FØRSTEREIS: Det er første gang 15-åringene Sara (t.v.) og Hedda er på utenlandstur alene. Ukene i Brighton har vært fylt med moro - og litt hjemlengsel.
FØRSTEREIS: Det er første gang 15-åringene Sara (t.v.) og Hedda er på utenlandstur alene. Ukene i Brighton har vært fylt med moro - og litt hjemlengsel. Foto: Kjersti Johannesen / TV 2

VAR BERYKTET FOR VOLD OG RUS:

– Språkreise er ikke lenger en fylletur

BRIGHTON/ENGLAND (TV 2): Tidligere var språkreiser om sommeren forbundet med alkohol og festing. Nå hevder arrangørene at de har ryddet opp – og at de vokter studentene med haukeblikk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi valgte England fordi det er vår første tur alene, og det er ikke så veldig langt hjemmefra, sier Hedda (15) fra Larvik i Vestfold.

Sammen ved venninnen Sara (15), er hun denne sommeren på to ukers språkreise i badebyen Brighton sør i England.

For Hedda har drømmen om språkreise levd i mange år.

– Jeg har hatt lyst til å reise kjempelenge, men jeg har ikke fått lov før, for mamma syntes jeg var for ung, sier Hedda.

Språkreisearrangørene EF og STS tilbyr i dag språkreiser for barn ned i 10-årsalderen.

– Foreldrene våre var også opptatt av at det var viktig at vi reiste sammen og de ringte EF for å forsikre seg om at vi bo sammen, forteller Sara.

Vil du dele dine opplevelser med språkreise? Ta kontakt med TV 2s journalist her.

For bare få år siden var språkreiser var forbundet med mye alkohol og potensielt farlige situasjoner for de unge elvene, ofte på sin første tur alene til utlandet.

Brighton, med sine 160.000 innbyggere, har tradisjonelt sett hatt et høyere voldsnivå enn gjennomsnittet ellers i Storbritannia, og byen har blitt omtalt som det farligste stedet for studenter. Tall fra 2014 viser hele 829 anmeldte saker per 1000 innbygger.

Egen politistrategi

Brighton har også i flere år ligget øverst på statistikken for vold, seksualforbrytelser og tyveri fra privatpersoner. Utenlandske studenter har vært særlig utsatt.

KRIMINALITET: Brighton har i flere år toppet krimstatistikken i England, og utenlandske studenter har vært særlig utsatte. FOTO: TV 2
KRIMINALITET: Brighton har i flere år toppet krimstatistikken i England, og utenlandske studenter har vært særlig utsatte. FOTO: TV 2

I 2009 var det hele 21 voldsepisoder mot utenlandske studenter bare i løpet av én sommermåned i Brighton. På denne tiden var det så ille at noen norske språkreisestudenter som reiste med arrangøren EF ble anbefalt å ikke bruke de karakteristiske skolesekkene før de var tilbake på norsk jord. Lederne fryktet at de ville bli enkle å oppdage som potensielle ofre om de brukte sekken med EF-logo.

Tidlig på 2000-tallet etablerte det lokale politiet etter den såkalte «Operation Columbus», som var en strategi for å forsøke å stanse kriminaliteten mot de utenlandske elevene. Dette var et samarbeid mellom politiet, kommunale myndigheter og språkskolene i Brighton og nabobyen Eastbourne.

Den konservative lokalpolitikeren Phil Howson uttalte til avisen Independent den gang, at det nok var vanskelig for lokal ungdom i nedgangstider å se de mer velstående utenlandske studentene komme til byen.

– Det kan være folk her som er har det trangt økonomisk og så ser de unge elever her borte, kanskje med en del penger. Da blir de misunnelige.

– Tett samarbeid

Men i dag hevder politiet i Brighton at utenlandske studenter ikke er mer utsatt for vold enn andre.

– Per nå har vi ikke et eget program som retter seg spesifikt mot denne typen kriminalitet, opplyser politiet i Brighton til TV 2.

Politiførstebetjent Chris Veale forklarer at de likevel har et tett samarbeid med språkskolearrangørene.

– Nå har vi heldigvis veldig få hendelser som involverer utenlandske studenter som besøker, og vi jobber tett med utdanningsinstitusjonene i byen, inkludert språkskolene, sier han.

