MANGLEDE BEHANDLING: Illustrasjonsbilde av en mann som får sprøyte i rompa, som er den eneste behandlingsformen mot gonoré i dag. Foto: Colourbox
MANGLEDE BEHANDLING: Illustrasjonsbilde av en mann som får sprøyte i rompa, som er den eneste behandlingsformen mot gonoré i dag. Foto: Colourbox

– Snart har vi ingen måte å behandle gonoré på

Flere steder i verden finnes det ingen effektive metoder å behandle gonoré på på grunn av resistens, og det kan også bli tilfelle i Norge, advarer Folkehelseinstituttet.

På 1970-tallet ble gonoré kalt en folkesykdom og var spesielt vanlig i Norge. I 1975 ble det registrert 15.000 nye tilfeller årlig her til lands, opplyser Folkehelseinstituttet.

Heldigvis gikk forekomsten drastisk ned på grunn av bedre identifisering og pencillinbehandling av sykdommen.

Men fra da til nå har mye skjedd. Nå er gonoré rangert som nummer tre på listen over verdens mest medisinresistente trusler.

– Det er rapportert enkelte tilfeller i verden hvor man ikke har et effektivt antibiotikum fordi gonokokkene har utviklet resistens mot alle antibiotika vi har tilgjengelig, forteller Martin Steinbakk, overlege ved avdeling for resistens- og infeksjonsforebygging på Folkehelseinstituttet til TV 2.

Ned til siste mulighet

Det er foreløpig sjeldent, men i Norge er det bare én effektiv metode igjen, og det er bare snakk om tid før også vi kan oppleve å stå med hendene tomme.

– Sykdommen sprer seg nå i rekordfart, og når vi bare har én siste mulig måte å behandle på, så kan total resistens mot sykdommen være tilfelle. For gonokokker er en veldig «smart» bakterie som finner nye måter å overleve på, sier Steinbakk.

I tillegg til at kjønnssykdommen er en kakelakk mot behandling, så smitter den også ekstremt lett og kan ligge skjult uten symptomer hos mange. Sykdommen er vanligst hos menn som har sex med menn, men det har vært en kraftig økning blant heterofile de siste årene.

For å illustrere alvoret på verdenbasis:

Etter mange effektive år med penicillinbehandling ble resistens så utbredt på 1980-tallet at leger verden over måtte kaste seg rundt å finne en ny måte å behandle på. Antibiotikumet Tetracycline ble da et hyppig brukt behandlingsmiddel, men det mistet også effekten samme på slutten av samme tiår.

På 1990-tallet ble et nytt antibiotikum tatt i bruk, men gonoré er såpass tilpasningsdyktig at resistens nok en gang ble utviklet.

Ved tusenårsskifte ble enda et antibiotikum erstattet som standardbehandling, men det tok ikke mange år før metoden ikke lenger ble anbefalt på grunn av resistens i Asia. I 2004 ble metoden en lite effektiv behandlingsform i USA også, og i 2007 var det slik verden over.

Rundt år 2010 var det få alternativer igjen. Antibiotikumet Cefalosporine kommer i to ulike former, tablett og injeksjon. Tablettene viste seg å være fiasko og nå er injeksjon i rumpa eneste alternativ.

– Ceftriaxon til injeksjon er ikke det mest effektive vi har, og i praksis det er den eneste effektive antibiotikum vi har igjen til behandling, sier resistenseksperten.

Kan føre til infertilitet, HIV og alvorlige leddskader

Antibiotikaresistens beskrives som en usynlig tsunami, og når gonoré blir umulig å behandle, så blir sykdommen kronisk.

Ubehandlet gonoré kan føre til betennelse i sædblærer, prostata, bi-testikler og testikler hos menn, og infeksjon i livmor, eggledere og eggstokker, samt bekkeninfeksjon hos kvinner. Sykdommen kan også føre til risiko for svangerskap utenfor livmoren. Dersom gravide kvinner har gonoré og det ikke oppdages før fødsel, så kan barnet bli smittet. Da kan spedbarn utvikle alvorlig øyesykdom, som i verste fall kan medfører blindhet.

