KAPTEINER: Richie Porte og Chris Froome er to hete alternativer på Tourmanager. Men de færreste har råd til begge to. 
KAPTEINER: Richie Porte og Chris Froome er to hete alternativer på Tourmanager. Men de færreste har råd til begge to.  Foto: Christian Hartmann

Disse rytterne må du ha på Tourmanager

Mads Kaggestad har gått gjennom hvilke ryttere du bør ha på laget, idet Tour de France entrer en ny fase.

Etter en lett etappe med kontrollert sykling til fordel for de raske spurtgladiatorene og deres hjelpere, er det duket for en tung avslutning på etappe fem.

Spill Tourmanager her!

Peter Sagan gikk til topps foran Michael Matthews og Daniel Martin på bakketoppavslutningen på etappe tre.

Etappe fem avsluttes på La Planche Des Belles Filles som er en vesentlig tøffere stigning. Klatringen er rundt seks kilometer langt med 8,5 prosent i gjennomsnittlig stigningsprosent. På det bratteste bikker det 20 prosent og det er derfor ikke en avslutning for Michael Matthews.

Daniel Martin derimot er en mulig kandidat til etappeseieren. Iren i Quickstep- Floors har sammendraget som målsetting i årets Tour, men er også en av sammenlagtkandidatene med den sterkeste spurten.

La Planche Des Belles Filles er en førstekategoristigning og en av tre etapper som avsluttes på toppen av et fjell. Vi kan derfor forvente at dette blir en etappe som skal utnyttes av de som kjemper om pallen når Touren går i mål i Paris. Chris Froome vant etappen første gang tour- arrangørene brukte fjellet i 2012. Da vant han foran Cadel Evans, Bradley Wiggins og Vincenzo Nibali. Da Touren brukte stigningen i 2014 var det Nibali som gikk til topps. Italieneren vant også sammenlagt, og resultatene fra de to tidligere målgangene gir en klar indikasjon på at det igjen er duket for en kamp mellom de sterkeste sammenlagtrytterne.

Mine favoritter er følgende:

Kapteiner:

Richie Porte yppet seg i den tunge avslutningen på etappe tre. Australieren går inn i etappen med press til å prestere. BMC- rytteren er blant de største favorittene til å vinne Touren sammenlagt og han må utnytte muligheten til å ta sekunder på konkurrentene og samtidig sikre seg dyrbare bonussekunder over mål. Porte viste form med aggressiv sykling opp mot målgang på tredje etappe. Australieren beskrev angrepet opp til Longwy som spontant fordi beina føltes bra. I så fall et godt tegn før en eksplosiv fjellklatring som La Planches Des Belles Filles.

Daniel Martin viste form under Criterium du Dauphine og bekreftet formen med tredje plassen på etappe tre bak Sagan og Matthews. Quickstep- rytteren har vunnet det harde en- dagsrittet Liege- Bastogne- Liege og sikter på en best mulig plassering sammenlagt. Martin må være med for å henge med i sammendraget, og med en sterk spurt sammenlignet med andre sammenlagtryttere kan han bli vanskelig å slå på oppløpet.

Chris Froome vant etappen i 2012 og er favoritt til å vinne rittet sammenlagt. Froome har tidligere vist overlegen styrke på første fjelltoppavslutning. Slik har han markert sin overlegenhet overfor konkurrenter, blant publikum og presse. Med en sterk lagkamerat i gul trøye har han kanskje i tillegg behov for å markere kapteinsrollen i Team Sky?

Klatrere:

Geraint Thomas viste storform med seier på den innledende tempoetappen og leder rittet sammenlagt foran lagkapteinen Chris Froome. Den gule trøyen gir energi og uante krefter. Vi kan anta at Thomas ønsker å beholde trøyen så lenge som mulig og at han spares for den vanlige innsatsen som hjelperytter. Stigningen til mål passer Waliseren bra. Det er gode grunner til at Thomas kommer høyt opp på resultatlisten.

Fabio Aru er nybakt italiensk mester og opplagt i kjempeform. Astana- kapteinen har vunnet Spania rundt sammenlagt og i tillegg vært to ganger på pallen i Italia rundt. Med ambisjoner i sammendraget er det naturlig at 27 åringen også får en topp etappeplassering.

