presidentens twitterhets  bekymrer både demokrater og republikanere

– Trump er ikke den samme han var for to år siden

Reaksjonene på presidentens hets av amerikanske programledere vokser.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dagen etter den grove twitterhetsen fra den amerikanske presidenten, diskuterer de to utpekte programlederne, Mika Brzezinski og Joe Scarborough meldingene på sending.

Bekymret på vegne av USA

– Det er ikke den personlige hetsen jeg tenker på. Det går helt fint med meg. Det som bekymrer meg er hva dette nok en gang avslører om presidenten i USA, sier Mika Brzezinski.

TV-paret avviser også Trumps påstander i twittermeldinger som løgn.

– Trump skriver at vi forsøkte å besøke ham på Mar-a-Lago tre kvelder på rad rundt nyttår. Dette er løgn. Han skriver også at han nektet å se oss. Det er latterlig, skriver Mika i en uttalelse gjengitt i Washington Post.

Hun forteller at Trump inviterte dem begge, men at de ikke hadde lyst.

– Der er merkelig at han klarer å få så mange løgner inn i to twittermeldinger, sier hun.

Trump hevdet også at Mika blødde kraftig i ansiktet etter en ansiktsoperasjon. Dette avvises også. Mika har aldri hatt en ansiktsløfting, og at ansiktet hennes var uten skader disse dagene.

Trump kalte Mikas makker, Joe Scarborough, for psyko-Joe i twittermeldingene.

– Det aller mest skremmende er at det er så lett å fyre ham opp. Hva sier det til våre fiender. At presidenten vår er så lett å manipulere, sier Mika.

Hevder Trump har forandre seg

Både Joe og Mika forteller at de har kjent Trump i mange år. De har møtt ham flere ganger, og selv om de ofte har vært uenig med ham, har de hatt mange hyggelige stunder. Men noe har endret seg.

– Fyren i Det hvite hus er ikke den samme mannen vi kjente for to år siden. Fyren i Det hvite hus, er ikke en gang i nærheten. Trump vi kjente var alltid rasjonell, sier Joe og sier videre at mange er bekymret for hans mentale helse.

– Svekker USAs posisjon

President Donald Trump sine twittermeldinger kan føre til at den internasjonale maktbalansen endrer seg, mener retorikkforsker Trygve Svensson.

– Det svekker offentligheten og synet vi har på politisk kommunikasjon. Det svekker også USAs posisjon i verden, sier Svensson til TV 2.

Den grove hetsen vekker sterke reaksjoner både i republikansk og demokratisk leir i USA.

– Trump er høvdingen av nettmobbing. Nok en gang skjemmer han ut nasjonen vår, sier rasende demokrater.

Flere republikanske senatorer reagerer også sterkt og mener meldingene ikke er en president verdig.

«Stopp, vær så snill. Dette er ikke normalt og det er under din stillings verdighet», twitrer senator Ben Sasse ifølge nyhetsbyrået AP.

Se flere sterke reaksjoner i videovinduet øverst i saken.