VIL UTESTENGE MENN: Emma Knyckare er en svensk komiker og radioprogramleder. Her er hun fotografert på en prisutdeling i 2015. Foto: Stella Pictures
VIL UTESTENGE MENN: Emma Knyckare er en svensk komiker og radioprogramleder. Her er hun fotografert på en prisutdeling i 2015. Foto: Stella Pictures

Svensk komiker vil arrangere festival hvor menn ikke får delta

Etter flere seksuelle overgrep på svenske musikkfestivaler planlegger svenske Emma Knyckare (29) å starte en helt ny type festival.

Etter at ei jente i 15-årsalderen skal ha blitt voldtatt under en konsert på Bråvallafestivalen i Norrköping i helgen, kunngjorde arrangørene at de avlyser neste års festival.

Det har fått den svenske komikeren og radioprofilen Emma Knyckare (29) til å ville arrangere en festival hvor ingen menn har adgang, skriver Expressen.

«Hva tror dere om at vi arrangerer en festival hvor bare ikke-menn er velkomne, og som vi holder helt til alle menn har lært å oppføre seg?», skrev hun på Twitter søndag.

Instagram skriver Knyckare at det vil bli arrangert en slik «mannsfri rockefestival» neste år, og at hun nå er i gang med å finne arrangører og prosjektledere.

Musikerne er derimot ikke på plass ennå, skriver hun på Instagram.

Vil at kvinner skal føle seg trygge

– Da jeg først fikk ideen, tenkte jeg at det kunne være kult med noe nytt og annerledes. Jeg hadde ingen anelse om at responsen skulle være så stor, sier Knyckare til radiokanalen P4 Halland.

Til svenske DN utdyper hun ideen og forklarer at hun vil skape en festival hvor kvinner kan føle seg trygge.

– Hvem er det som voldtar? Jo, menn. Hva om man lager en festival der de ikke får komme? Det var slik jeg tenkte. Jeg synes det er sykt at halve befolkningen skal gå rundt og være utrygge, sier hun til DN.

Hun mener at det ikke er diskriminerende overfor menn å stenge de ute fra festivalen.

Flere voldtektsanmeldelser

Svensk politi mottok flere voldtektsanmeldelser etter musikkfestivaler forrige helg, både under Bråvallafestivalen i Norrköping og Cityfestivalen i Västerås.

Under fjorårets Bråvallafestival skal en ung kvinne ha blitt voldtatt i folkemengden foran scenen under Zara Larssons konsert. Totalt fikk politiet tre voldtektsanmeldelser under fjorårets festival.

I august i fjor ble det også anmeldt åtte tilfeller av angivelige seksuelle overgrep på den første dagen av festivalen «We are Stockholm». Politiet fikk sterk kritikk for å ha pyntet på sannheten om overgrepen på festivalen i Stockholm overfor pressen.