FRA PORTO TIL WOLVERHAMPTON: Ruben Néves bytter ut den flott kystbyen Porto til fordel for den gamle industribyen Wolverhampton. 
FRA PORTO TIL WOLVERHAMPTON: Ruben Néves bytter ut den flott kystbyen Porto til fordel for den gamle industribyen Wolverhampton.  Foto: Francisco Leong

Det portugisiske supertalentet signerte for Wolves: – Det er Jorge Mendes som styrer det hele

Det portugisiske supertalentet Ruben Néves er klar for Wolverhampton og Championship. Tor Kristian Karlsen mener overgangen er oppsiktsvekkende, men symptomatisk for hvordan spillerens agent, Jorge Mendes, opererer.

Han var regnet som et av de mest spennende talentene i verden, og mange mener at han fortsatt er det. Likevel har portugisiske Rúben Neves (20) nå signert for Wolverhampton. Det ble bekreftet av klubben lørdag formiddag.

Han kommer til Wolves fra Porto i en overgang verdt rundt 170 millioner kroner.

– Det er oppsiktsvekkende at han går til Championship, sier sportsdirektør og talentspeider, Tor Kristian Karlsen til TV 2.

I fjor rangerte han de 30 beste unge talentene i verden for TV 2.

På den listen kom Rúben Neves, som er født i 1997, helt oppe på 3. plass – foran spillere som Tottenhams Dele Alli og Arsenals Hector Bellerin – og Karlsen skrev blant dette:

– Portugiseren som har sprengt de fleste rekorder (den yngste spilleren til å score ligamål for FC Porto, den yngste Champions League-debutanten samt den yngste kapteinen til klubben – alt dette før voksen alder) ville under normale omstendigheter toppet denne rankingen, men prestasjonene til det som muligens er Europas største fotballtalent har vært påvirket av uroen som har plaget FC Porto denne sesongen. Storspillermateriale.

Så hva i all verden er det som har skjedd i løpet av det siste året?

– Det er Jorge Mendes som trekker i trådene

Rúben Neves ble klar for Wolverhampton lørdag formiddag.
Rúben Neves ble klar for Wolverhampton lørdag formiddag.

Svaret er langt og innfløkt, men kan likevel oppsummeres ved hjelp av ett enkelt navn: Jorge Mendes.

Da Wolverhampton tidligere i sommer annonserte portugisiske Nuno Espírito Santo (populært bare kalt Nuno) som deres nye trener, gikk de samtidig ut og benektet at Jorge Mendes hadde for stor innflytelse på deres overgangspolitikk. De innrømmet imidlertid at de brukte ham som rådgiver.

Bakgrunnen var Jorge Mendes' bånd til Wolverhamptons nye kinesiske eiergruppe Fosun. Ifølge The Guardian har de et forhold som går langt utover kun vennskap og vanlig rådgivning. Avisen skriver at Mendes og Fosun har et forretningspartnerskap, og at Mendes var sentral i å få den kinesiske investeringsgruppen inn i fotballen.

SUPERAGENT: Jorge Mendes har blant annet José Mournho og Cristiano Ronaldo.
SUPERAGENT: Jorge Mendes har blant annet José Mournho og Cristiano Ronaldo. Foto: Sergio Perez

– Dette er en klassisk case hvor en agent har veldig mye innflytelse over en klubb. Det var Mendes som introduserte Fosun-gruppen til Wolverhampton i utgangspunktet, og dermed var det også ganske opplagt at han kom til å få en veldig sentral rolle i klubben, sier Tor Kristian Karlsen til TV 2.

Gjennom sitt virke som sportsdirektør – og senere administrerende direktør – i Monaco, har Karlsen og Mendes' stier krysset hverandre ved flere anledninger. Karlsen har fulgt utviklingen i Wolverhampton tett den siste tiden.

– I de siste ukene har man sett både ulempene og fordelene med et slikt samarbeid. For det første får Wolves nå en portugisisk trener som ikke har hatt noen særlig suksess, verken i Porto eller Valencia, men som er en god venn av Mendes. Han var faktisk Mendes' første klient.

