NY UTGIVELSE. Doping-forfatter Mads Drange kommer med en ny bok 22. august. Denne gangen har han skrevet om dopingens historie.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
NY UTGIVELSE. Doping-forfatter Mads Drange kommer med en ny bok 22. august. Denne gangen har han skrevet om dopingens historie. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Kontroversiell doping-forfatter klar med ny bok

For tre år siden fikk Mads Drange mye kritikk for boka «Den store dopingbløffen». Nå er den tidligere dopingjegeren snart klar med ny bok.

Det ble stor ståhei i idretts-Norge da den tidligere antidopingtoppen Mads Drange påsto at norske utøvere drev med bloddoping i 2014.

I boken «Den store dopingbløffen» rettet han krass kritikk mot det internasjonale dopingarbeidet, og mente å ha funnet mistenkelige funn i norske blodprøver.

Nå er han tilbake med en ny bok om doping.

– Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle bevege meg inn i dopingproblematikken igjen, sier Drange til TV 2.

Ingen fremskritt på 90 år
Men det har han altså gjort. 22. august kommer boken «Medaljenes pris - dopingens moderne historie». En historiebok om dopingbruken, dopingmidlene og forsøkene på å begrense dopingen opp gjennom årene.

– Men det store spørsmålet i boken er hvorfor vi ikke har klart å komme lengre med antidopingarbeidet. I 2018 vil vi ha et 90-årsjubileum for de første antidopingreglene. Men fremdeles ser vi ikke ut til å ha kommet noen vei, det dukker opp nye skandaler og problemer hele veien, sier Drange.

Han mener derimot det har skjedd noe med fokuset rundt doping de siste årene.

– I dag tar mange idrettsutøvere selv aktivt motstand mot de særforbundene de er en del av og krever et bedre antidopingarbeid. Journalister begynner også å presse særforbundene, IOC og Wada til å gjøre en bedre jobb, og det er en veldig positiv utvikling, mener den tidligere dopingjegeren.

Handler om legitimitet til reglene
I sin nye bok forsøker Drange å finne svaret på hvordan man kan forbedre antidopingarbeidet i årene fremover. Han tror hovedproblemet handler om tilslutning.

– Hvis folk skal følge reglene, må de også være enige i dem. Hvis du straffer noen som ikke opplever at de har gjort noe galt, er det begrenset hvor effektiv den straffen er.

– De færreste av oss ville nasket i en butikk selv om det ikke var vektere til stede, fordi vi mener det er galt å stjele, forklarer Drange.

Han tror ikke løsningen er å skylde på dårlig moral og gi strengere straffer.

– Når så mange idrettsutøvere fra vidt forskjellige land doper seg, alt fra italienske syklister til finske skiløpere og russiske vektløftere, må det handle om noe mer enn dårlig moral. Det må ha noe med legitimiteten til reglene å gjøre, sier Drange.