58 speidere måtte hentes med helikopter da de
støtte på problemer ved Børvasstindene i Nordland natt til tirsdag. Bildet er tatt mandag, dagen før den nattlige utflukten.
58 speidere måtte hentes med helikopter da de støtte på problemer ved Børvasstindene i Nordland natt til tirsdag. Bildet er tatt mandag, dagen før den nattlige utflukten. Foto: Håkon Broder Lund / NTB Scanpix

58 speidere hentet med helikopter i Bodø

Det har vært flere redningsaksjoner i forbindelse med speiderlandsleiren i Bodø.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Til sammen 58 deltakere under speiderlandsleiren i Bodø ble hentet ut av fjellet med redningshelikopter natt til tirsdag. Det opplyser speiderlandsleiren i en pressemelding.

– Det har gått stort sett bra. Det er noen mindre skader og noen litt nedkjølte speidere, sier redningsleder Frode Iversen ved Hovedredningssentralen Nord-Norge til NTB.

Nedkjølt

I forbindelse med Norges speiderforbunds landsleir Nord 2017 var omtrent 2000 spidere og rovere på tur ut fra fra leiren. Speidere er deltakere under 16 år, mens rovere er mellom 16 og 26.

115 av deltakerne valgte å gå de tøffeste rutene i et område ved Børvasstindene. Ut over kvelden ble en del av de 115 lett nedkjølte og kontaktet 113 for å bli hentet ut.

I samråd med Hovedredningssentralen i Bodø valgte leiren å tilby alle som ville avbryte haiken å bli hentet ut. 55 ble hentet ut ved hjelp av Sea King redningshelikopter, tre gikk ned selv til avtalt hentepunkt, opplyser speiderlandsleiren.

Vinterstemning

– Det er nok først og fremst snakk om sammenfall av flere uheldige omstendigheter. Speidere er jo alltid beredt og drar ikke på fjellet uforberedt, sier Iversen.

Nesten 9.000 speidere og ledere fra hele Norge og mange andre land er samlet på Rønvik-jordene, like utenfor Bodø sentrum.
Nesten 9.000 speidere og ledere fra hele Norge og mange andre land er samlet på Rønvik-jordene, like utenfor Bodø sentrum. Foto: Alexander Vestrum / NTB Scanpix

– Samtidig er det mulig det nordnorske sommerværet ikke er helt som de hadde ventet, legger han til og forteller at enkelte steder er det «bortimot vinterstemning».

Ved 23.30-tiden hadde han fortsatt en gutt og en gruppe på rundt 20 personer på listen over dem som ventet på hjelp. Ved 1-tiden opplyser Hovedredningssentralen at de siste speiderne som trengte hjelp, er hentet ned fra fjellet.

– Med dem vil vi ha bistått rundt 40 personer.

– Godt fjellvante

Rundt 9000 speidere fra over 30 land er samlet på årets landsleir. Leirsjef Peer-Johan Ødegaard sier til NRK at sikkerheten er god nok for de mange deltakerne, inkludert de som er på tur i den lyse sommernatten.

– Jada. Speiderne er godt fjellvante og beredt på hva de skal gjøre, dersom det skjer ulykker. Det har vi sett i kveld, sier han.

– Vi var forberedt på at noen situasjoner kunne oppstå, og det skal på ingen måte legge noen demper på resten av leiren.

Nedkjølt

Blant oppdragene mandag var å bistå en speidergruppe på fire som var nedkjølt i området ved Børtinden. De kom seg ikke ned og måtte hentes av et Sea King redningshelikopter. Samtidig måtte en speiderjente som var i Hopsfjellet, hentes av et redningshelikopter fordi hun hadde smerter i en fot etter et fall.

Noe senere måtte en tolv år gammel nedkjølt og utmattet gutt hentes av et Sea King-helikopter ved Erlingbu, opplyser politiet i Nordland.

(©NTB/TV 2)