Det kan høres litt tungvint og klønete ut og krabbe over denne, men det kan definitivt være smart. 
Det kan høres litt tungvint og klønete ut og krabbe over denne, men det kan definitivt være smart. 

Derfor kryper de over girspaken og ut av bilen

Her har vi mye å lære av tyskerne.

enFor noen er ferien allerede i gang. For andre står den for døren. Ofte bruker vi bilen på veien til nye steder og nye opplevelser.

Men dessverre forekommer også trøbbel og motorstopp, ikke sjelden på utenlandske motorveier. Da er det viktig å tenke over hva man kan gjøre for ikke å sette seg selv og andre i fare. Får bilen trøbbel på Autobahn og må nødstanse på veiskulderen, kryper tyske sjåfører over girstangen og går ut av bilen på høyre side. Så søker de sikkerhet bak autovernet før de ringer etter veihjelp.

– Selv om hastighetene ikke er så høye på norske motorveier som på enkelte strekninger i Tyskland, er denne rutinen verdt å merke seg for norske bilister også. Biler kan komme bakfra i stor hastighet idet du går ut av bilen, sier kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If.

– Ved nødstans er det viktig å holde hodet kaldt. Derfor kan det være greit ha tenkt gjennom på forhånd hvordan man bør oppføre seg for å sikre både seg selv og passasjerer. Etter at varseltrekanten er plassert langt nok unna bilen, bør du og passasjerene dine oppholde deg i grøfta eller på den andre siden av autovernet mens dere venter på assistanse, sier Clementz.

Noen telefoner kan spare deg for mange tusenlapper

Hvor skal trekanten stå?

Husk også å oppbevare den påbudte refleksvesten lett tilgjengelig, slik at du kan ta den på før du går ut av bilen. Ha gjerne med en ekstra vest som en annen kan bruke ved behov.

Ifølge kjøretøyforskriften skal bilen minst ha én varseltrekant. Hvis bilen er plassert til fare eller hinder for trafikken ved nødstans, skal føreren varsle andre kjørende med varseltrekant, nødsignallys eller på annen måte. Trekanten skal plasseres i god avstand - om mulig minst 150 meter - fra kjøretøyet, slik at andre trafikanter kan se kjøretøyet i tide, sier forskriften.

Hvis du setter opp varseltrekanten de anbefalte 150 meterne unna, får andre bilister sju sekunder på å reagere hvis de kjører i 80 km/t.

– Viktige sekunder. De kan være avgjørende for om andre sjåfører rekker å bremse ned eller svinge unna, sier Clementz.

Les også: Slik fikk vi en bilopplevelse som aldri blir glemt

Kasko=veihjelp

Mange er ikke klar over at veihjelp er en del av forsikringen. Praktisk talt alle forsikringsselskaper har inkludert veihjelp i kaskodelen av bilforsikringen. Veihjelpen gjelder både i Norge, Norden og de fleste europeiske land, påpeker Clementz.

– Så får du trøbbel på veien, er det bare å ringe forsikringsselskapet for å tilkalle veihjelp. Selskapene har samarbeidspartnere som Falck og Viking som står for den praktiske assistansen på veien, sier han.

Les også: Derfor får mange bil-trøbbel i ferien

Video: Her debuterer et helt nytt bilmerke