Spurtere:

Ingen spurtere vil henge med opp til mål på La Planche Des Belles Filles. Men det er en innlagt spurt etter rundt 105 km med lett terreng. Fordi det er en ny flat etappe på etappe seks er det lite sannsynlig at spurterne vil bruke unødvendig mye krefter og i stedet sitte rolig i feltet frem til bunn av stigningen til mål. Det er relativt åpent hvem som vinner den innlagte spurten, og kampen om den grønne trøya er også åpen. Kittel, Greipel, Bouhanni, Matthews og Demare er blant de som vil hente poeng på den innlagte spurten. Hvor mange poeng det er igjen til spurterne i feltet avhenger av størrelsen på et eventuelt brudd i front.

Ungdomsryttere:

Guillaume Martin syklet lovende i fjellene i Criterium du Dauphine hvor han ble 18 sammenlagt. Bratte bakker passer den lille Wanty- Groupe Gobert rytteren bra.

Simon Yates satser på en topp- ti plassering sammenlagt. Briten tapte sekunder på tredje etappe, men om det skyldes dårlige bein eller dårlig evne til å plassere seg inn i den hektiske avslutningen er usikkert. Yates er kanskje den beste av de unge rytterne i årets Tour. Han koster dyrt, men kan være en sikker poengsanker.

Pierre Latour er bare 23 år og signerte proffkontrakt som varer ut 2019 allerede som 19- åring. I fjor vant han en hard fjelletappe i Spania rundt foran den klatresterke colombianeren John Darwin Atapuma. Latour er også høyt plassert i sammendraget med en syvende plass og har kapasitet som gjør han til en spennende outsider på morgensdagens etappe. Spørsmålet er hvor hemmet han blir av sin egen lagkaptein Romain Bardet? Uansett om Bardet har en dårlig dag er det gode grunner til å satse på flere hester med mulig frirolle til det unge franske håpet Latour.

Temporyttere:

Cannondale har vært aggressive i årets Tour med Tyler Phinney i brudd på etappe to, og med lagkameraten Nathan Brown som overtok den prikkete trøya dagen etter. Begge to hadde en rolig dag i går og en av de vil kanskje gå i brudd for å sikre seg nye poeng på etappen til La Planche Des Belles Filles. Phinney kjørte en bra tempoetappe og hadde en sterk dag i brudd dagen etter. Amerikaneren er i form etter mye motgang med skader og forhåpentligvis går han i brudd og sanker poeng igjen.

Hjelperyttere:

Nathan Brown har bakketrøya og sparte krefter på etappen til Vittel. Derfor har han kanskje krefter og ekstra motivasjon til å gå i brudd for å forsvare bakketrøye på den innlagte tredje- kategori stigningen underveis.

Simon Geschke er en solid klatrer med seier på en tøff klatreetappe i 2015. Da vant han foran sterke ryttere som blant annet Andrew Talansky, Rigoberto Uran og Thibaut Pinot. Team Sunweb satser utelukkende på enkeltetapper som gir muligheter til de som er i form og som tar sjansen. Geschke er en erfaren 31 åring som har vært proff siden 2008. Med sine 64 kilo er han en spennende rytter i fjellene.

Alexis Vuillermoz er en billig rytter som kan overraske. Ja, han sykler i et lag med en den soleklare kapteinen Roman Bardet, men AG2R er kjent for å gi offensive ryttere tillit og skape muligheter for mange med sin åpne struktur. Vuillermoz er en sterk klatrer med en bra avslutning han brukte til å vinne etappen opp bratte Mur-de-Bretagne i 2015. Den gang vant han foran Daniel Martin og Alejandro Valverde. Lille Vuillermoz har i tillegg en 11 plass sammenlagt fra Italia rundt i 2014.

Sportsdirektør:

Velg en sportsdirektør fra de store lagene med sammenlagtryttere. For morgendagen er Team Sky et naturlig valg, men om Daniel Martin har suksess i fjellene og Kittel i spurtene er Quickstep-Floors et smart valg.

Vive Le Tour!

Mads!