STERK KRITIKK: Ap-politiker Gjermund Orrego Bjønrdahl gikk rett i strupen på Sylvi Listhaug på Facebook. Det angrer han for nå.
STERK KRITIKK: Ap-politiker Gjermund Orrego Bjønrdahl gikk rett i strupen på Sylvi Listhaug på Facebook. Det angrer han for nå. Foto: Montgomery, Henrik / NTB Scanpix.

Ap-politiker trekker seg etter at han kalte Listhaug for «Norges svar på Goebbels»

Profilert sørlandspolitiker trekker seg etter at han sammenlignet Sylvi Listhaug med Joseph Goebbels.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Arendal-politikeren Gjermund Orrego Bjørndahl (Ap) er nok en gang i hardt vær.

Denne gangen etter at han gikk ut på Facebook og kalte innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) for «Norges svar på Goebbels».

Bjørndahl skriver følgende på Facebook:

«Statsråd Listhaug er tilbake etter mammapermisjon. Dermed er rasistens fyrtårn tilbake i regjering og avisspalter. Statsråden som har nynazister som heiagjeng er tilbake.

Statsråden som snakker dritt om alle jeg jobber for, enten de er flyktninger, asylsøkere, homser eller har andre utfordringer er denne ministerens fiender. Norges svar på Goebbels får fortsette sitt virke med velsignelse av Erna Solberg.»

– Lavmål
Listhaug har lagt ut et bilde av statusoppdateringen til Bjørndahl på sin Facebook-side, og skriver:

«Ap-politiker og lærer som tidligere kalte meg "jævla rasistkjerring" er igang igjen. Er det dette lavmålet vi kan forvente fremover av Arbeiderpartiet i valgkampen?», skriver hun.

– Det er først og fremst trist at en fremstående Ap-politiker sier dette. Jeg har lagt ut dette på min facebookside fordi jeg vil få slutt på dette. At vi som er for en streng innvandringspolitikk skal karakteriseres som nazister, rasister og til og med en propagandaminister som bidro til å slakte seks millioner jøder er helt ekstremt. Dette skal ingen finne seg i, og derfor sier jeg ifra. Det holder ikke at han sier at Goebbels-sammenligningen er «uklok», sier Listhaug til TV 2.

Hun mener denne typen uttalelser ikke hører hjemme i det offentlige ordskiftet:

– Når vi som politikere diskuterer saker, og er uenige, må vi klare å gjøre det på en respektabel måte. Vi kan ikke synke ned på et nivå som vi til og med hadde reagert på om det fantes i de dypeste kroker av Internett, sier Listhaug.

Bjørndahl er en profilert sørlandspolitiker, som sitter i bystyret i Arendal. Dette er ikke første gang han er i medienes søkelys etter en kontroversiell uttalelse.

11. juni fikk han massiv kritikk etter å ha kalt Listhaug for «jævla rasistkjerring». Arbeiderpartiet beklaget på vegne av Bjørndahl, men han sto selv for sine uttalelser den gangen.

Tar pause
Slik er det ikke denne gangen for Bjørndahl, som nå helst skulle vært uten denne episoden:

– Jeg angrer litt. Det blir så mye støy. Det verste er nok kanskje refsen jeg får av mine egne, og jeg tar en pause fra politikken nå. Årsaken er åpenbar: det er blitt for mye mediestøy. Spesielt knyttet til asyl og Sylvi Listhaug. Det er nå blitt en så stor påkjenning både for meg og partiet at jeg har bedt om ett års permisjon. Jeg har fått bekreftelse fra lederen i Arbeiderpartiet, så får vi se hvordan det blir videre, sier han til TV 2.

– Det som fikk meg til å reagere så kraftig var at Sylvi var tilbake i jobb, og fortsatte som alltid. Hun legger ut det jeg ser på som negativ propaganda, og det kommer noe på facebooksiden hennes hver eneste dag, sier Bjørndahl.

Han ønsker å klare opp sammenligningen han dro mellom Listhaug og Goebbels.

– Jeg har et sterkt engasjement for enslige mindreårige, og jeg savner politikere som virkelig tør å stå opp og snakke på en tydelig måte. Jeg forstår at jeg får reaksjoner, absolutt, og jeg skjønner også at sammenligningen med Goebbels er langt over streken. For å presisere sammenlignet jeg ikke Sylvi Listhaug med nazisten Goebbels, men med en av tidenes beste propagandister, sier Bjørndahl til TV 2.

Listhaug mener Bjørndahl nå må ta en runde med seg selv:

– Bjørndahl må gå i seg selv og tenke seg om. En gang kan være en feil, men nå ligner dette mer på et mønster. Jeg håper han beklager hele uttalelsen, og at Ap-ledelsen kommer på banen. De kan ikke ha en politiker som holder på slik. Dette går over alle støvleskaft, sier hun til TV 2.

Arbeiderpartiets partisekretær Kjersti Stenseng sier følgende til TV 2:

«Vi tar avstand fra hans uttalelser. Det er ikke forenlig med det vi som parti mener. Vi har gitt ham skriftlig advarsel for lignende uttalelser tidligere. Vi tar til etterretning at han søker permisjon fra politiske verv. I samråd med fylkespartiet har vi satt i gang en prosess hvor vi vurderer ytterligere tiltak – herunder eksklusjon.»