PROTESTERER: Myndighetene har ikke god nok dokumentasjon på snusens helseskadelige effekter til å forlange nøytrale pakker, mener Swedish Match. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
PROTESTERER: Myndighetene har ikke god nok dokumentasjon på snusens helseskadelige effekter til å forlange nøytrale pakker, mener Swedish Match. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Snusprodusent saksøker staten

Swedish Match går til krig mot de nye nøytrale tobakkspakningene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fra 1. juli skal alle tobakkspakninger som selges i Norge ha samme farge og utforming. Alle sigarett- og snusesker skal være mørkegrønne og ha en standardisert skrift som angir merke og variant. Logo og designelementer forsvinner.

Produsentene har fått ett år på seg til å legge om produksjonen og selge ut lagrene av sigaretter og snus som allerede er produsert med den eksisterende utformingen.

Går til sak

Men snusgiganten Swedish Match, som blant annet produserer General, Ettan, Kronan og Catch, vil ikke sitte stille og la endringen skje. Tobakksprodusenten går til sak mot staten for å få fjernet lovendringen, skriver VG.

Swedish Match mener regjeringen ikke har god nok dokumentasjon på de helseskadelige effektene av snus til å kreve at pakningene skal være standardiserte.

– En så inngripende regulering som standardiserte forpakninger utgjør, står ikke i proporsjon til de eventuelle helserisikoene som er knyttet til snus, sier talsmann for Swedish Match, Patrik Hildingsson, til VG.

Helseminister Bent Høie (H) sier i til avisen at han ikke er overrasket over søksmålet.

– Det har tobakksindustrien også gjort mot Australia, Frankrike og Storbritannia – og tapt alle steder, uttaler Høie.

Ikke like farlig som røyk

Snusprodusenter er opptatt av at det er mindre farlig å snuse enn å røyke. Ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) medfører sigarettrøyking mye høyere risiko for kreft enn det snus gjør. En fersk undersøkelse tilbakeviser den gamle påstanden om at snus fører til økt risiko for kreft i bukspyttkjertelen.

Videre påpeker FHI at snusbruk påvirker blodtrykk og puls, men det er ikke påvist at snus gir økt risiko for hjerte- og karsykdom. Røyking øker risikoen for hjerte- og karsykdom.

Da lovendringen om nøytrale tobakkspakker trådte i kraft 1. juli, kalte Kreftforeningens generalsekretær Anne Lise Ryel det for en merkedag for kreftsaken.

– Reklame fungerer, spesielt overfor barn. Nå mister tobakksindustrien den siste reklameflaten for å lokke barn inn i avhengighet, sa Ryel.

– Vi kan i fremtiden forvente oss en kraftig reduksjon i antall ungdom som starter med tobakk. Det betyr at mange vil bli spart for tobakkens lidelser, fortsatte generalsekretæren.

OPPDATERT: Swedish Match presiserer overfor TV 2 at de støtter plain pack, men mener at dersom man setter plain pack på snus så likestilles det med sigaretter, som er et produkt som tar tusenvis av liv.