«Med et stort smil oppfordret Kim sine forskere til ofte å sende store og små gavepakker til yankeene»

Slik presenteres missiloppskytningen i Nord-Korea.

MISSILSUKSESS: Kim Jong-Un har grunn til å smile. Foto: Wong Maye-e / AP Photo / NTB Scanpix
MISSILSUKSESS: Kim Jong-Un har grunn til å smile. Foto: Wong Maye-e / AP Photo / NTB Scanpix

Den nordkoreanske lederen Kim Jong-un lover at landet aldri vil skrinlegge sitt kjernefysiske program eller slutte med sine missiloppskytninger.

Etter tirsdagens testoppskyting av det nordkoreanerne hevder er et interkontinentalt ballistisk missil (ICBM) lovet Kim Washington flere «gavepakker».

USAs utenriksminister Rex Tillerson bekreftet natt til onsdag at Nord-Korea har testet et ICBM.

– Det å teste et ICBM representerer en eskalering av trusselen mot USA, våre allierte og partnere, regionen og verden, sa Tillerson.

Den japanske regjeringens talsmann Yoshihide Suga sier onsdag at missilet «mest sannsynlig var et interkontinentalt ballistisk missil». Japanske myndigheter sier de gjør alt de kan for å sikre innbyggernes sikkerhet.

Sør-Koreas forsvarsdepartementet har i en foreløpig rapport konkludert med at Nord-Korea testet et «nytt missil med ICBM-rekkevidde» på mer enn 5.500 kilometer. Departementet sier det ikke er klart hvorvidt testen var vellykket, slik Nord-Korea hevdet tirsdag.

Møte i FNs sikkerhetsråd

Amerikanske og sørkoreanske styrker svarte på oppskytingen med en maktdemonstrasjon med selv å skyte opp presisjonsmissiler fra sørkoreanske farvann. Sør-Koreas president Moon Jae-in beordret øvelsene sammen med USA for å vise Nord-Korea at de står samlet og fast i missilspørsmålet.

Pyongyang forsøker å bygge opp et arsenal av atomvåpen som kan nå overalt i USA. Så langt har de ikke kommet og analytikere tror det vil ta flere år å få et slikt arsenal og mange flere tester. Likevel blir den vellykkede oppskytingen tirsdag sett på som et betydelig skritt mot dette målet hvis landet ikke blir stoppet.

USA, Japan og Sør-Korea ba om tirsdag om et krisemøte i FNs sikkerhetsråd. Møtet skal holdes onsdag kveld.

Tillerson sa at det amerikanske svaret denne gangen vil inneholde sterkere tiltak enn de reaksjonene som er blitt brukt til nå.

– Kim nøt synet

I en melding fra det statlige presseorganet i Nord-Korea blir det beskrevet hvordan Kim nøt synet av missilet som de hevder er i stand til å bære et stort kjernefysisk stridshode.

«Med et stort smil oppfordret Kim sine forskere til ofte å sende store og små gavepakker til yankeene», het det med tydelig henvisning til å fortsette forsøkene den nordkoreanske lederen beordret etter å ha overtatt makten i 2011.

(©NTB)