Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum, Frp-leder og finansminister Siv Jensen og Arbeiderparti-nestleder Trond Giske.
Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum, Frp-leder og finansminister Siv Jensen og Arbeiderparti-nestleder Trond Giske. Foto: NTB Scanpix

faktisk.no lanseres i dag:

Mener at disse har servert deg feilaktige opplysninger

Siv Jensen, Trygve Slagsvold Vedum og Trond Giske har servert velgerne feilaktige opplysninger, ifølge redaksjonen Faktisk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag lanseres Faktisk.no som er et samarbeid mellom VG, Dagbladet, NRK og TV 2.

Redaksjonen, som består av journalister fra de fire redaksjonene, har som mål å utvikle den faktasøkende og kildekritiske journalistikken.

Ved å faktasjekke det offentlige ordskiftet, vil de søke å avdekke falske nyheter som sprer seg i det norske samfunnet.

Jensens jobbløff

Faktisk.no skriver blant annet at tre av Norges mest profilierte politikere har servert velgerne feilaktige påstander.

En av dem er finansminister og Frp-leder Siv Jensen.

På NRK Dagsnytt i slutten av mars sa hun følgende: «Den største veksten – etter at vi har tapt 50.000 arbeidsplasser i oljerelatert industri – har kommet i privat næringsliv».

Frp-lederen har gjentatt dette en rekke ganger både før og etter.

Men denne påstanden er helt feil, ifølge Faktisk.

De viser til SSB som konkluderer med at den største veksten i sysselsetting har kommet i offentlig forvaltning – ikke i privat næringsliv. Det er heller ikke riktig at Norge har tapt 50.000 arbeidsplasser i oljerelatert industri.

Slik svarer Jensen

Størstedelen av disse arbeidsplassene har ikke forsvunnet, men er i dag knyttet til andre næringer.

Gjennom Finansdepartementets kommunikasjonsavdeling svarer Siv Jensen følgende:

«Når den samlede sysselsettingen har steget med 30 000 til tross for bortfallet av 50 000 sysselsatte knyttet til oljevirksomheten, har det vært en betydelig jobbvekst, i form av nye oppgaver for 80 000 sysselsatte. Noen har mistet jobben og funnet seg ny arbeidsgiver, mens andre jobber samme sted med nye oppgaver, eller de kan produsere for andre næringer. En del av veksten er kommet i offentlig sektor, men mest i næringslivet. Uansett er det skapt grunnlag for flere nye jobber en de som er falt bort».

– Trygve brød-bløffer

En annen som blir beskyldt for faktafeil er Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum. Under partiets landsmøte 24. mars, hev han seg inn i debatten om Ikeas planer om å bygge varehus på matjord i Vestby kommune. Han sa:

«Det er alltid lurere for eksempel å bygge en Ikea på Vestby på 50 dekar jord. For det gir penger her og nå. Men hvis vi først har bygd det ned, har vi sørget 50.000 mindre brød hvert eneste år i all evighet».

Ifølge Faktisk er regnestykket til Vedum isolert sett riktig, men han ser bort fra forutsetningen for at Ikea får bygge på dyrket mark. Reguleringsplanen krever at matjorda skal flyttes og opparbeides et annet sted – og at arealet skal bli dobbelt så stort.

Står for påstanden

Dermed er det god grunn til å anta at kornproduksjonen blir minst like god som den var før.

Trygve Slagsvold Vedum skriver følgende i en kommentar:

«Det tas sikte på et kostbart og arbeidskrevende forsøk med jordflytting som følge av den politiske striden om nedbyggingen. Det er faglig omstridt om forsøket vil være vellykket. Jeg brukte forsiktige anslag på hva slags avling jordet på Vestby kan gi».

«Jeg mener at uttalelsen om at å bygge ned matjord er en dårlig idé for matproduksjon står seg godt. På generelt grunnlag mener jeg det er urealistisk å tro at all nedbygging av matjord vil få en så omfattende politisk behandling som det aktuelle jordet, og at påstanden derfor står seg godt».

Mener Giske forenkler

På Politisk Kvarter 14. juni sa Trond Giske at «For hver skole som opprettes i det private, så må det offentlige legge ned én». Dette er ikke riktig, skriver Faktisk, som mener uttalelsen er en kraftig forenkling av virkeligheten.

Fra skoleåret 2014/2015 til 2016/2017 ble det lagt ned 129 offentlige skoler. Samtidig ble det opprettet 51 nye privatskoler og 41 nye offentlige skoler i samme periode.

Giske gir følgende kommentar:

«Hver krone i statsstøtte til private grunnskoler trekkes fra budsjettet til kommunene der privatskolen opprettes. Dermed må kommunen kutte i sine budsjetter. Det er riktig at kommunene ikke er tvunget til å ta kuttene i skolebudsjettet, de kan også kutte på andre områder. Kuttene vil nok likevel oftest skje i skolebudsjettet. Det ser ikke ut som om Faktisk.no i det hele tatt har gått inn i finansieringssystemet for private skoler. Det er et minstekrav når man driver med «faktasjekk».

Mangler hijab-dokumentasjon

På NRK Dagsnytt i mars sa Frp-nestor Carl I. Hagen at han har fått ti klager på kommuneansatte med hijab.

«Det har vært en del eldre i Oslo som har reagert på at det har kommet hjemmepleiere som har politiske eller religiøse symboler, som regel har det vært klager på hijab», sa han.

Problemet med Hagens forklaring er, ifølge Faktisk, at verken Oslo kommune, Pasientombudet eller Eldreombudet har fått noen klager. De stempler derfor utspillet hans som «delvis feil» fordi de mener han mangler dokumentasjon.

Hagen selv skriver følgende:

– Folk flest vil ikke klage til de instanser som Faktisk.no nevner. Da blir de sett på som rasister. Det er lettere for dem å snakke med meg og andre de stoler på.

SVs Kirsti Bergstø, Venstres Trine Skei Grande og Senterpartiets Ola Borten Moe er også blant politikerne som får passet sitt påskrevet. Les mer på Faktisk.no.