Chris Gard og Connie Yates med sønnen sin, Charlie.  (FOTO: Privat via AP)
Chris Gard og Connie Yates med sønnen sin, Charlie.  (FOTO: Privat via AP) Foto: Pa

Charlie får lov til å dø, men først skal foreldrene si farvel

Et britisk foreldrepar har kjempet lenge for å gi deres dødssyke sønn eksperimentell behandling i utlandet. Nå har menneskerettighetsdomstolen avgjort at barnet skal få dø.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det har vært en lang og emosjonell rettsprosess for å vurdere skjebnen til ti måneder gamle Charlie Gard.

Dødelig sykdom

Charlie ble født med en sjelden genetisk sykdom og alvorlig hjerneskade.

Den lille gutten kan hverken bevege armer eller bein. Han kan heller ikke puste eller spise selv.

Legene ved Great Ormond Street Hospital i London sier han ikke har sjans til å overleve, og ønsker å slå av maskinene som holder ham i live.

Ønsker forsøksbehandling i USA

Charlies foreldre, Chris Gard og Connie Yates, har kjempet mot dette. De ønsker å forsøke eksperimentell behandling i USA, og har ført kampen gjennom det britiske rettsvesenet og i Europadomstolen for Menneskerettigheter i Strasbourg.

Tirsdag ble det besluttet i Menneskerettighetsdomstolen at å frakte gutten til USA ville gjøre mer skade på barnet, og at livsstøttende maskiner skulle skrus av, melder nyhetsbyrået AP.

Har gitt familien mer tid til å ta farvel

Sykehuset hadde forberedt å skru av maskinene for å la Charlie dø på fredag 30. juni. Men beslutningen ble endret bare timer før.

I en uttalelse skriver sykehusledelsen at de «sammen med Charlies familie legger planer for omsorgen til Charlie, og vil gi familien mer tid til å ta farvel».

Det er ikke kjent hvor lang tid de vil la gutten være i live.

Kamp i sosiale medier

I fire måneder har foreldrene kjempet. Både i retten og i sosiale medier. Torsdag la de ut en video på youtube hvor de begge gråter og sier de forventer at sønnen vil dø fredag.

– Han ville kjempe til siste slutt, men vi fikk ikke lov til å kjempe for ham lenger. Vi får ikke engang ta sønnen vår hjem for å dø hjemme, sier de gråtende i videoen.

Foreldrenes kamp for sønnen har fått stor mediaoppmerksomhet i Storbritannia. Det er samlet inn over ti millioner kroner på nettet for å sende ham til USA for å få den eksperimentelle behandlingen.

Yates har tidligere sagt at midlene skal gis til barn med lignende genetiske lidelser, dersom Charlie dør.