SVANESANG: Alfa-svanen i havnebassenget i Os, er kjent som «Havnesjefen». Nå skal han avlives. Foto: Foto: Kjetil V. Bruarøy/Midtsiden.no
SVANESANG: Alfa-svanen i havnebassenget i Os, er kjent som «Havnesjefen». Nå skal han avlives. Foto: Foto: Kjetil V. Bruarøy/Midtsiden.no

Raser mot svanens dødsdom: 
– Nå er det borgerkrig i Os!

Lokale krefter i Os og naturvernorganisasjoner reagerer kraftig på Os kommunes vedtak om at svanen «Havnesjefen» skal bli avlivet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg synes kommunen i Os fattet dette vedtaket litt vel fort, uten at andre løsninger var utredet. For eksempel kan hele svanefamilien flyttes, sier Bergitte Wiik, beboer i Os, til TV 2.

Hun har startet en underskriftskampanje for dem som ønsker at svanen «Havnesjefen» skal få leve.

På et døgn hadde de fått over 5000 underskrifter.

– Engasjementet er enormt. Beboerne i Os kommune er delt i denne saken, mellom dem som ønsker å redde svanen og dem som ønsker ham død. Det er borgerkrig her nå, og det har vært nødvendig med vakthold av svanene for at folk ikke har skullet ta saken i egne hender og ta livet av svanen, sier Wiik.

Hun forstår at situasjonen slik den er nå ikke er holdbar, etter at svanen sist uke gikk til angrep på et barn.

– Men det hører med til historien at han blir mye plaget av mennesker. Båter og vannscootere kjører etter ham, og hans jobb er jo å passe på familien sin. Det ville være en mye bedre løsning å flytte ham og familien til et annet sted, sier hun.

Svanehjelpen i Os har i lang tid jobbet for å bedre forholdene til svanene. Wiik mener kommunen i det minste burde ha forhørt seg med dem før de fattet vedtak om felling.

Angrep barn

Det var en hendelse sist fredag som fikk begeret til å renne over for Os kommune. Ole Christian Brekke var i badeviken sammen med sin to år gamle datter da «Havnesjefen» gikk til angrep.

– Svanen dukket plutselig opp hogg tak i kragen på redningsvesten til ei jente og drog henne med seg bakover utover fjorden, sa Brekke til Midtsiden.

Til TV 2 sier Brekke at det så ut som svanen hadde ett mål for øye; å ta et av barna.

– Det var tre barnehageansatte på plass. De hadde full kontroll på ungene, men det var som et bakholdsangrep.

Svanen slo barnet i hodet med vingen og den dro den lille jenta under vann. Brekke ga sin egen datter til en av de voksne før han hev seg i vannet. Han klarte å få svanen til å slippe taket.

Jenta fikk blåmerker og sårskader etter angrepet.

Mandag ble det derfor vedtatt å utstede en fellingstillatelse fra 23. juli. Årsaken til at «Havnesjefen» får leve i tre uker til, er at maken hans nå går gjennom et fjærskifte.

Vil ha folkeavstemning

En annen som har engasjert seg lokalt for å redde svanen er Max Oconner.

– Det som skjer er helt tragisk. Det er mange som er for og mange som er imot, så her burde det vært en folkeavstemning, sier han til TV 2.

Han understreker at det er tydelige merket med skilt som forteller at folk må holde avstand til svanene i havnen.

– Svanene er nå i en periode der hun-en mister fjær, noe som gjør dem ekstra aggressive, sier han til TV 2.

Også Norges miljøvernforbund (NMF) har sendt brev til kommunen for å få endret vedtaket.

– NMF vil ikke akseptere avliving, og vil gjøre hva vi kan for å få stoppe fullbyrdelsen av dette vedtaket, sier Ruben Oddekalv i NMF til Midtsiden.

– I fylkesmannens hender

Når TV 2 kontakter ordfører Marie Elisabeth Bruarøy tirsdag, sier hun at vedtaket står som det er.

– Vi har gått gjennom brevet fra miljøvernforbundet, og det er ikke noen ny informasjon der som vi ikke allerede har vurdert da vedtaket ble fattet, sier hun.

Vedtaket skal nå sendes over til fylkesmannen, som har klagerett på denne typen vedtak.

– Så får vi se om fylkesmannen tenker at dette er et lovlig fattet vedtak. Om det ikke klages derfra blir det sånn, nå ligger «Havnesjefen» skjebne i fylkesmannens hender. Dette er en svært lei og trist sak, det er jo ingen som ønsker å ta livet av en svane for moro skyld, men vi er nødt til å sette sikkerhetshensyn foran alt, sier hun.

Stein Byrkjeland, assisterende miljøvernssjef hos fylkesmannen i Hordaland, sier de vil se på saken.

– Vi har fått saken oversendt og vil vurdere om det er grunnlag for en klag, sier Byrkjeland til TV 2.