Erna om Liu Xiaobo:  Derfor forholder regjeringen seg taus

Erna Solberg innrømmer at det skjøre forholdet til Kina gjør at regjeringen ikke stiller seg bak kravet om å slippe fri den kreftsyke fredsprisvinneren Liu Xiaobo.

Forholdet mellom Norge og Kina har vært anstrengt de siste årene.

Så, i april, var Erna Solberg på reise i Kina. Med seg hadde hun et følge på 275 personer, de fleste fra norsk næringsliv.

I bagasjen hadde hun også med en avtale til kineserne, hvor Norge blant annet lovet å gjøre sitt beste for å unngå fremtidig skade på det bilaterale forholdet.

Det seks år etter at Liu Xiabo ble tildelt Nobels fredspris.

I forrige uke ble det kjent at fredsprisvinner Liu Xiaobo har fått uhelbredelig kreft.

EU krever at Kina slipper ham fri og lar ham velge behandlingssted. Både USA og Frankrike har tilbudt seg å ta imot ham.

I alt dette har den norske regjeringen vært taus, og de siste dager har Erna Solberg fått kritikk for å forholde seg taus i saken.

Skjørt forhold til Kina

Nå innrømmer statsminister Erna Solberg (H) at det er det skjøre forholdet til Kina som er grunnen til håndteringen.

– Vi har etter seks år med vanskelige forhold til Kina, kommet på et bedre spor, sier Solberg til TV 2.

– Vi har valgt håndteringen ut fra den skjøre situasjonen. Vi må ha et forhold til Kina på alle de store viktige globale prosessene som står foran oss, også har vi gitt uttrykk for våre synspunkter om Xiaobo-saken gjennom talsmannen til utenriksdepartementet, sier Solberg.

– Ynkelig

Dette får Solberg og regjeringen kritikk for fra flere kanter.

– Erna Solberg og regjeringen har håndtert denne saken veldig, veldig dårlig og ynkelig. De opprettholder en forsiktighetsstrategi, og det bidrar ikke til å forsterke rettighetene til folk i Kina og rettigheten til Lou Xiaobo. De er nå med på å straffe Xiaobo, tausheten tolkes som at Norge er enige i måten Kina hånterer Liu Xiaobo-saken, sier Petter Eide, stortingskandidat for SV.

– Vår beskjed til statsministeren og regjeringen må være tydelig. Nå må man starte arbeidet med å få i stand en frigivelse av den dødssyke fredsprisvinneren, sier Line Henriette Hjemdal, stortingsrepresentant fra Krf.

– Nå har det tatt tid å få normalisert forholdet til Kina, kan du forstå at de vil trå litt varsomt?

– Ja, det har vi stor forståelse for. Men brudd på menneskerettighetene må aldri gå på bekostning av en normalisert situasjon til Kina, sier Hjemdal.

Støtte fra NHO-sjefen

Solberg og regjeringen får støtte fra landets øverste næringslivssjef, som også var med på Kina-turen i april.

– Jeg er veldig trygg på at statsministeren sitter på mer innsikt og informasjon enn det vi andre gjør, og at hun derfor håndterer dette etter beste evne og på klokest mulig måte, sier NHO-sjef Kristin Skogen Lund til TV 2.

Hun er overbevist om at en støtteerklæring fra Regjeringen ville gjort forholdet vårt til Kina dårlig igjen.

– Det er det jo relativt åpenbart at det ville gjort, sier hun.

Nobelkomiteens leder skuffet

Nobelkomiteens leder Berit Reiss-Andersen er svært skuffet over at ikke regjeringen stiller seg bak EUs krav.

– Jeg synes det er svært pinlig at USA, EU og flere enn 150 tidligere nobelprisvinnere krever at Liu løslates – og at det i Norge er taust, sier Reiss-Andersen til NRK.

(TV 2/NTB)