STJERNER: Justin Bieber og John Fogerty.
STJERNER: Justin Bieber og John Fogerty.

Denne mannen er dobbelt så dyr som Justin Bieber

Norske John Fogerty-fans må betale 1555 kroner for å se rockelegenden i Langesund.

Lørdag får telemarkingene i Langesund staselig besøk. Rockelegenden John Fogerty, som herjet hitlistene med Creedence Clearwater Revival på 60- og 70-tallet, gjester nemlig bakgården i Wrightegaarden.

Billettansvarlig Frode Kvisvik kan melde om en nesten utsolgt konsert, til tross for skyhøye billettpriser.

– Vi er vel oppe på 1800-1900 solgte billetter. For denne konserten er det 2000 publikummere den kapasiteten som er satt, sier han fornøyd.

– Får Fogerty på fanget

Det er ikke første gang Fogerty gjester Langesund. I 2006 fylte han Krogshavn med fans. Nå skal han fylle bakgården til Wrightegaarden.

For en verdensstjerne som ham skulle man kanskje tro at publikumstallet måtte være større for å lokke ham til Norge, men den gang ei. Konsertarrangøren lover en Fogerty-opplevelse utenom det vanlige.

– Her står du helt innpå bandet, uansett hvor du befinner deg. I motsetning til en venue på 10.000 mennesker, er du nå i Golden Circle, og har likevel mulighet til å bevege litt på deg. Du kan til og med komme deg helt fremst og så å si få Fogerty på fanget, ler Kvisvik.

Tjener ikke på billettene

Med færre tilskuere blir det også dyrere billetter. Det er altså forklaringen Wrightegaarden kommer med for billetter som koster dobbelt så mye som «Den store sommerfesten» gjorde da de fikk Justin Bieber til å gjeste Stavanger.

– Vi har ikke plass til så mange. Fogerty kommer langveis fra, med tre semitrailere og fire busser, og til sammen 40 mennesker i følget. Billettprisene går utelukkende til kostnader for band og teknikk. Vi har ikke lagt inn noen margin til oss, forklarer Kvisvik.

Arrangørene kunne valgt å søke tillatelse fra brannvesenet om å ta inn 500 flere, men har valgt å unngå stinn brakke.

– Planen er at dette skal bli en flerårig satsing med større artister i et mer intimt konsept. Da er det viktig at vi holder ord og ikke fyller lokalet mer, slik at det blir mulig å bevege seg for publikum.

– Hvilke andre artister kunne vært aktuelt å få til å opptre i Langesund?

– Det er mange! En artist vi i alle år har ønsket oss til Langesund er Neil Young, men først må vi se om dette er gjennomførbart, sier Kvisvik.

Når Fogerty søndag spiller for et utsolgt Sverresborg Arena i Trondheim er det under et helt annet konsept. 10.000 billetter er solgt, og publikum som fyller opp arenaen har betalt 745 kroner for billetten.

– Vi har jo plass til mange flere, og vi gjør alltid det vi kan for å holde oss under 800 kroner per billett, sier Stein Vanebo i Trondheim Concerts til TV 2.

Han gleder seg stort til konserten.

– Det er første gang John Fogerty er i Trondheim, så dette blir så bra som artisten og publikum vil, sier Vanebo.

– Ikke overrasket

Musikkekspert Asbjørn Slettemark skjønner hvorfor en billett til John Fogerty-konsert i Langesund er såpass kostbart. Han sier dette er den nye konsertpris-hverdagen.

– Fogerty er en artist med et voksent publikum, og de som jobber med konserten vet hva de kan få. For å si det litt kynisk - hvis folk vil betale for billetten, er det det den er verdt, sier Slettemark.

Han sier det også er en kjensgjerning at en stor del av det norske publikummet har mye penger. Selv har han opplevd at konsertpriser for samme artist er dyrere i Norge enn i resten av Europa.

Musikkekspert Asbjørn Slettemark. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix
Musikkekspert Asbjørn Slettemark. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix

– Jeg vil si prisen er naturlig. Er det et sted jeg ville sett John Fogerty er det på et sted som Langesund. Det er ingen tvil om at det er mye penger, men jeg er ikke spesielt overrasket over prisnivået.

Slettemark forklarer prisforskjellen i forhold til en Justin Bieber-konsert, med at det unge pop-idolet har et mye yngre publikum. Der er det ofte foreldrene som betaler.

– Apparatet til Bieber kunne sikkert tenkt seg å ta det dobbelte, men de skjønner at det ville ført til en omdømmesvikt. Dessuten, hadde Bieber spilt i Langesund for 2000 tilskuere, ville konserten vært i samme prissjikt. Det er jo også slik at Bieber tilbyr dyrere billetter, så det er ikke noe problem å bruke mye penger på ham om man ønsker det, utdyper Slettemark.

Lokker med sjarm

I tillegg til Fogerty har Langesund hatt celebert besøk av blant andre BB King, Bob Dylan og Chuck Barry.

– Det er en viss sjarm med Langesund. Det bor mye musikkhistorie i veggene her. Det har nok mye å si for hvorfor artistene ønsker å ta turen, tror billettansvarlig Kvisvik.

Fogerty-satsningen er en del av 30-årsjubileet til Wrightegaarden.