Hyppigere kontroller gir bedre sjøvett

Havnepolitiet i Oslo har nå kontinuerlige promille- og fartskontroller i indre Oslofjord. Det har gitt resultater.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er første helg i juli, det er sol og 25 grader. Det betyr hektiske dager for havnepolitiet i Oslo.

– Akkurat i disse dagene er sommeren kommet, og alle som har båt skal ut på sjøen. Det er like før ferien starter, så feriefolket har ikke reist ut ennå. Så nå er det veldig stor aktivitet for oss, sier Inge Solberg, politiførstebetjent i Oslo Havnepoliti.

– Folk er flinkere

TV 2 er med Solberg og kollega Mats Gjerustad ut i politibåten. Og det er blitt langt flere kontroller av båtfolket. Gjennom økt bemanning og samarbeid med Asker og Bærum politidistrikt, så er det nå minst en politibåt på fjorden til enhver tid - dag og natt. Og dette har ført til bedre sjøvett, mener havnepolitiet.

– I vårt distrikt er det helt tydelig mye bedre. Og det er jo fordi vi er ute og har promillekontroller hele tiden, forteller Solberg.

– Det er nå færre som har promille over 0,8, så folk er blitt flinkere. Men det er fortsatt en del som ligger i underkant av promillegrensen, så mange drikker alkohol på sjøen - bare mindre. Men så er det forskjell på hvor stor fare de utgjør - om de kjører en rib med 300 hestekrefter, eller om de tar seg en øl i snekka.

Stor båt - ikke vest

I havneområdet er det nå fartsgrense på 5 knop. Går man over, så blir det bot på 1500 kr. Men fortsatt er det for mange som kjører for fort, drikker for mye, eller ikke bruker vest.

Slik ville Anundsen gjøre Oslofjorden tryggere

– Hvem er verst på sjøen?

– Det kan være uvitende folk som ikke har vært på sjøen før. Eller sånne kjekke karer på rundt 40-50 år, som har kjøpt seg stor båt, sier Solberg.

Og i store båter, mer enn 8 meter lange, er det ikke påbudt med redningsvest. Havnepolitiet oppfordrer likevel alle til å ha på vest.

– Det er veldig rart at så mange i store båter ikke har på vest. De tror visst at de ikke kan falle i sjøen og drukne, bare fordi de har stor båt, sier Inge Solberg til TV 2.