HISSIG:  Alfa-svanen i havnebassenget i Os, er kjent som «Havnesjefen». Nå skal han avlives.
HISSIG: Alfa-svanen i havnebassenget i Os, er kjent som «Havnesjefen». Nå skal han avlives. Foto: Foto: Kjetil V. Bruarøy/Midtsiden.no

Har fått nok av svanen «Havnesjefen» – nå vil kommunen drepe den

Den beryktede svanen «Havnesjefen» i Os kommune må bøte med livet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi har en «havnesjef» som har vært ganske aggressiv over flere år, og nå er det nok, sier Os-ordfører Marie Bruarøy til TV 2.

En hendelse sist fredag fikk begeret til å renne over. Ole Christian Brekke var i badeviken sammen med sin to år gamle datter da «Havnesjefen» gikk til angrep.

– Svanen dukket plutselig opp hogg tak i kragen på redningsvesten til ei jente og drog henne med seg bakover utover fjorden, sa Brekke til Midtsiden.

– Stygge skader

Til TV 2 sier Brekke at det så ut som svanen hadde ett mål for øye; å ta et av barna.

– Det var tre barnehageansatte på plass. De hadde full kontroll på ungene, men det var som et bakholdsangrep.

Svanen slo barnet i hodet med vingen og den dro den lille jenta under vann. Brekke ga sin egen datter til en av de voksne før han hev seg i vannet. Han klarte å få svanen til å slippe taket.

Jenta fikk blåmerker og sårskader etter angrepet.

– Jenta fikk stygge skader, og dette kunne gått galt. Heldigvis hadde hun redningsvest, sier ordfører Bruarøy.

Skremmer båtfolket

Etter hendelsen har kommunen fått nok av «Havnesjefen». Nå er det besluttet at han skal avlives.

– Det hører med til historien at mange har observert at svanen har blitt plaget av mennesker, men nå har han blitt for pågående.

– Fagfolkene våre har gjort en grundig vurdering. Vi har hjemmel i loven til å utstede en fellingstillatelse, sier Bruarøy.

Svanene som patruljerer havnen i Os sør for Bergen, har en spesiell plass i hjertene til osingene. Patriarken i svaneflokken har fått tilnavnet «Havnesjefen», og er kjent for sin dominante personlighet.

– Dette er leit på mange måter, for han har vært et ikon i Os i syv år, men når båtfolket ikke tør å reise hit og sende ungene sine ut i joller, så har det gått for langt, mener ordføreren.

Os-ordfører Marie Bruarøy. (Foto: Erlend A. Lorentzen / Os kommune)
Os-ordfører Marie Bruarøy. (Foto: Erlend A. Lorentzen / Os kommune)

Får leve i tre uker

Saken har skapt mye debatt lokalt. Bruarøy legger ikke skjul på at mange er sinte etter at kommunen besluttet å avlive svanen.

Fellingstillatelsen gjelder i 14 dager fra 23. juli. Årsaken til at «Havnesjefen» får leve i tre uker til, er at maken hans nå går gjennom et fjærskifte.

– Det innebærer at hun ikke er flygedyktig og at han må forsvare familien sin. Derfor mener vi det er hensiktsmessig å utsette fellingen til etter skiftet, sier Bruarøy.

Politiet får varsel fra kommunen når fellingen skal skje. De videreformidler fellingsbegjæringen til den lokale viltkontakten.