Tor Kristian Karlsen. Her som sportsdirektør i Monaco sammen med Claudio Ranieri. 
Tor Kristian Karlsen. Her som sportsdirektør i Monaco sammen med Claudio Ranieri.  Foto: Jean-christophe Magnenet

For da Nuno og Mendes møtte hverandre for 21 år siden var Jorge Mendes mest kjent som nattklubbeier. Det var den tidligere keeperen Nunos overgang fra Vitória Guimarães til Deportivo La Coruña som startet Jorge Mendes' karriere som agent, en karriere som nå har gjort ham til den mest innflytelsesrike mannen i fotballverden og gitt ham klienter som Cristiano Ronaldo og José Mourinho.

Etter at Nuno avsluttet spillerkarrieren har han trent en rekke klubber hvor Jorge Mendes har gode forbindelser. Nå sist i Porto i 2016 hvor Nuno fikk sparken etter å ha endt på en skuffende andreplass i den hjemlige ligaen.

– Beslutningen om å ansette ham var ikke nødvendigvis så populær innad i Wolves, men på en annen side så ser man jo også hvilke fordeler man kan få gjennom et samarbeid med en så stor og mektig agent. Nå ender de opp med en spiller som ikke under noen andre omstendigheter ville ha gått til en Championship-klubb, sier Tor Kristian Karlsen til TV 2.

– Trenger ikke være en dårlig overgang

Karlsen er imidlertid ikke bare negativ til at Rúben Neves, som var kaptein for Porto i Mesterligaen allerede som 18-åring, nå går til Englands andre nivå.

– Rent ferdighetsmessing så er Neves en spiller som burde spille i en bedre liga og på et høyere nivå enn Championship, det er det ingen tvil om. Samtidig er han kanskje ikke helt klar for de aller største klubbene ennå.

For utviklingen til Ruben Néves kan sies å ha stagnert i det siste.

– Det som er ganske interessant er at det er debutsesongen 14/15 som var Néves' beste. Han hadde ingen spesielt god sesong i fjor, og det er ikke sånn at han har dominert og styrt Porto på egenhånd de siste årene, men han har uomtvistelig et enormt potensial. Hvis han klarer å tilpasse seg tempoet og den fysiske dimensjonen av spillet i Championship, som ikke bare er enkelt for en ung portugiser, så bør han etter et par år ende opp i en større klubb. Og det er vel også tanken til både Mendes og Wolves.

Ruben Néves er ikke det eneste Wolves-kjøpet med klare forbindelser til Jorge Mendes. Portugiserne Ivan Cavaleiro, Helder Costa og João Teixeira har i tur og orden kommet inn stadionportene på Molineux. Ingen av dem har Jorge Mendes som agent, men ifølge The Guardian kan rådgiverne deres alle knyttes tilbake til enten Jorge Mendes selv eller selskapet hans Gestifute.

Hele tolv spillere ble signert ganske umiddelbart etter Fosun-gruppens inntreden i Wolverhampton. Av disse er det bare Helder Costa som kan sies å ha vært en ubetinget suksess for klubben som endte på en skuffende 15.-plass i Championship i fjor. Nå er håpet at Rúben Neves er mannen som kan skyte dem opp igjen i det gode selskap.

Tor Kristian Karlsen mener at Wolverhampton, med signeringen av Neves, nå går for opprykk.

– Det kommer til å bli utrolig spennende å følge Wolves og Neves i tiden fremover. Samtidig ligger det absolutt en risiko her for Neves; Championship er jo kanskje verdens tøffeste liga hva gjelder fysiske krav, og det er ikke nødvendigvis den kvaliteten på verken medspillere eller omgivelser som han er vant til fra Porto. Det er derfor ikke gitt at han kommer til å gå rett inn og dominere, men det er ingen tvil om at han kommer til å bli sentral i det «pushet» de nå har iverksatt for å rykke opp.