STAPPFULLT?: Stappfulle kjøleskap kan øke temperaturen, noe som reduserer holdbarheten på maten.
STAPPFULLT?: Stappfulle kjøleskap kan øke temperaturen, noe som reduserer holdbarheten på maten. Foto: NTB Scanpix

Denne tabben halvverer holdbarheten på maten

Stabler du matvarene feil i kjøleskapet, kan det kan redusere holdbarheten på maten – og du risikerer å bli syk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I Norge er både matprodusenter og butikker lovpålagt å holde en kjøletemperatur på maksimalt fire grader.

Men problemet oppstår gjerne når maten kommer hjem og skal stables i kjøleskapet.

– Når sommervarmen kommer, ser vi at mange overfyller kjøleskapene sine. Da kan man overstable og plassere matvarer feil, sier Therese Faye, som er fagsjef i Keep-it Technologies.

Selskapet leverer løpende holdbarhetsindikatorer på emballasjen til ferskvarer.

Risikerer å bli syk

Konsekvensen av å plassere varene feil i kjøleskapet, er at de vil holde en høyere temperatur enn anbefalt. Det betyr at holdbarheten reduseres, noe som gjør at man ikke lenger kan stole på datostemplingen til produktet.

– Den mest sannsynlige effekten er at maten smaker veldig mye dårligere, men noen ganger kan man være uheldig og bli syk, sier Faye.

De mest sensitive produktene er ferskt kjøtt, fisk og meieriprodukter. I et kjøleskap er det varmest i de øverste hyllene og kaldest nederst. Derfor bør denne typen matvarer plasseres lengst mulig ned i kjøleskapet.

Halvverer holdbarheten

Tipsene som forlenger holdbarheten

Pakk kalde/frosne varer sammen når du handler. Ikke la maten bli lenge i en varm bil før de settes i kjøleskapet

Sjekk at temperaturen i kjøleskapet er mellom en og fire grader.

Legg ferskvarer som fisk, kylling og kjøtt nederst i kjøleskapet – der er det kaldest.

Ikke oppbevar melk i døren fordi temperatursvingene er størst her.

Unngå å overfylle kjøleskapet.

I de fleste kjøleskap kan man selv regulere temperaturen. Fayes anbefaling er å ha en temperatur på rundt to grader når kjøleskapet klarer dette uten å fryse deler av innholdet

– Forskjellen på om kjøleskapet holder to eller seks grader har veldig mye å si. På seks grader kan matens holdbarhet halvveres i forhold til om man har skapet på to grader, sier hun.

Årsaken er enkel: Alle prosesser går veldig mye saktere når maten holdes kald. I høyere temperaturer, øker bakterieproduksjonen, noe som forringer holdbarheten.

Smaken endres

Mattilsynet forklarer at mikroorganismer lett kan vokse i matvarer som kjøtt hvis disse oppbevares i for høye temperaturer.

– Bakterier, mugg og gjær kan endre smak, utsteende og konsistent på maten, og dermed gjøre den uegnet til å spise, sier seniorrådgiver i Mattilsynet, Sissel Vaksvik.

– Risikerer man å bli syk?

– Du kan bli syk dersom du spiser mat som inneholder en viss mengde sykdomsframkallende bakterier, som for eksempel Campylobacter, LIsteria, Salmonella, Bacillus cereus og visse varanter av E-coli.

Flere faktorer enn temperatur

Mattilsynet forklarer at kjølevarer som oppbevares under fire grader ofte vil ha lenger holdbarhet enn om temperaturen for eksempel holdes på seks grader.

– Men holdbarheten på maten avhenger av flere faktorer. Veksten henger blant annet sammen med hvilken type og hvor mange mikroorganismer som er til stede i utgangspunktet.

– Det har også mye å si hva matvaren består av og hvordan den er behandlet. Rå produkter kan ha kortere holdbarhet enn om de samme produktene blir varmebehandlet. Måten maten er emballert har også betydning for hvor lenge den holder seg.

– Oppbevaringstid for varer som er dekket til med plastfolie eller lignende, vil variere om det er farser og deiger eller skåret spekepølse.