GÅTT ULIKE VEIER: Chelsea-manager Antonio Conte feirer med Nathan Aké etter sen seier mot Everton. Nå er deres veier skilte. 
GÅTT ULIKE VEIER: Chelsea-manager Antonio Conte feirer med Nathan Aké etter sen seier mot Everton. Nå er deres veier skilte.  Foto: Paul Ellis

Chelsea har solgt stallfyll for én milliard

Storklubben finansierer deler av storkjøpene med salg av spillere som aldri har slått gjennom på A-laget.

Chelsea behersker overgangsmarkedet, og vet hvordan de skal få den beste dealen når de selger en spiller.

I alle fall om man skal dømme ut fra hvor mye penger de tjener på å selge spillere som aldri slår gjennom på førstelaget i London-klubben.

Daily Mail har regnet sammen hvor mye Chelsea har tjent på å selge spillere uten noe særlig spilletid på A-laget.

Summen er enorm. For spillere med ti kamper eller færre for de blåkleddes førstelag har Chelsea siden 2014 hentet inn én milliard norske kroner.

Store salg

Siste i rekken var Nathan Aké som da han ble solgt til Bournemouth, klubben han var utlånt til deler av forrige sesong, kostet drøyt 220 millioner kroner.

Det er ny klubbrekord for Bournemouth, og bra retur for en spiller med bare sju kamper for Chelseas førstelag.

Nettopp utlån der spillerne får utviklet seg gjennom spilletid, og samtidig får et utstillingsvindu opp mot flere klubber er en del av forklaringen til de store overgangssummene.

Aké gjorde sine saker bra for Bournemouth forrige sesong. Bertrand Traoré, solgt for 95 millioner kroner til Lyon, imponerte for Ajax som gikk helt til finalen i Europaligaen. Christian Atsu var utlånt, og ble kjøpt av Newcastle.

Papy Djilobodji ble utlånt til Werder Bremen, før Sunderland 87 sure millioner i bordet.

Avisen holder frem Abramovitsj høyre hånd, Marina Granovskaja, og Chelsea-direktør Michael Emenalo som hjernene bak overgangsjobben.

Skal handle

I tillegg de som er på listen kan det nevnes at Mohamed Salah (13 kamper) ble solgt for 130 millioner kroner til Roma, og Filipe Luis (15 kamper) kostet Atlético Madrid 125 millioner kroner. Sistnevnte ble riktignok kjøpt for 45 millioner kroner mer.

De siste tre sesongene har Chelsea kjøpt spillere for 3,2 milliarder kroner og solgt for 3,6.

Men de tallene kan raskt endre seg. Det er en dårlig skjult hemmelighet at Chelsea ønsker å hente Romelu Lukaku tilbake – og da vil han koste langt mer enn de 305 millionene (etter dagens kurs) Everton betalte for ham for tre år siden.

– Vi vil prøve å forbedre stallen før neste sesong, det er helt sikkert. Vi har en viktig konkurranse i Champions League, men jeg tror at både jeg og klubben ser på dette på samme måten, sa Antonio Conte etter å ha sikret ligatittelen med klubben denne sesongen.

Derfor linkes de også til dyre overganger for Tiemoue Bakayoko (Monaco), Antonio Rudiger (Roma) og Alex Sandro (Juventus).

Da hjelper det også å selge unna stallfyll for gode penger.