Skriver ut fartsbøter med penn og papir

FALKENSTEN (TV 2) Blir du stoppet i fartskontroll, får du hverken betale med Vipps eller kredittkort. Og foreleggene skrives ut på gamlemåten; med penn og papir.

– Det er gammeldags og tiden overmoden til å digitalisere denne aktiviteten, innrømmer UP-sjef Runar Karlsen overfor TV 2.

UP-patruljen har tatt oppstilling langs fylkesvei 310 ved Falkensten i Vestfold. Bilistene som har tråkket for hardt på gasspedalen i 70-sona blir vinket inn og presentert et forenklet forelegg og utdelt giro for innbetaling av fartsbot.

– Bilistene kommenterer at vi i 2017 står her og skriver ut foreleggene manuelt. Noen spør også etter Vipps, forteller politibetjent Christina Skautvedt til TV 2.

For UP har verken Vipps eller betalingsterminaler i sine biler. Det kan føre til trøbbel når foreleggene skal betales.

Forelegg må annulleres

Innkrevingssentralen må hvert år annullere over 2000 forelegg på grunn av dårlig kvalitet.

– Det er ikke alltid politiet i regnvær og storm klarer å skrive tydelig nok, og forelegg må forkastes, bekrefter UP-sjefen.

– Nå på sommeren så går det greit. Når vi står ute i regnvær, minusgrader og sludd så er det veldig upraktisk. Vannfaste penner det hjelper litt det, men papiret går i oppløsning, forteller UP-betjent Skautvedt.

Får kritikk

UP får nå kraftig kritikk av IKT Norge.

UP-sjef Runar Karlsen innrømmer at de driver gammeldags.
UP-sjef Runar Karlsen innrømmer at de driver gammeldags. Foto: Arne Rovick/TV 2

– At politiet ikke har betalingsterminaler i sine biler i 2017 er veldig gammeldags. Vi vet at brukerne vil kreve effektive og digitale tjenester, det er de modne for. I tillegg går vi glipp av store inntekter til offentlig sektor, sier administrerende direktør Heidi Arntsen Austlid i IKT Norge.

Politiet sender foreleggene sine til Statens Innkrevingssentral i Mo i Rana som skal drive inn ubetalte fartsbøter og andre bøter.

Utenlandske sjåfører skylder over 47 millioner kroner i fartsbøter, mens norske bilister per nå har utestående nesten 85 millioner kroner. Størstedelen av disse blir riktignok oppgjort.

Satser på digital høst

Nå går imidlertid UP inn i den digitale tidsalderen.

– Vi håper å få på plass plattform med elektroniske forelegg hvor vi kan forsøke ut en pilot i løpet av høsten. Det vil lette arbeidet og vil gjøre oss mer effektive. Vi sparer også ressurser og kvaliteten på foreleggene vil bli vesentlig bedre slik at man slipper å forkaste noen og tape penger, forteller Runar Karlsen.

– Men hvorfor i alle dager har ikke dette skjedd før 2017?

Det er et godt spørmål, men politiet har mange prioriteringer. Det har vært andre ting som har vært viktigere, svarer UP-sjefen.

– Får du mange tilbakemeldinger fra mannskapene dine om utdatert teknologi?

– Det kan du skrive opp! Vi har kontroller i minus 20 og 30 grader og du kan tenke deg hvor kaldt det er å skrive med kulepenn og gjennomslagspapir. Det er klart det blir tatt vel i mot når får digital løsning på plass, sier UP-sjefen til TV 2.