IKKE REDDE: Sara og Hedda har ikke vært redde for å gå med EF-sekkene som gjør dem synlige som utenlandske språkstudenter i byen. FOTO: TV 2
IKKE REDDE: Sara og Hedda har ikke vært redde for å gå med EF-sekkene som gjør dem synlige som utenlandske språkstudenter i byen. FOTO: TV 2

Skummelt om kvelden

Verken Hedda eller Sara har opplevd byen som utrygg eller følt seg spesielt utsatte som språkreiseelever. Men å reise hjem den halvtimes lange veien om kvelden i helgene, har vært en mindre hyggelig opplevelse.

– Det var litt ubehagelig på fredagskvelden, for da var det veldig mye folk som var ute og drakk. Heldigvis er vi mange studenter på bussen i den retningen, sier Hedda.

Tidligere har også alkohol og fyll vært blant historiene fra språkreiser i utlandet. Jentene har derimot ikke hørt snakk om alkohol blant medelevene i løpet av sin første uke i Brighton.

– Vi har fått veldig klar beskjed om hva som skjer hvis man blir tatt for å drikke. Da er det rett hjem, og man må betale for egen hjemreise, sier Hedda.

Mindre alkohol

Både EF og STS bekrefter at det har blitt mindre tilfeller av alkohol på språkreiser de siste årene.

FORNØYD: Landansvarlig i EF, Ørjan Norbom, forteller fest og fyll ikke lenger er en del av språkreiser. FOTO: Privat
FORNØYD: Landansvarlig i EF, Ørjan Norbom, forteller fest og fyll ikke lenger er en del av språkreiser. FOTO: Privat

– Vi opplever at ryktet til språkreiser har blitt generelt bedre de siste fem til ti årene, sier Jessica Norlander i STS til TV 2.

– Vi har færre og færre utfordringer med alkohol på våre språkreiser. Sommeren 2016 hadde vi én hjemsendelse på grunn av alkohol, sier Ørjan Norbom, landansvarlig i EF.

Kjører tettere program

15-åringene fra Larvik reagerer imidlertid på det svært tette programmet de må følge hver eneste dag. Skolen starter tidlig om morgenen, og omtrent hver kveld er det obligatoriske aktiviteter fram til klokken 22.

De få timene mellom skole og kveldsaktiviteter må jentene bruke på å komme seg med bussen hjem til vertsfamilien og spise middag.

– Det blir lite søvn, konkluderer Sara.

– Er det for mye aktiviteter?

– Ja, svarer jentene i kor, som gjerne skulle hatt mer tid til å utforske byen på egenhånd.

STS, som også har språkreiser til Brighton, bekrefter at studentene deres har et tettere program nå enn for få år siden.

– Ja, det stemmer. Vi har som mål å tilby program som inneholder både skole og aktiviteter fra morgen til kveld, enten sammen med gruppen de reiser med eller vertsfamilien, sier Norlander.

De mener det tette programmet er årsaken til stadig mindre tilfeller av alkohol og rus på språkreisene.

– Dette er en direkte effekt av at programmene inneholder flere obligatoriske aktiviteter og at vi har mer personale på hver destinasjon, mener Norlander.

Også EF bekrefter at de har mer aktiviteter nå enn for noen år siden.

– Det hender at vi får noen henvendelser vedrørende aktivitetsnivået. Det er vanskelig å ha et opplegg som passer 100 prosent til alle, men vi er åpne for forandring og utvikler aktivitetene og antall aktiviteter årlig på bakgrunn av tilbakemeldinger, sier Norbom, og viser til EFs egne undersøkelser om at et stort flertall er fornøyde med språkreisen.

– Litt hjemlengsel

Til tross for en liten overdose av pasta og pommes frites, lite fritid og mye venting, er jentene godt fornøyde med oppholdet. Sara kjenner imidlertid også på savnet av Norge.

– Jeg har litt hjemlengsel. Særlig når det er mye venting, så savner jeg å kunne være hjemme og styre litt selv, sier hun.

Etter sommeren begynner de to jentene i 10. klasse. Håpet er å få bedre karakterer i engelsk etter de to ukene i England.

– Målet er å forbedre engelskkarakteren når vi går ut av 10. klasse. Vi håper det går, men skolen er litt vanskelig, sier Sara.