BARE RESTER: Slik ser Grenfell Tower i London ut etter brannen 15. juni. Foto: Scanpix
BARE RESTER: Slik ser Grenfell Tower i London ut etter brannen 15. juni. Foto: Scanpix

Beboere trukket for husleie etter dødsbrannen

Flere overlevende fra Grenfell Tower fikk hakeslepp da de sjekket bankkontoen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Minst 80 personer mistet livet da boligblokken Grenfell Tower i London-bydelen Kensington ble overtent 14. juni.

Brannen startet i fryseren til et kjøleskap.

Blokken er totaltskadd og alle beboerne har mistet hjemmet sitt. Alle de overlevende har vært innlosjert på hotell siden brannatten.

Den engelske avisen The Independent melder nå at flere av beboerne har opplevd at husleien har blitt trukket fra bankkontoen deres.

Det er Yvette Williams, en støttekoordinator for brannofrene, som har informert om at én av beboerne nylig oppdaget at husleien var blitt trukket.

Ifølge avisen støttes påstandene hennes av Pilgrim Tucker, en samfunnsarbeider knyttet til brannen, som gikk ut på Twitter og fortalte om det samme.

«En liten ting»

Catherine Faulks, representant fra de lokale myndighetene, beklager feilen.

– Jeg er lei meg for å høre at det har skjedd, og vi forstår at det er en påkjenning, sier Faulks til Independent.

Men på spørsmål om hvordan det kunne skje, kludret hun det til.

– Åh, det er en liten ting, innledet hun før hun justerte seg:

– Jeg mener, det er ikke en liten ting for dem, det er en stor ting, og det er veldig opprørende. Men vi jobber nå med å huse 400 mennesker og alle får oppfølging.

Etter intervjuet har de lokale myndighetene lagt seg flate.

Organisasjonen Radical Housing Network, som har jobbet for brannofrenes rettigheter, har krevd at alle som ble belastet for husleie får pengene tilbakebetalt, samt at andre utgifter som forsikring ikke blir trukket.

Dødsnatten

Blokken inneholdt 129 leiligheter fordelt på 24 etasjer, og mange av beboerne ble fanget i flammehavet. Et titalls mennesker får fremdeles behandling på sykehus etter å ha blitt kritisk skadd.

Det utspilte seg grufulle scener da den voldsomme brannen brøt ut. Øyevitner ble vitne til at folk kastet barna sine ut av vinduene, mange etasjer over bakken.

For politiet har det vært svært krevende arbeid med å identifisere alle de omkomne. Politiet har kommentert at de frykter de ikke vil klare å identifisere alle de som har mistet livet.

Vurderer siktelse for uaktsomt drap

Tidligere har vitner fortalt at en av beboerne hevdet at det var hans kombiskap som først tok fyr. Brannvesenet har konkludert med at brannen ikke var påsatt.

I intervjuer med britisk presse har en kvinne fortalt at mannen kom løpende og banket på dørene, og ba alle om å komme seg ut.

– Det brenner på kjøkkenet mitt, skal han ha ropt.

Mannen skal ha hatt en ferdigpakket bag med seg da han varslet naboene.

Fiona McCormack i Metropolitan-politiet opplyser at uaktsomt drap er blant siktelsene som nå vurderes – først og fremst mot byggherrene.

– Vi ser etter hvert eneste helse- og sikkerhetslovbrudd, og i øyeblikket undersøker vi hvert selskap som er involvert i bygningen og oppussingen av Grenfell Tower, sier hun.

Både kledningen og isolasjonen på blokka «feilet alle sikkerhetstester». Isolasjonen skal ha vært enda mer brennbar enn fasadeplatene.

– Alt jeg kan si nå er at de ikke bestod sikkerhetsprøvene, sier McCormack i en pressekonferanse fredag formiddag.