Syden-fyll verre enn noensinne:

Slik fester norsk ungdom seg syke

MAGALUF (TV 2): Festen tar aldri slutt i Magaluf. Hver natt havner norske ungdommer på legevakten eller sykehus fordi de har festet for hardt i «Syden».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Er dere fra TV 2, roper en tydelig overstadig beruset gutt fra Stavanger idet vi ankommer «den skandinaviske gaten» i Magaluf.

19-åringen har problemer med å holde balansen mens han sier at vi for all del ikke må filme han. Han forteller at han kom på lørdag, og at festen har gått i ett siden han kom.

– Det tar helt av her, sier kameraten hans som også har sett TV 2-logoen og kommer bort for å prate.

– Hvor mye har dere drukket, spør vi.

– Jeg vet ikke, men ganske mye, ler de to guttene.

– Vi begynte på stranden i 12-tiden, og har holdt på til nå.

Klokken har da passert 03 på natten.

Gratis sprit

De aller fleste vi møter er rett og slett for fulle til å intervju på TV. Kanskje ikke så rart, når flere av utestedene tilbyr gratis sprit.

Klokken nærmer seg 04.00 mens vi går gjennom den 800 meter lange fest-gaten. Utestedene ligger tett i tett, og det ene stedet er villere enn det andre. Musikken er høy og det danses både på gulvet og på bordene.

Samtidig er det tusenvis av ungdommer i selve gaten. De synges, ropes, drikkes. Flere ligger kollapset på fortauer. Mange spyr åpenlyst. Dette er en helt vanlig dag i Magaluf.

Drikker seg syke

– Det blir bare verre og verre, sier leder av Europeiske reiseforsikrings kontor i Spania, Hanne Stander til TV 2.

I 30 år har hun bodd i Spania, og sett utviklingen på nært hold.

– Det er flere som reiser, de er yngre enn før og det drikkes betydelig mer alkohol, sier Stander

– Før var det nok guttene som var verst, men nå er jentene like ille. Mange drikker seg syke, sier Stander.

Stadig flere saker

I fjor økte såkalte alarmsaker, det vil si de mest alvorlige skadene med 20 prosent sammenlignet med året før. I år forventer Europeiske reiseforsikring ytterlige økning.

– Det er daglig folk som må på legevakten, på grunn av rusrelaterte skader. Legevakten hvis de er heldige, sykehus hvis det har gått verre, sier Stander til TV 2.

– Når spriten her nede er blandet 50/50 med blandevann, så går det ofte galt, sier Stender.

DELER UT VANN: Sjømannskirken gjør sitt for at ungdommen skal få i seg noe annet enn alkohol. Foto: Bjørnar Verpeide/TV 2
DELER UT VANN: Sjømannskirken gjør sitt for at ungdommen skal få i seg noe annet enn alkohol. Foto: Bjørnar Verpeide/TV 2

Deler ut vann

Sjømannskirken har for tredje året på rad delt ut gratis vann til ungdommene, for å forsøke å få i dem noe annet enn alkohol.

– Det trengs. Det er mange som er overstadig beruset, og som ikke vet hvor de er, eller hva de er med på. Det er en del overgrep her, og det er en del som sloss, sier vikarierende sjømannsprest, Henning Huseby Jansen, til TV 2.

– Har foreldre grunn til å være bekymret over ungdommene sine som er på ferie i Magaluf?

– Det er nok lurt å ta en prat på forhånd med ungdommene, slik at de tenker gjennom hvordan de ønsker å tilbringe ferien, sier Huseby Jansen.