Dykkere fra Sjøforsvarets dykker- og froskemannsskole fant en sentral del, holderen til de åtte planetgearene, som har vært savnet etter helikopterulykken ved Turøy 29. april i fjor.
Dykkere fra Sjøforsvarets dykker- og froskemannsskole fant en sentral del, holderen til de åtte planetgearene, som har vært savnet etter helikopterulykken ved Turøy 29. april i fjor. Foto: Statens Havarikommisjon For Trafikk

Svakt varslingsystem i girboksen var ukjent før Turøy-ulykken

Først etter Turøy-ulykken ble Luftfartstilsynet kjent med det svake varslingslingsystemet. Det er nå en av årsakene til fortsatt flyforbud for Super Puma-modeller i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Varslingssystemet som skulle varsle om feil i girboksen til helikopteret som styrtet ved Turøy, var ikke pålitelig nok.

Dette problemet var inntil i år ukjent for Luftfartstilsynet.

13 mennesker mistet livet i helikopterstyrten ved Turøy. Årsaken var et tannhjul i girboksen som knakk.

En test utført av Airbus Helicopters - lenge før Turøy-ulykken - avdekket at varslingssystemet i girboksen hadde svakeheter.

Ukjent frem til i vinter

– Vi ble kjent med resultatet fra denne testen i vinter, bekrefter Tom Gøran Jodal, direktør for tilsynsavdelingen i Luftfartstilsynet.

Nylig kunne TV 2 fortelle at metaldektorene i girboksen kun fanger opp 12 prosent av metallsponet i girboksen. Metallspon som flyter rundt i oljen i girboksen, er en indikasjon på at vitale deler kan være i ferd med å slitt i stykker.

Tidligere i år ble det kjent at man fant metallspon i oljekjøleren på ulykkeshelikopteret som styret ved Turøy. Varslingsystemet i Super Puma modellen klarer å ikke fange opp og dermed varsle pilotene, hver gang metallspon løsner fra vitale deler i girboksen.

Svakhet årsak til fortsatt flyforbud

– Dette er en av flere faktorer som har ført at vi har valgt å opprettholde flyforbudet på denne helikoptertypen, sier Tom Gøran Jodal til TV 2.

I dag har norske og britiske luftfartsmyndigheter innført flyforbud for to ulike Super Puma-modeller. EUs flysikkerhetsorgan, EASA, har derimot konkludert med at disse er trygge nok, og derfor flyr helikoptrene i resten av verden.