BEKYMREDE NABOER: Sørkoreanske soldater ser på en TV som viser arkivbilder av en oppskyting fra nabolandet i nord. Nord-Korea skal nå ha skutt opp nok en rakett. (AP Photo/Ahn Young-joon)
BEKYMREDE NABOER: Sørkoreanske soldater ser på en TV som viser arkivbilder av en oppskyting fra nabolandet i nord. Nord-Korea skal nå ha skutt opp nok en rakett. (AP Photo/Ahn Young-joon)

Nord-Korea: – Vellykket test av langdistanserakett

Nord-Korea hevder de har gjennomført en vellykket test av en interkontinental ballistisk missil (ICBM).

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Regimet testet tidlig tirsdag et nytt missil. I en kunngjøring noen timer senere sier regimet at oppskytingen var vellykket, melder nyhetsbyrået Yonhap.

Dette er en langdistanserakett som kan nå mål inntil 1000 kilometer unna.

De melder at missilet gikk så høyt som 2800 kilometer, og så langt som 933 kilometer. Den skal ha vært i luften i 39 minutter.

– Den rekkevidden ville vært nok til å nå Alaska, skriver David Wright i Union of Concerned Scientists.

Sørkoreanske myndigheter har tidligere uttalt at det trolig dreide seg om en mellomdistanserakett.

Missilet ble avfyrt fra Banghyon, i provinsen Nord-Pyongan, rundt klokka 9.40, ifølge en melding fra militærkommandoen i Sør-Korea.

– Økt trussel

Forsvarsdepartementet i Japan bekrefter meldingen.

– Nord-Korea har nok en gang avfyrt et ballistisk missil. De har trosset advarslene fra det internasjonale samfunnet. Oppskytingen viser tydelig at trusselen fra Nord-Korea har økt, sier Shinzo Abe, statsminister i Japan.

USAs president Donald Trump kommenterer hendelsen på Twitter. I to meldinger som ble sendt fra USAs øverstkommanderende tirsdag spør Trump om «denne fyren ikke har noe bedre å gjøre med livet sitt».

– Det er vanskelig å se for seg at Sør-Korea og Japan kan la det være slik mye lenger. Kanskje Kina kan sette i gang en noe mot Nord-Korea og få slutt på dette tullet en gang for alle?

En rekke oppskytninger

Oppskytingen føyer seg inn i rekken av en serie prøveoppskytinger de siste månedene. Senest 22. juni opplyste en amerikansk tjenestemann at Nord-Korea hadde gjennomført en ny test av en rakettmotor.

Også i mars testet nordkoreanerne en rekke rakettmotorer. Amerikanerne frykter testene kan være en del av et program for å utvikle interkontinentale ballistiske missiler.

– Dette er faktisk første gang Nord-Korea gjennomfører at Nord-Korea klarer å gjennomføre en vellykket test av en interkontinentalt missil. Det betyr, dersom dette stemmer, at de kan nå både USA, Europa og, ifølge Nord-Koreanske myndigheter, hele resten av verden, sier TV 2s reporter i Sør-Korea Øystein Bogen i Seoul.

(©NTB/TV 2)