refser språkreisearrangører:

Anette (19): – Vi snakket norsk hele tiden og lærte ikke noe engelsk

MISFORNØYD: Anette Groven (t.h) på språkreise med venninnen Silje Bolli i 2014. I løpet av turen ble det mest norsk prat og lite engelsk.
MISFORNØYD: Anette Groven (t.h) på språkreise med venninnen Silje Bolli i 2014. I løpet av turen ble det mest norsk prat og lite engelsk. Foto: Privat
OSLO/BRIGHTON (TV 2): Flere ungdommer klager på dårlig engelskundervisning på språkreisene de betaler titusenvis av kroner for.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sommeren 2014 var Anette Groven på språkreise i England med venninnen Silje Bolli.

Romsdalsjentene, som da var 15 og 16 år gamle, hadde gledet seg lenge, men dessverre ble ikke oppholdet i Torquay slik de hadde håpet.

– Vi hadde håpet å lære mye engelsk, men det gjorde vi ikke. Vi var samlet i grupper med nordmenn og ungdom fra andre skandinaviske land. Med unntak av de få timene på skolen, snakket vi norsk hele tiden, forteller Anette til TV 2.

Likevel var det forholdene på hotellet de norske ungdommene var innlosjert på som var verst.

Ifølge jentene var det et veldig sjuskete og møkkete hotell. Det krydde av maur, skittentøyet ble ikke skiftet og det var fullt av råte og muggsopp. Mange av elevene ble svært forkjølet.

En del av hotellet ble dessuten brukt som burlesque-klubb.

– Hver kveld kom det masse eldre menn som skulle se på stripping. Det var ekkelt, sier Anette til TV 2.

Jentenes historie ble først omtalt av Romsdals Budstikke.

LES OGSÅ: Klagde på alkohol og vill festing på språkreise – fikk full erstatning

Knøttlite klasserom

De timene med engelskundervisning de fikk daglig ble avholdt i et lite og klaustrofobisk rom. De målte rommet, som skulle huse rundt 20 elever og lærer, til å være rundt 15 kvadratmeter.

– Det var ikke plass til pulter, men hver stol hadde et lite bord som man kunne vippe opp. Men det var så trangt at flere bord knakk, forteller hun.

Inneklimaet ble forverret av at mange forkjølede elever hostet i den tette luften. På en utflukt til London ble ti elever ble innlosjert på ett rom. De to norske jentene var glade da de skulle reise hjem til Fræna.

Fikk erstatning

Sammen med foreldrene sendte jentene inn klage på arrangøren EF til Pakkereisenemda. De ble til slutt tilkjent erstatning på 40 prosent av språkreisens totale kostnad – 10.400 kr hver, på grunn av de dårlige boforholdene.

– Ville du anbefale noen å dra på språkreise?

– Ikke hvis formålet er å lære seg engelsk. Da burde man i alle fall undersøke opplegget nøye før man drar, mener Anette.

– Skuffende

17 år gamle Maja Vannerberg dro på språkreise i sommer fordi hun ville forbedre karakterene i engelsk, for å kunne velge den mest avanserte nivået siste året på videregående.

SKUFFET: 17 år gamle Maja håpet å bli bedre i engelsk på den tre uker lange språkreisen, men opplever at nivået er for lavt. FOTO: TV 2
SKUFFET: 17 år gamle Maja håpet å bli bedre i engelsk på den tre uker lange språkreisen, men opplever at nivået er for lavt. FOTO: TV 2

Men da TV 2 møter Gøteborg-jenta to uker ut i oppholdet i Brighton, har opplevelsen så langt vært en skuffelse. Hun er plassert i gruppe med ungdommer fra Italia og Spania.

– De snakker sitt eget språk hele tiden. Det gjør at jeg både føler meg utenfor, men ikke minst er det problematisk i forhold til engelsken min.

På inngangsdøren til klasserommet henger det skilt som oppfordrer ungdommen til å kun snakke engelsk på skolen. Det har ikke hjulpet. Også på kveldsaktivitene som tilbys Maja er det spansk og italiensk det går i. Hun har derfor vært mest alene.

«ENGLISH ZONE»: I klasserommet henger denne oppfordringen, men Majas oppfatning er at den ikke blir fulgt. FOTO: Privat
«ENGLISH ZONE»: I klasserommet henger denne oppfordringen, men Majas oppfatning er at den ikke blir fulgt. FOTO: Privat

Nå har hun bedt arrangøren EF om å få bytte gruppe, og håper den siste uke blir bedre. Hun har betalt over 20.000 for de tre ukene i Brighton, og er skuffet over hva hun sitter igjen med.

– Kanskje jeg hadde for høye forhåpninger.

Fikk ikke bytte klasse

Den samme opplevelsen hadde 15 år gamle Andrine, som var på språkreise i England denne sommeren. Hun understreker at turen i seg selv har vært fantastisk, men at hun er misfornøyd med undervisningen.

– Jeg ble ganske skuffet over klassen, da jeg synes jeg kom i en alt for lett klasse. Jeg forsøkte å bytte klasse, men fikk ikke lov, sier Andrine.

Ifølge henne har også mange av de andre norske ungdommene vært misfornøyde med nivået på engelskundervisningen.

– Flere har prøvd å bytte klasse, fordi vi er jo faktisk her for å lære engelsk. Men ingen har lykkes, forteller hun.

Hun forklarer at det meste av innholdet i undervisningen dreier seg rundt grunnleggende grammatikk.

– Dette er et veldig bra opplegg for de fleste i klassen min, siden de sliter mye med engelsk. Men for meg blir ikke dette noen utfordring siden jeg lærte om det for flere år siden, sier hun.

EF: – Forbedringspotensial i grammatikk

Ørjan Norbom, som er landansvarlig for EF i Norge, forklarer at skandinavisk ungdom generelt sett har en bedre språkforståelse enn andre europeiske land.

– Ungdom i Norge og resten av Skandinavia opplever at de har en bedre engelskforståelse enn resten av Europa, sier han.

Han vet imidlertid mange likevel har et forbedringspotensial.

– Utfordringene oppstår når man går over til det grammatiske, hvor vi ser at ungdom i Skandinavia fortsatt har et større forbedringspotensial. Altså blir det en skjev fordeling mellom språkforståelse og grammatikk, mener han.

Han forklarer at de kjører tester på elevene før de reiser og underveis, for å avgjøre hvilken klasse de ender opp i. Ifølge Norbom, er det også mulig å bytte klasse underveis.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook