Volvo har hatt suksess med sine ladbare hybrider de siste årene, nå er det snart klart for en stor elektrisk offensiv fra svenskene.
Volvo har hatt suksess med sine ladbare hybrider de siste årene, nå er det snart klart for en stor elektrisk offensiv fra svenskene. Foto: Scanpix

Om to år skal alle Volvoene ha elmotor

Her går utviklingen lynraskt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Elbiler og ladbare hybrider har kommet for fullt de siste årene, og har særlig tatt markedsandeler fra dieselbilene.

Men sannsynligvis har vi bare sett starten på dette. En rekke bilprodusenter jobber med ny teknologi, ting som vil endre bilparken betydelig i årene som kommer.

En av dem er Volvo, som akkurat har kunngjort at alle deres biler lansert fra og med 2019 skal ha en elektrisk motor.

Større etterspørsel

Året markerer slutten for biler som kun har forbrenningsmotor, og plasserer elektrifisering i sentrum for Volvo fremtidige virksomhet.

– Dette handler om kunden, forteller konsernsjef Håkan Samuelsson.

– Etterspørselen etter elektrifiserte biler blir stadig større, og vi ønsker å møte kundenes behov i dag og i fremtiden. Nå kan du velge den elektrifiserte Volvoen du ønsker, sier Samuelsson, i en uttalelse.

Så mye vil den kommende elbilen fra Volvo koste

Dette er Volvos nye CMA-plattform, som vil danne utgangspunkt for de første elbilene fra svenskene.
Dette er Volvos nye CMA-plattform, som vil danne utgangspunkt for de første elbilene fra svenskene.

Fem elbiler

Volvo kommer til å introdusere en portefølje med elektrifiserte biler for hele modellutvalget, i form av helelektriske biler, ladbare hybrider og såkalte milde hybrider.

Selskapet skal lansere fem helelektriske biler mellom 2019 og 2021. Tre av dem blir Volvo-modeller, og to av dem elbiler med høy ytelse fra Polestar - Volvo Cars eget selskap for høyytelsesbiler. Samtlige detaljer om disse modellene blir kunngjort på et senere tidspunkt.

90 prosent av salget

De fem bilene blir supplert av et utvalg bensin- og ladbare dieselhybrider, samt 48 volts milde hybrider som alternative versjoner av samtlige modeller.

I fremtiden vil det ikke være noen biler fra Volvo uten elektrifisering, ettersom biler med bare forbrenningsmotor gradvis blir utfaset til fordel for elektrifiserte varianter.

I Norge står ladbare hybrider nå for mer enn 90 prosent av salget av nye XC60, V90 og XC90.

Du sparer 150.000 kroner i avgifter – og får et kraftverk under panseret

Lenge før både elbil og ladbar hybrid, se video under: