Slik skal UP luke ut verstingene fra sommertrafikken

VESTFOLD (TV 2): UP-sjefen frykter mange førerkortbeslag i sommer på grunn av råkjøring, men håper på rekordlave dødstall i ferietrafikken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

UP har denne dagen tatt oppstilling ved fylkesvei 310 ved Falkensten i Vestfold og plukker en rekke fartssyndere i 70-sona.

– Stopp neste bil, beordrer UP-betjent Frida Paulsen som betjenter lasermåleren.

50 dør i sommertrafikken

Sommeren er høysesong for uvettig kjøring og alvorlige trafikkulykker. Fjoråret var en skrekksommer på veiene med hele 48 trafikkdrepte i juni, juli og august.

– Vi går nå inn i en periode med mange alvorlige ulykker og flere drepte på sommeren enn alle andre måneder. De tre foregående sommerperiodene så er det i snitt drept 50 personer på norske veier. Det er fordi det kjøres fortere og det brukes rusmidler. Gjennom målrettet innsats fra UP håper vi nå å få redusert antall dødsulykker, sier UP-sjef Runar Karlsen til TV 2.

  • Se UPs egne bilder av farlige sjåfører nederst i artikkelen.

Håper på færre ulykker

Tall fra Trygg Trafikk viser en positiv trend så langt i år. I løpet av årets seks første måneder mistet 48 mennesker mistet livet i trafikken. På samme tid i fjor hadde 62 omkommet. Elleve døde i trafikken i juni. Av disse var sju menn og fire kvinner.

– Vi håper med den innsatsen UP legger ned å holde antall dødsulykker nede, sier Runar Karlsen.

UP er forberedt rekordmange førerkortbeslag i sommer. I fjor ble det beslaglagt hele 2086 førerkort for fartsovertredelser i juni, juli og august.

PASSER PÅ SOMMERTRAFIKKEN: UP-betjenter på fartskontroll ved Falkensten i Vestfold. Christina Skautvedt (f.v.), Frida Paulsen og Elisabeth Ranvik.
PASSER PÅ SOMMERTRAFIKKEN: UP-betjenter på fartskontroll ved Falkensten i Vestfold. Christina Skautvedt (f.v.), Frida Paulsen og Elisabeth Ranvik. Foto: Arne Rovick/TV 2

– Vi beslaglegger omtrent dobbelt så mange førerkort på vår og sommermånedene som vi gjør resten av året. Tørre veier og gode kjøreforhold innbyr til høye hastigheter, men da er også konsekvensen av ulykkene så mye mye større når hastigheten er høy, forklarer UP-sjefen.

Flere ruskjørere

Hittil i år har også UP tatt langt flere råkjørere – en økning på ni prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

Antall bilister som kjører i rus er også sterkt stigende. I fjor sommer fikk UP stanset 546 tilfeller av ruskjøring. Det er en sterk økning fra 444 saker sommeren 2015.

– Årsaken til at vi stanser flere for ruskjøring er at vi har fått nytt utstyr i en «Drugtester» som på bakgrunn av spyttprøve avslører kjøring i medikament- eller narkotikarus, sier Karlsen.

Og UP-patruljene tar ikke sommerferie.

– Det blir fullt trykk fra UP gjennom hele sommeren. Vi skal selvfølgelig avvikle ferie som alle, men vi har godt bemannede ressurser på alle hovedveiene i Norge i hele sommer. Vi kommer til å kontroller farlig kjøreadferd og forebygger lovbrudd på veien som høy hastighet, ruskjøring, risiko ved forbikjøringer, for kort avstand til forankjørende og bilbelte, er sommerhilsenen fra UP-sjefen.

Slapp av og ta pauser

Trygg Trafikk oppfordrer folk til å ta det med ro i sommertrafikken.

– Akkurat nå er det stor utfart på veiene. Det er krevende for mange å kjøre lange strekk og noen fristes til å trykke ekstra hardt på gassen. Lengre kjøreturer, stress for å komme seg raskt frem og uoppmerksomme sjåfører utgjør en betydelig risiko, sier kommunikasjonssjef i Trygg Trafikk, Ann-Kathrin Årøen i en pressemelding.

Se UPs egne bilder av idiotkjøring