli et grønt batteri for Europa.