
Svakt varslingsystem i girboksen var ukjent før Turøy-ulykken
Først etter Turøy-ulykken ble Luftfartstilsynet kjent med det svake varslingslingsystemet. Det er nå en av årsakene til fortsatt flyforbud for Super Puma-modeller i Norge.
Varslingssystemet som skulle varsle om feil i girboksen til helikopteret som styrtet ved Turøy, var ikke pålitelig nok.
Dette problemet var inntil i år ukjent for Luftfartstilsynet.
13 mennesker mistet livet i helikopterstyrten ved Turøy. Årsaken var et tannhjul i girboksen som knakk.
En test utført av Airbus Helicopters - lenge før Turøy-ulykken - avdekket at varslingssystemet i girboksen hadde svakeheter.
Ukjent frem til i vinter
– Vi ble kjent med resultatet fra denne testen i vinter, bekrefter Tom Gøran Jodal, direktør for tilsynsavdelingen i Luftfartstilsynet.
Nylig kunne TV 2 fortelle at metaldektorene i girboksen kun fanger opp 12 prosent av metallsponet i girboksen. Metallspon som flyter rundt i oljen i girboksen, er en indikasjon på at vitale deler kan være i ferd med å slitt i stykker.
Tidligere i år ble det kjent at man fant metallspon i oljekjøleren på ulykkeshelikopteret som styret ved Turøy. Varslingsystemet i Super Puma modellen klarer å ikke fange opp og dermed varsle pilotene, hver gang metallspon løsner fra vitale deler i girboksen.
Svakhet årsak til fortsatt flyforbud
– Dette er en av flere faktorer som har ført at vi har valgt å opprettholde flyforbudet på denne helikoptertypen, sier Tom Gøran Jodal til TV 2.
I dag har norske og britiske luftfartsmyndigheter innført flyforbud for to ulike Super Puma-modeller. EUs flysikkerhetsorgan, EASA, har derimot konkludert med at disse er trygge nok, og derfor flyr helikoptrene i resten av verden.