Ble stengt med umiddelbar virkning:

TGI Fridays åpnet igjen etter ny inspeksjon

MOSE: Mattilsynet fant mose på lagergulvet på TGI Fridays Karl Johan. Nå har restauranten åpnet igjen.
MOSE: Mattilsynet fant mose på lagergulvet på TGI Fridays Karl Johan. Nå har restauranten åpnet igjen. Foto: Mattilsynet
Restauranten TGI Fridays i Karl Johans gate ble stengt med umiddelbar virkning på grunn av for dårlig renhold og rutiner. Nå er restauranten åpnet igjen.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mattilsynet utførte torsdag et såkalt smilefjes-tilsyn på TGI Fridays restaurant på Karl Johan i Oslo. Resultatet ble at restaurantens matservering stenges med umiddelbar virkning.

Det betydde at det populære spisestedet ikke kunne servere noe som er spiselig.

Det var Dagbladet som først omtalte saken.

I Mattilsynets tilsynsresultat kom det frem at TGI Fridays hadde en rekke mangler, som til sammen førte til at restaurantens matservering ble stoppet.

Gjenåpnet

Nå er restauranten åpnet igjen, sier Kenneth Tjønndal Pettersen, kommunikasjonsdirektør i Umoe Restaurants, som driver TGI Fridays Karl Johan.

– Restauranten er åpen som normal igjen. Mattilsynet har åpnet kjøkkenet, og alle avvikene er rettet opp i, sier Pettersen til TV 2.

STENGT: Her er TGI Fridays-restauranten på Karl Johan. Foto: Google
STENGT: Her er TGI Fridays-restauranten på Karl Johan. Foto: Google

Han sier de er veldig lettet og lykkelig for at restauranten kunne åpne så raskt etter stengningen, og at det har vært jobbet intenst med vasking og rydding.

– Nå skal vi ha en kvalitetsansvarlig som skal jobbe ekstra tett med denne restauranten framover, sier Pettersen.

– Gjennomgående dårlig renhold

Avdelingsleder Marit Kolle i Mattilsynet Oslo, Asker og Bærum, sier Mattilsynet hadde tilsyn på restauranten i forbindelse med smilefjesordningen, som TGI Fridays er en del av.

– Alle slike spisesteder får besøk omtrent hver 8. måned, sier Kolle til TV 2.

Bildet viser de skitne stekepannene i restauranten. Foto: Mattilsynet
Bildet viser de skitne stekepannene i restauranten. Foto: Mattilsynet

Hun sier restauranten ble stengt på bakgrunn av hva Mattilsynets inspektører så da de var på tilsyn.

– Hovedgrunnen til stengningen var at det var veldig dårlig orden og renhold i virksomheten, særlig alvorlig var det dårlige renholdet på kjøkkenet hvor det lages mat. Det var også flere eksempler på at de blandet sammen rent og urent. Generelt var driften preget av dårlige rutiner, og gjennomgående dårlig renhold, sier avdelingslederen.

Restauranten måtte vaske hele lokalet, og gjennomgå sine rutiner med de ansatte.

– Inspektørene gjorde en ny inspeksjon i dag, men det var fortsatt ikke godt nok renhold til at de kunne få åpne kjøkkenet, sa Kolle tidligere fredag.

Her er resultatene fra Mattilsynets tilsynsresultat fra TGI Fridays Karl Johan:

Mangler ved interne styrings- og kontrollrutiner for å sikre trygge matvarer

Hygieniske mangler ved lokaler og innredning der mat tilberedes og håndteres

Et nærbilde av en veldig skitten boksåpner. Foto: Mattilsynet.
Et nærbilde av en veldig skitten boksåpner. Foto: Mattilsynet.

Vesentlige mangler ved rutiner for rengjøring av lokaler og utstyr med stor konsekvens for mattryggheten

Vesentlige mangler ved utstyr for nødvendig håndhygiene av sentral betydning for mattryggheten

Vesentlige mangler ved rutiner for oppbevaring og håndtering for å hindre forurensing av maten

Vesentlige mangler ved rutiner for personlig hygiene av betydning for trygg mathåndtering

Vesentlige mangler ved rutiner for å sikre at mat oppbevares ved tilstrekkelig lav temperatur

Mangler ved obligatorisk informasjon/merking av allergener i servert mat

I Mattilsynets rapport som TV 2 har fått tilsendt, står det blant annet at:

«Funnene gjelder alvorlige mangler ved grunnleggende forutsetninger som er helt avgjørende for å sikre at maten som serveres er trygg.

Dårlig renhold av utstyr, innredning og lokaler, manglende skille mellom rent og urent, dårlig håndhygiene, for høye temperaturer fører til stor risiko for at maten forurenses og at maten kan bli helseskadelig på grunn av oppvekst av sykdomsfremkallende bakterier.

Det er svært skittent under arbeidsbenkene. Foto: Mattilsynet
Det er svært skittent under arbeidsbenkene. Foto: Mattilsynet

På bakgrunn ovvennevnte forhold/observasjoner anser Mattilsynet at videre drift vil medføre fare for helseskadelig mat.

Mattilsynet vurderer regelbruddene som svært alvorlige for mattryggheten. Vi har derfor fattet vedtak uten forhåndsvarsel (hastevedtak) for å sikre umiddelbar gjennomføring av vedtaket».

En skitten arbeidshylle. Foto: Mattilsynet
En skitten arbeidshylle. Foto: Mattilsynet

Rapporten beskriver også flere konkrete forhold i restauranten.

Utstyr lagret i ren sone var med matrester og mye fukt og fett. Hyllene for rent utstyr var nedstøvet, skitne og seige med synlig skitt på. Utstyr i hyller under serveringsbenk (ren sone) var lagret sammen med skitne pappesker (ytteremballasje). Selve hyllene var skitne. Boksåpner var svart skitten (gammel størknet skitt, matrester og fett).

Alle berøringspunkter som håndtak til utstyr og kontakter var svært skitne.

Oppvaskmaskiner og isbitmaskiner var skitne. Det var mye matrester langs kantene til hette til oppvaskmaskin både inni og ute. Det var mye matrester og gammelt belegg i ren sone i oppvasklinjen. Veggene og gulvet, flater under oppvasklinjen var dekket av gammel skitt med fett og søl.

Papir og såpeholdere ved alle håndvaskene på kjøkkenet og i oppvaskavdelingen var skitne. Den ene håndvask var i ustand, men ble bedret noe under inspeksjon.

Rent og urent utstyr lagres om hverandre. Ansatte med kokkeklær går inn i søppelrom og setter opp stativer til transport av mat, samt fjerner avfall. Dør til kjøkken står åpent under inspeksjonen.

En klype lå rett oppi salaten i en av diskene.

Ansatt i oppvaskavdelingen bruker samme gummihansker til rent og urent utstyr.

Ansatte på kjøkkenet bruker ringene (ikke giftering) ved matlaging.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook