Nordmenn bestiller livsfarlig narkotika og medisiner på nett fra utlandet

Tolldirektøren mener folk leker med liv og helse.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I Norge har det så langt i år blitt gjort 20.000 tollbeslag. Av disse er 2200 beslag av narkotika, som er det høyeste tallet på fem år.

– Det kommer mer og mer post og pakker til folk i dette landet, og med det øker også den ulovlige importen via post og pakker, sier tolldirektør Øystein Børmer til TV 2.

Tolldirektøren er bekymret over utviklingen, og mener folk leker med liv og helse når de bestiller stoffer på internett og putter dem i seg.

– Man aner ikke hva som er i piller som er kjøpt på nettet. Det kan være laget på en kjøkkenbenk, og kan være hva som helst.

Over ett tonn hasj

Tolletaten ser blant annet en betydelig økning i antall beslag av narkotika, medisiner og doping som blir sendt med posten.

– Smuglerne blir smartere og mer profesjonelle, og de tar i bruk nye metoder, sier Børmer.

Det er beslaglagt over ett tonn hasj så langt i år, skriver tolletaten i en pressemelding. I tillegg kommer beslag av 141 kilo amfetamin, som er 52 kilo mer enn de seks første månedene i fjor. Videre er det beslaglagt 4,2 kilo kokain, 3,6 kilo heroin og to kilo ecstasy.

Tollerne bruker munnbind

Tollerne har også gjort beslag av flere typer fentanyler, blant annet såkalt elefantdop. Dette er syntetiske stoffer som kan være dødelige i svært små mengder. Risikoen er stor både for de som forsøker å smugle og for tollerne som kontrollerer varene.

– Det er dessverre blitt en del av hverdagen for tollere å bruke engangshansker og munnbind for å kunne håndtere mistenkelige stoffer i post- og pakkekontrollen. Det er tankevekkende at tollerne må ta forholdsregler mot disse stoffene som folk har tenkt å få i seg, sier Børmer i pressemeldingen.

Tollvesenet har opplevd en økning også i antall khat-beslag og ølbeslag. Mens alkohol tidligere ble fraktet i varebiler, har tollerne funnet flere store partier med øl som smugles i trailere skjult blant lovlige varer.