De alvorligste konsekvensene er infertilitet hos både kvinner og menn. Risikoen for å få HIV øker også dersom man har gonoré. Bakteriene kan også spre seg til de store leddene i kroppen og gi varig skade.

I noen sjeldne tilfeller kan sykdommen vandre til blodet og føre til død.

Bruk kondom!

– Kondombruk er den mest effektive måte å beskytte seg mot gonore og andre seksuelt overførbare sykdommer. Og ett spørsmål man alltid bør stille seg er «trenger jeg å ha ubeskyttet sex med denne ukjente personen?». Mange seksualpartnere øker risiko for sykdom og vanskeliggjør smitteoppsporing.

Han mener gonoré har blitt en sykdom folk kan for lite om og som ble en glemt på grunn av HIV.

– Da HIV ble utbredt og man kunne få svært alvorlig sykdom, så kom gonoré i skyggen og druknet litt i folks oppmerksomhet. Vi hadde ganske få tilfeller av gonoré rundt tusenårsskiftet og mange trodde det var en sykdom på vei ut og at gonore var enkel å behandle. Men det er absolutt ikke tilfelle, det er faktisk helt motsatt, sier overlegen.

Steinbakk mener også det er en svakhet i Norge at primærhelsetjenesten ikke er godt nok oppdatert på sykdommen.

– Behovet for antibiotikabehandling med injeksjoner gjør at det er mer naturlig at spesialisthelsetjenesten tar seg av gonoré, og i mindre grad fastlegene. Det har vært tilfeller der smittede personer rett og slett har fått feil eller ineffektiv behandling fra allmennlegen og det medfører lengre sykdom, økt mulighet for smitte og bidrar til et større resistensproblem.

Uhelbredelig gonoré påvist

WHO opplyste denne uken at minst tre mennesker er smittet av en type supergonoré som ikke kan behandles. De tre pasientene med antibiotikaresistent gonoré befinner seg i Japan, Frankrike og Spania.

– Dette er personer som kan smitte andre. Og disse tilfellene kan være toppen av isfjellet, fordi rapportsystemet for å melde fra om resistente infeksjoner ikke fungerer i fattige land der gonoré er langt mer vanlig, sier Teodora Wi, en ekspert i Verdens helseorganisasjon (WHO).

Steinbakk opplyser at Folkehelseinstituttet er informert om fire tilfeller i Sverige hvor personene viste seg å være resistente mot injeksjonen. Men ved å gi fire ganger så stor dose, så ble bakteriene drept.

Slår alarm om gonoréeksposjon

TV 2 skrev i går om smittevernoverlege ved Diakonhjemmet Sykehus, Knut Henrik Spæren, som slo alarm om at gonoré er mye farligere nå enn noen gang.

– Det var først i 2010 at man så en betydelig økning, og siden har det steget jevnt. Nå er det prekært. Det er helt ute av kontroll, sa Spæren.

Forekomsten av gonoré har eksplodert i Norge de siste årene, spesielt i Oslo. Antall registrerte gonorétilfeller i Norge er nær femdoblet i løpet av de siste 10 årene. Tall fra Folkehelseinstituttet (FHI) viser at det i 2016 ble det meldt inn 1096 tilfeller av gonoré i Norge.

Basert på antall tilfeller så langt i år, så tror de økningen i år fra i fjor vil være 50 prosent.

Nå roper smittevernoverlegen varsko til myndighetene.

– Nå håper jeg på nødløsninger eller støttetiltak som vil kunne håndtere denne alvorlige sprednings- og resistenssituasjonen bedre i fremtiden. Det er kritisk hvis gonoré blir en kronisk tilstand, sier han og legger til:

– Jeg håper folk snart forstår alvoret av denne sykdommen. Det finnes ingen vaksine mot gonoré, bare kondom.