Hodejeger: – Få barn før eggene dine ruster!

SETT I GANG: Trine Larsen oppfordrer kvinner i 20-årene til å sette i gang barneproduksjonen. 
SETT I GANG: Trine Larsen oppfordrer kvinner i 20-årene til å sette i gang barneproduksjonen. 
– Det har ingen negative konsekvenser for karrieren å få barn tidlig, mener Trine Larsen.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norske kvinner har aldri ventet lengre med å få barn. For 30 år siden var gjennomsnittsalderen for førstegangsfødende i Norge 25 år. Nå er snittalderen 29 år.

Samtidig har ikke norske kvinner født færre barn enn nå siden midten av 1980-tallet.

Dette får blogger og hodejeger Trine Larsen til å reagere. Hun mener det er best karrieremessig å få barn i tjueårene.

Denne uken skapte hun engasjement da hun skrev innlegget «Kjære 20-åringer, nyt sommeren og lag barn. Sett i gang før eggene dine ruster vekk!».

I innlegget forteller Larsen at mange jenter spør henne når det er best for karrieren å få barn

– Mitt råd er: Start med å få barn i 20-årene og la for all del ikke karrieren gjøre at du utsetter det.

«Jeg mener det karrieremessig er en fordel å få barn når du er i 20-årene. Du har energien og overskuddet. Min erfaring er at unge småbarnsforeldre er effektive i jobben og jobber smart, de bruker ny teknologi og evner å prioritere. De er lojale og har en høy leveranseevne selv om de må hente og bringe i barnehagen. Dessuten, de som får barn tidligere har også ofte spreke besteforeldre som hjelper til i motsetning til 40-åringene som ofte har en omsorgsrolle også for foreldre.»

– Tenk på besteforeldrene!

Til TV 2 sier Larsen at det hun vil få frem er at mange kvinner ikke er klar over hvor mye fruktbarheten synker etter fylte 30 år. Mange venter for lenge, og ender opp med å ikke få det antall barn de ønsker.

– Mange tror at det er karrieremessig lurt å vente med barn. Men det trenger det ikke å være, og derfor vil jeg oppfordre yngre kvinner til å få barn, og gjerne at de begynner nå i sommer.

– Men mange synes at det er hektisk å sjonglere karriere og små barn, kanskje spesielt rett etter at de har begynt å jobbe, slik mange gjør i 20-årene?

– Det vil ikke bli mindre hektisk i 30-årene. Arbeidslivet i dag er ikke slik at man er ferdig utdannet. Du må hele tiden fylle på med kompetanse.

Larsen sier at situasjonen med besteforeldre er noe man også bør tenke på. Om man er så heldig at man har dem i live og i form, er det en stor støtte. Senere vil man kanskje være nødt til å ta på seg en omsorgsrolle overfor foreldrene sine, og da kan det være ekstra tøft om man i tillegg har småbarn.

– Men det viktigste er at man er klar over konsekvensen ved å vente.

Mange sliter

Styreleder i foreningen Ønskebarn, Lise Boeck Jakobsen, fikk ikke barn før hun var godt over 40.

– Det er jo noe annet å bli mor når man har passert 40, men samtidig så merker man at man har erfaring slik at man takler ting litt annerledes enn når man er i 20-årene. Man har reist og opplevd mye av det man har hatt lyst til.

Hun sier at foreningen Ønskebarn er opptatt av at kvinner skal få barn tidlig, med tanke på fertilitet, men at det ikke må være et press.

– Så mange som hvert syvende par opplever ufrivillig barnløshet. Det betyr at mange får barn sent fordi de møter utfordringer på veien. Det betyr at enkelte ikke får barn før i slutten av 30-årene, selv om de kan ha prøvd i mange år.

Hun tror det vil gå bra for de fleste, enten de velger å få barn i 20.-30. eller 40-årene.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook