Stjerneskudd sendte Tyskland til finalen

Leon Goretzka (22) ble historisk da han scoret to mål på de første åtte minuttene av semfinalen mot Mexico.

Tyskland - Mexico 4-1

Det var spilt bare åtte minutter da Tyskland ledet 2-0 i semifinalen i Prøve-VM mot Mexico torsdag kveld. Begge målene var signert Leon Goretzka.

I andre omgang la Timo Werner på til 3-0. I sluttminuttene reduserte Marco Fabián til 1-3 med en kanonkule av et skudd, men målet kom for sent og på overtid fastsatte innbytter Amin Younes resultatet til 4-1.

Tyskland er klare for sin første finale i Confederations Cup. Der venter Chile søndag kveld. Det endte 1-1 da lagene møttes i gruppespillet.

Kampens store spiller var tomålsscorer Leon Goretzka. Aldri før har en tysk landslagsspiller scoret to mål i løpet av de åtte første minuttene.

– Han er en av spillerne i denne troppen som ganske sikkert er med i VM-troppen neste sommer, mente TV 2s kommentator Kasper Wikestad, og tenkte på at Joachim Löw har latt mange av de største tyske stjernene bli hjemme under Prøve-VM.

Schalke-stjernen Leon Goretzka er blant spillerne som har fått skinne på det tyske laget. Han har scoret tre mål på like mange kamper i turneringen.

Bayern München skal vært svært interessert i å sikre seg Goretzka, som har bare ett år igjen av kontrakten med Schalke.

– Goretzka er allerede er en midtbanespiller av høy kvalitet, og med den rette tilliten og et bedre lag rundt seg bør han kunne bli en viktig brikke for en av Premier League-kanone. Han har strålende ferdigheter, scorer en del mål og arbeider over store områder, skrev TV 2s fotballkommentator Simen Stamsø Møller i presentasjonen av de ti mest spennende Bundesliga-spillerne.

Startet angrepet og scoret selv
Tyskland tok en tidlig ledelse mot Mexico. Allerede i sjette spilleminutt vant Leon Goretzka ballen på midtbanen og fikk med seg Benjamin Henrichs til høyre. Schalke-stjernen fikk ballen igjen på 18 meter og på førstetouch satte han inn 1-0.

– Det er et av tysk fotballs store stjerneskudd sender Tyskland i ledelsen. Han er av dem i denne troppen som ganske sikkert er med i VM-troppen neste sommer, kommenterte TV 2s Kasper Wikestad.

To minutter senere var Goretzka på farten igjen. Han ble frispilt av Timo Werner og alene med Mexico-målvakt Guillermo Ochoa gjorde han ingen feil - og 2-0 til de regjerende mesterne.

– Goretzka skjærer gjennom det mexicanske laget som varm kniv i smør, sa Wikestad.

Etter 20 minutter inntok Goretzka servitørrollen og fant Werner, men denne gangen sto Ochoa i veien for RB Leipzig-spissen.

Mexico skapte målsjanser
Det var imidlertid Mexico som styrte kampen i andre halvdel av første omgang. Giovani dos Santos kom til en mulighet med ti minutter igjen av omgangen, men Marc-André ter Stegen reddet med beinet.

Minuttet etter forsøkte Javier Hernández å lobbe over ter Stegen, men ballen gikk over både Barcelonas keeper og tverrliggeren. Like etter var det Héctor Herrera som skulle teste ter Stegen på et frispark på 25 meter. Med en god redning sørget ter Stegen for at det sto 2-0 til Tyskland til pausen.

Sju minutter ut i andre omgang så Timo Werner ut til å komme alene med Ochoa, men Mexico-stopper Héctor Moreno ga spissen et dytt på veien. Werner holdt seg på beina og kom til en svak avslutning, men ropte på straffespark i etterkant. Dommeren vinket spillet videre.

– Den er soleklar. Strak arm i ryggen. Det er synd man skal bli straffet for å være sportslig, mente Kasper Wikestad.

Etter en times spill kunne imidlertid Werner juble for scoring. Tyskerne broderte seg fint gjennom det mexicanske forsvaret. Julian Draxler spilte gjennom venstreback Jonas Hector, som serverte Werner på åpent mål. Målmaskinen fikk en enkel jobb med å sette inn 3-0.

Mexico presset på for en redusering og med et drøyt kvarter igjen av kampen headet Marco Fabián i tverrliggeren. I sluttminuttene var Rafael Márquez nær på en heading etter hjørnespark, men nok en gang reddet ter Stegen.

I sluttminuttene reduserte Marco Fabián med et fantastisk langskudd.

– Fra 170 meter bare fyker den inn. Haha! For et tilslag og for et deng han får, kommenterte Kasper Wikestad.

Men på overtid fastsatte Amin Younes etter målgivende pasning av Emre Can. Tyskland og Chile møtes i finalen søndag. I gruppespillet endte det 1-1 mellom lagene. Mexico og Chile spiller bronsefinale samme dag.

Slik startet lagene:

Tyskland: ter Stegen - Hector, Ginter, Henrichs, Draxler, Goretzka, Werner, Stindl, Rüdiger, Kimmich, Rudy.

Mexico: Ochoa - Layún, Moreno, Araújo, Alanís, Jiménez, J. dos Santos, Herrera; G. dos Santos, Aquino, Hernández.