Dette er minnebrikken som felte fosterfaren.
Dette er minnebrikken som felte fosterfaren. Foto: Per Chr. Dyrø/TV 2

Dømt til 6,5 år i fengsel for voldtekt av fosterdatter

ÅLESUND (TV 2): Minnebrikken på bildet ble gjennombruddet i politiets etterforskning. Nå er fosterfaren dømt til fengsel i seks og et halvt år for voldtekt og grove seksuelle overgrep

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag i forrige uke kjente lagretten mannen skyldig på samtlige tiltalepunkt. I dag ble straffen satt til ubetinget fengsel i seks år og seks måneder. 58-åringen må også betale 250 000 kroner i oppreisningserstatning til fornærmede.

– Slik lagmannsretten ser det er det videre sterkt skjerpende at tiltalte grovt har misbrukt den tillit han er gitt av samfunnet for å ta vare på og gi reparerende omsorg til et sårbart barn som har vært utsatt for omsorgssvikt i sine første leveår, for at barnet kan bli et velfungerende barn og senere voksenperson. Han har i stedet gjennom sine handlinger gjennom tre år påført barnet ytterligere traumer som har vært svært ødeleggende for henne, heter det i den nådeløse dommen fra lagmannsretten.

Ifølge retten står i dag fornærmede helt uten nettverk og fortrolige.

– Hun mangler helt tillit til andre mennesker. Alle de personene som fornærmede oppfattet som sine nærmeste gjennom 12 år hun bodde i fosterfamilien, er borte for henne. Det er tiltalte og hans handlinger som er årsaken til dette, slår lagmannsretten fast.

Den oppsiktsvekkende saken startet med en bekymringsmelding fra barnevernet i fjor vår. I et tilrettelagt avhørt fortalte den unge jenta om grove seksuelle overgrep begått av fosterfaren.

– Fornærmede fortalte da om gjentatte overgrep som skal ha skjedd over flere år, fortalte politiadvokat Julie Ulstein i Møre og Romsdal politidistrikt til TV 2 i mars.

Da ble fosterfaren dømt til ubetinget fengsel i seks år for voldtekt og grove seksuelle overgrep, samt å ha filmet fosterdatteren i skjul mens hun dusjet og gikk på toalettet. Overgrepene startet da jenta var 12 og pågikk til hun var 15 år gammel.

– Vi er fornøyde med denne dommen og fornærmede er lettet over at hun har blitt hørt også i lagmannsretten. Det har vært en belastning med to runder i retten og fornærmede er nå klar for å fokusere på å komme seg videre fra dette, sier bistandsadvokat Trine Vabø til TV 2.

– Svært lei seg

Ifølge mannens forsvarer, reagerer 58-åringen slik på dommen:

– Han er nedbrutt fordi han har hele tiden nektet for å ha gjort noe galt. Han innser nå at han må forholde seg til den dommen lagmannsretten har avsagt, sier forsvarer Jonny Veum.

Politistudent Lennart fant den lille minnebrikken som gjorde at politiet fikk gjennombruddet i den grove overgrepssaka i Ålesund
Politistudent Lennart fant den lille minnebrikken som gjorde at politiet fikk gjennombruddet i den grove overgrepssaka i Ålesund Foto: Per Chr. Dyrø/TV 2

– Vil han beklage overfor jenta?

– Han er svært lei seg for hvordan hun har hatt det og hvordan familien hans har hatt det. Hun var en viktig del av familien. Så den smerten den hviler hos flere som har opplevd at familien har store utfordringer. Min klient må forholde seg til dommen. I det så ligger det en beklagelse hva hun har vært nødt til å gå gjennom, både med tanke på rettsprosess og andre forhold, svarer Veum.

Innsatsen til en ivrig politistudent ble avgjørende. Han saumfarte boligen tii siktede og funnet av minnebrikken i en kommode ble gjennombruddet i etterforskningen.

– Klart det er veldig tilfredsstillende. Det er en av grunnene til at jeg ønsker å bli politi. Det å gjøre en jobb som betyr noe for mange, spesielt opp mot fornærma i denne saken, fortalte politistudent Lennart til TV 2.

Politiets dataeksperter i Ålesund klarte å gjenskape bilder på brikken som ble helt avgjørende i straffesaka. Ifølge dommen i lagmannsretten viser bildene grove overgrep mot jenta, blant annet mens hun sover.

Den domfelte fosterfaren nekter for å ha gjort noe galt. Foto: Kristian Haug Hansen.
Den domfelte fosterfaren nekter for å ha gjort noe galt. Foto: Kristian Haug Hansen.

– Det beslaget var veldig viktig i denne saka fordi det bidro til å støtte opp under fornærmede sin forklaring. På det stadiet vi var i etterforskningen. Dette var et gjennombrudd og bidro til å drive etterforskningen fremover, sier politiadvokat Julie Ulstein.

Retten finner ingen formildende omstendigheter.

– Hensatt til at varighet og grovhet av overgrepene, tiltaltes fullstendige mangel på empati, at han fortsatt ikke erkjenner at den skjulte filmingen og fotograferingen av fornærmedes underliv innebar alvorlige overgrep samt de meget alvorlige følgende overgrepene har hatt for fornærmede, fastsetter lagmannsrettens tre fagdommere oppreisningserstatningen til 250 000 kroner, heter det i den enstemmige dommen fra Frostating lagmannsrett.