Lørdag ble den ti dager lange festivalen Oslo Pride avsluttet med en parade som danker ut et hvert 17. mai-tog hva gjelder støynivå. Mangfoldige tusen nordmenn kledd og malt i regnbuens farger jublet gatelangs for å feire mangfold og frihet. «Alt er love» var et av de mest dekorerte ordtakene på parolene.

I år har det vært et større fokus på testing av seksuelt overførbare sykdommer enn noen gang. Både i hverdagsdebatten, i kampanjer mot livmorhalskreft, gjennom russetiden og spesielt Pride.

Testorama

Blant dem som i tradisjon tro har hatt stand og vært synlige gjennom Oslo Pride er Helseutvalget og Olafiaklinikken. Begge har hatt et gratistilbud for testing gjennom Pride.

– Hvert år har vi sett en økning i antall som benytter Pride-dagene som en mulighet til å teste seg, men i år har vi sprengt alle rekorder. På parade- og avslutningsdagen måtte vi stenge av tilbudet fordi vi ikke hadde kapasitet til å teste flere, forteller Sol-Britt Molin, jordmor og sykepleier ved Olafiaklinikken, som er underlagt Oslo Universitetssykehus.

De har testet over 300 personer gjennom Pride-dagene, men neste år ser de seg nødt til å oppjustere kapasiteten.

Langveisfra

Også Helseutvalget, som jobber sykdomsforebyggende for lesbiske, homofile og bifile, har opplevd større pågang enn før.

– Det er veldig mange som tester seg under Pride, og det pleier også å være en økning nå i etterkant. Mange som ikke bor i Oslo benytter Pride-besøket til å teste seg her og det er vi veldig glade for, sier Aksel Overskott, kommunikasjonsrådgiver i Helseutvalget.

Olafiaklinikken, som både tester hetero- og homofile, har høysesong om sommeren.

– Vi tar ikke sommerferie som mange andre bedrifter, for det er nå vi opplever mest trykk. Det er også kjempeviktig at vi også har kapasitet til å ta inn alle som trenger et behandling etter å ha testet seg, sier Molin.