Aru smadret favorittene på Tourens første fjelletappe – Froome overtok den gule trøyen

Edvald Boasson Hagen var lenge i brudd på etappen, men maktet ikke å holde unna til La Planche des Belles Filles

Edvald Boasson Hagen kom seg av gårde i brudd på onsdagens etappe og hadde nok et håp om å holde unna, kjempe om etappeseier og kanskje sikre seg den gule trøyen, men i stigningen til La Planche des Belles Filles var det slutt for rudsbygdingen.

– Det ble for tøft, feltet ville tydeligvis ikke at det bruddet skulle gå inn, og da ble det hardt å holde unna, sier Boasson Hagen til TV 2.

Se sammendrag fra etappen i videovinduet øverst på siden!

Avgjørende Aru-rykk
I den 5,9 kilometer stupbratte stigningen til mål ble det som forventet et slag mellom sammenlagtfavorittene på det som var den første fjelletappen i Tour de France.

Det avgjørende rykket kom fra Fabio Aru med like over to kilometer igjen til toppen. Den italienske Astana-rytteren holdt unna og kom først over målstreken i ensom majestet.

– Jeg har tenkt på det mange ganger, siden jeg har vunnet etapper i både Giroen og Vueltaen. Jeg mangelet en i Touren. Jeg er kjempefornøyd, sier Aru i det offisielle intervjuet etter målgang.

Dan Martin tok andreplassen 16 sekunder bak triumfatoren i den italienske mestertrøyen. Chris Froome fulgte på tredjeplass og overtar sammenlagtledelsen og den gule ledertrøyen fra lagkamerat Geraint Thomas.

– Feltet ville tydeligvis ikke at bruddet skulle gå inn

Fuglsang i problemer
Både Richie Porte og Romain Bardet hang bra med på slutten og tok plassene bak Froome, mens Nairo Quintana, Jakob Fuglsang og Alberto Contador pådro seg små tidstap til rittets nye leder.

Dersom klatringen på onsdagens etappe er en indikasjon, bør nok Astana regne Aru som sitt sterkeste kort i kampen om en topp-plassering i sammendraget.

– Det kan godt være at jeg toppet formen litt for tidlig, men jeg tror uansett det er for tidlig å si. Vi er bare fem dager inne i Touren, sier Fuglsang til dansk TV 2.

– Tydeligvis deres taktikk
På store deler av etappen satt BMC-laget i front av feltet og avstanden opp til Boasson Hagen og utbryterne bikket aldri fire minutter. Flere er forundret over taktikken til Portes lag når man ser resultatet etter etappen.

– Vi fikk aldri noe mer tid enn 3:40, og da skjønte vi at det kom til å bli vanskelig, sier Boasson Hagen.

– Overrasket over at BMC kjørte så hardt?

– Ja, det var jo tidlig å bruke hele laget for å kjøre så mye for en så kort bakke, når det kommer flere fjell senere. Men det var tydeligvis deres taktikk.

Selv var Porte fornøyd med lagets innsats og benekter at han brukte altfor mange hjelperyttere før den avgjørende stigningen.

– Tilfredsstillende er en god måte å oppsummere etappen. Laget var fantastisk, de kjørte virkelig, siden Sky ikke var interessert i etappen. Det ordnet seg bra for oss, sier Porte.

– Du var desperat for den etappeseieren, var du ikke?

– Ja, jeg var det, men vi brukte ikke opp hele laget, kun to mann. Alt i alt synes jeg det viser at laget er supersterkt.

Får flere sjanser
Med Mark Cavendish ute av rittet blir sjansene flere og rollen i laget friere for Boasson Hagen, som synes beina kommer seg og at ting ser lyst ut. Torsdag er det igjen duket for en etappe i spurternes navn.

– Vi får se. Hvile så mye som mulig, og se hvordan dagen er i morgen. Og så får vi se om vi kjører for meg eller Mark (Renshaw).

Boasson Hagen, Vegard Stake Laengen og Alexander Kristoff trillet alle i mål innenfor tidslimiten.