full krig mellom trump og cnn:

Trump la ut video der han gir «CNN» juling

– Det nedverdiger presidentembetet, mener USA-kommentator Thor Steinhovden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er ikke noe nytt at Donald Trumps aktivitet på sosiale medier skaper reaksjoner, men denne uken har det kokt ekstra rundt USAs president og øverstkommanderende.

Selv blåser han av kritikken, og hevder twitterbruken hans bare er et tegn på at han er en moderne president.

Personangrep og negative karakteristikker har florert, og lørdag kalte han to programledere i NBC for «crazy» og «dum som en stein».

Hans kamp mot det han kaller falske nyheter i de tradisjonelle mediene nådde søndag en ny topp.

Går løs på «CNN»

Dagen etter at han erklærte at #fakenews CNN fra nå av skulle kalles #FraudNewsCNN (svindelnyheterCNN), la han ut en gammel video av seg selv under en wrestling-kamp.

I den 28 sekunder lange snutten slår Trump ned en dresskledd mann ved siden av en brytering. Trump kaster seg over mannen og banker løs på ham. Offerets hode er sladdet med CNNs logo.

Videoen avsluttes med en falsk CNN-logo i høyre hjørne, med ordene «FNN: Fraud News Network».

Ved hjelp av den offisielle @potus-kontoen på twitter, retwitret han videoen til sine 19 millioner følgere.

– Ingen vil oppfatte det som en trussel. Jeg håper de ikke gjør det, sier Tom Bossert, Det hvite hus' rådgiver for innenlands sikkerhet, til ABC.

– Jeg tror at Trump blir «banket opp» på en slik måte av TV-nettverkene at han har rett til å respondere på det, sier Bossert.

Originalivideoen stammer fra Wrestlemania 23 i 2007 der Trump lekesloss med WWE-eieren Vince McMahon i «Battle of the Billionaires», skriver The Independent.

Reaksjonene har ikke latt vente på seg. CNNs seniorreporter i Det hvite hus påpekte at selve wrestlingen er «fake».

CNNs offisielle kommunikasjonsavdeling svarer med å sitere Trumps pressetalskvinne Sarah Huckabee Sanders, som før helgen hevdet at Trump var motstander av vold.

«Presidenten har ikke på noen måte noen sinne fremmet eller oppfordret tli vold. Hvis noe, tvert i mot», siterer CNN Sanders på.

CNN: – Oppfordrer til vold

I en offisiell uttalelse kaller CNN USAs president for barnslig:

– Det er en trist dag når USAs president oppfordrer til vold mot reportere. Sarah Huckabee Sanders løy åpenbart da hun sa at presidenten aldri har gjort det. Istedet for å forberede sin utenlandsreise, sitt første møte med Vladimir Putin, ta seg av Nord-korea og jobbe med helsereformen, er han involvert i barnslige oppførsel langt under sitt kontors verdighet, skriver CNN.

– Vi vil fortsette å gjøre vår jobb. Han burde startet å gjøre sin, slår TV-kanalen fast.

Av mer politiske reaksjoner på hvordan Donald Trumps første tid som president har gått, siterer CNN en tidligere rådgiver i Kongressen på at republikanere nå innser at Trump ikke gir det lederskapet de forventer.

– Jeg tror det synker inn, spesielt hos republikanere i Kongressen, at de ikke får den type voksent lederskap fra Det hvite hus som gjør at du vil forsvare Det hvite hus, sier Mieke Eoyang, som er sikkerhetsanalytiker ved Third Way.

– Jeg sliter med å se hva som er moderne ved dette

USA-ekspert og rådgiver i Tankesmien Agenda Thor Steinhovden, tror mange republikanere kunne ønske seg en annen type ledelse.

– Jeg vil tro at republikanerne godt kunne tenke seg mer forutsigbarhet og stabilitet fra Det hvite hus. De har jo en ambisiøs lovagenda som har blitt nærmest fullstendig undergravd av Trumps kontinuerlig skiftende fokus, sier Steinhovden til TV 2.

KRITISK: Thor Steinhovden mener Donald Trump skader det amerikanske presidentembetet. 
KRITISK: Thor Steinhovden mener Donald Trump skader det amerikanske presidentembetet.  Foto: TV 2

Steinhovden, som blant annet har jobbet ved den amerikanske ambassaden i Oslo, sier at måten Trump opptrer på setter presidentembetet i et dårlig lys.

– Det nedverdiger presidentembetet, og jeg tror det undergraver tilliten folk har til sin leder - da, som alltid, med unntak av hans lojale støttespillere som elsker dette.

– Hvordan vil du sammenligne måten Trump kommuniserer på sammenlignet med tidligere presidenter?

– Det er jo en helt annen stil. Tidligere presidenter har brydd seg mer om at deres ord og handlinger får konsekvenser. De påvirker verden. Det bryr jo Trump seg tilsynelatende ikke om i det hele tatt. Han må gjerne kalle det «moderne», selv om jeg sliter med å se hva som er så moderne med det. Det handler jo ikke om verktøyet han bruker her, men det han skriver og sier, påpeker Steinhovden.