STORFILMER: Både store og små kan gi sin stemme. 
STORFILMER: Både store og små kan gi sin stemme.  Foto: TV 2/Montasje

En av disse 13 filmene blir folkets favoritt

Du bestemmer hvilken film som vinner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

OPPDATERING: Første runde i avstemmingen er nå over. De tre filmene som fikk flest stemmer går videre til en ny avstemming. Den finner du her.

Årets Amanda-utdeling går av stabelen 19. august, der norsk film som vanlig hylles flere dager til ende i filmbyen Haugesund.

For ellevte gang ønsker Den norske filmfestivalen velkommen til avstemning for prisen Folkets Amanda.

Dette er folkets pris, der anmelderne og juryen ikke har noe å si. Du kan stemme på din favoritt av 13 norske filmer.

De tre filmene med flest stemmer 6. august går videre til en finalerunde, før vinneren presenteres på årets Amanda-show den 19. august.

Filmene du kan velge mellom ser du under i denne saken.

LØVEKVINNEN

Filmen er en episk gripende historie bygget på Erik Fosnes Hansens bestselger. I en liten stasjonsby i Norge kommer det lille barnet Eva Arctander til verden. Hennes mor Ruth dør i barsel og faren Gustav sitter tilbake med et barn helt ulikt noe man har sett før: Hun er dekket av langt lyst hår over hele kroppen:

KONGENS NEI

Kongens Nei er regissert av Erik Poppe og handler om de tre dramatiske døgnene i april 1940, hvor den norske kongen får et ufattelig ultimatum av den tyske krigsmakten: Overgivelse eller døden:

BØRNING 2

Da Roy Gundersen slipper ut av fengsel etter to år, for å ha deltatt i et ulovlig gatebilløp, er han fast bestemt på å få livet sitt tilbake på skinner. Det går sånn passe bra. I rollene møter vi blant andre Anders Baasmo Christiansen, Otto Jespersen og Henrik Mestad. Filmen er regissert av Hallvard Bræin.

DYRENE I HAKKEBAKKESKOGEN

I Hakkebakkeskogen bor Klatremus og de små vennene hans i konstant fare for å bli spist av Mikkel Rev. Når Petter Pinnsvin i tillegg forsøker å spise fornuftige Morten Skogmus sin bestemor, er det på tide å lage en lov for å regulere lovløsheten i skogen. Filmen er basert på Thorbjørn Egners klassiker:

SAMMEN OM DRØMMEN

Sammen om drømmen er historien om to tvillingbrødre som er villig til å ofre alt for hverandre og musikken. Det er et nært og usminket portrett av Marcus og Martinus hvor vi får ta del i de avgjørende øyeblikkene i guttenes reise mot stjernene. Dokumentaren er laget av Daniel Fahre.

KARSTEN OG PETRA – UT PÅ TUR

Karsten og Petra gleder seg til de skal på tur i fjellet med familiene sine. Forventningene blir enda større når selveste eventyreren Cecilie Skog kommer til Duestien barnehage for å lære barna om fjellvettreglene. Arne Lindtner Næss står for regien:

SNEKKER ANDERSEN OG JULENISSEN

Basert på Alf Prøysens bok. Mye varme og ekte julestemning for hele familien:

TRIO - JAKTEN PÅ OLAVSSKRINET

I hundrevis av år har mennesker lett etter det myteomspunne Olavsskrinet. Ingen har funnet det. Nå er vennegjengen TRIO i ferd med å løse det store mysteriet. Problemet er bare at livsfarlige skattejegere er på sporet av dem og skatten. Etter tre år på NRK Super kan vi endelig oppleve Trio-gjengen på kino:

GILBERTS GRUSOMME HEVN

For Gilbert har eggallergien ført til både mobbing og pinligheter. Når Gilbert og familien flytter, gjør han alt for å holde allergien hemmelig for de nye vennene, særlig for nabojenta Line. Men når den sykt selvopptatte tante Doris dukker opp som barnevakt, går Gilberts nye tilværelse bokstavelig talt rett i dass. Den utspekulerte tanten gir ham nemlig egg med vilje. Filmen er basert på den prisvinnende boken Eggg av Stein Erik Lunde:

GRÅTASS GIR GASS

En dag Gråtass er ute i skogen for å hjelpe til med tømmerhogsten, faller et stort tre over ham. Han blir nesten totalvrak, og "hjertet" hans: den magiske tennpluggen, lyser svakere og svakere. For å redde sin bestevenn, skynder Gustav seg å flytte tennpluggen over i en annen motor. Familiefilm regissert av Peder Næss:

SUPERVENTION 2

Supervention 2 følger livet til et knippe ski- og snowboardutøvere når de gjør det de liker best. Vi møter mennesker i forskjellige aldre og livssituasjoner. Vi finner også de som lever et tilnærmet normalt liv med familie og unger. Filmen gir et unikt innblikk i hvordan disse menneskene tenker, og hvordan de pusher sine egne grenser. La deg inspirere av årets mest spektakulære vintereventyr:

BARNDOM

Barndom er en vakker og poetisk film der vi får følge 1-7 åringene i Aurora barnehage på Nesodden gjennom ett år. Margreth Olin sin ferskeste film fikk svært gode tilbakemeldinger hos norske anmeldere:

FRA BALKONGEN

Fra balkongen tar deg med gjennom 12 måneder i livet til Ole Giæver og familien hans i Brochmannsgate 12A, Oslo, Norge, Europa, Jorda, Universet. Dette er Giævers tredje spillefilm: