KLASSEROM: Flere elever på videregående skole tilbringer mer tid i klasserommet etter at fraværsgrensen ble innført i fjor høst.
KLASSEROM: Flere elever på videregående skole tilbringer mer tid i klasserommet etter at fraværsgrensen ble innført i fjor høst. Foto: Roald, Berit

Kraftig nedgang i fravær etter innføring av fraværsgrense

Etter innføringen av fraværsgrense i fjor høst har fraværet på videregående skole sunket med 40 prosent.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I fjor høst ble det innført en fraværsgrense på videregående skole.

Fraværsgrensen innebærer at en elev ikke kan ha mer enn 10 prosent fravær i et fag for å få karakter i faget.

Siden dette ble innført har fraværet sunket med 40 prosent for dager og 33 prosent for timer.

Fornøyd statsminister

Dette gleder statsminister Erna Solberg.

– Tallene viser at elevene er mye mer tilstede på skolen og at færre faller fra underveis i skoleåret. Dette er veldig bra og viser at fraværsgrensen har virket slik den skulle, sier statsminister Erna Solberg.

Fra forrige skoleår er det en liten nedgang i andel elever som ikke får karakter i faget – fra 3,2 til 3,1 prosent.

Foreløpige tall viser at det også er litt færre elever som slutter i løpet av skoleåret, sammenlignet med de to foregående skoleårene. Det er imidlertid også her forskjeller mellom fylkene.

– Å stille krav er å bry seg. Vi gjør elevene i videregående skole en stor bjørnetjeneste dersom vi ikke stiller tydelige krav til oppmøte. Nå ser vi at det var riktig og nødvendig å innføre fraværsgrensen, sier statsminister Erna Solberg.

Mest i yrkesfag

Størst nedgang i fravær er det i yrkesfagene.

– Jeg mener det er utrolig viktig. Vi vet at yrkesfagene er mye tettere koplet på arbeidslivet enn det studieforberedende er, og det er vel nesten ingen lærlingbedrift i dette landet som ikke ser på fravær når de skal ha inn lærlinger, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Han understreker at yrkesfagene tidligere har vært kjent for å ha mye fravær og frafall i studieløpet.

– Fraværet på yrkesfag er nesten halvert sammenliknet med forrige skoleår. Nå er det lavere fravær på yrkesfag enn det er på studieforberedende, sier Røe Isaksen.