ni år gammelt drap mot oppklaring – siktet utlevert fra Kenya:

– Er blitt vanskeligere å være på flukt fra politiet

En mann er utlevert fra Kenya, siktet for et ni år gammelt drap i Oslo. Å være gjerningsmann på rømmen fra politiet er blitt vanskeligere, mener norsk politi.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Natt til 24. mars 2008 ble en somalisk mann i 20-årene skutt og drept i en liten park på øvre Grünerløkka i Oslo.

To somaliske menn ble siktet for drapet.

– Dette er menn som har drevet med vinningskriminalitet og narkotikakriminalitet, sier politioverbetjent Kjetil Moen i Oslo politidistrikt.

Rømte til utlandet

Totalt ble det avfyrt ni skudd.

Mannen som skjøt rømte fra Norge. Han ble umiddelbart internasjonalt etterlyst av politiet, men ble først pågrepet i Tyskland i fjor.

Totalt ble to personer siktet for drapet, og må har politiet også klart å ta den andre drapssiktede mannen. Han ble pågrepet i Kenya.

– Verden har blitt mindre, og det er blitt vanskeligere for kriminelle å gjemme seg og å være på flukt, sier politiadvokat Christian Hatlo i Oslo politidistrikt.

Utlevert fra Kenya

Hatlo mener godt internasjonalt politisamarbeid har vært avgjørende for å få en løsning på det ni år gamle drapet.

– Det med utlevering fra Kenya er ekstra gledelig fra politiets side, for vi har ikke noen utleveringsavtale, men til tross for det fikk vi ham utlevert på 14 dager, sier Hatlo.

DRAPSVÅPEN: Dette våpenet ble brukt i drapet. Det ble avfyrt totalt ni skudd. Foto: Politiet / TV 2
DRAPSVÅPEN: Dette våpenet ble brukt i drapet. Det ble avfyrt totalt ni skudd. Foto: Politiet / TV 2

Det er første gang et afrikansk land har utlevert en drapssiktet til Norge. IFølge Oslo-politiet er det vanskeligere å være på rømmen fra politiet nå enn før.

– Og nå fikk vi jo også en lovendring for et par år siden som faktisk gjør at de alvorligste sakene, terror, drap og de alvorligste sedelighetssakene, aldri foreldes. Det medfører at vi vil la disse internasjonale etterlysningene stå helt til vi tar de skyldige, sier Hatlo.

– Og vi ser jo gjerne, og det viser denne saken, at gjerningspersonene gjør tabber som gjør at vi får tak i dem, sier han.