Trump sjokkerer med personangrep på tv-programleder

Selv republikanske senatorer reagerer med vantro og sier ytringene ikke er verdig en president.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var etter et innslag på tv-kanalen MSNBCs morgenshow «Morning Joe» at president Trump kom grove anklager mot en av tv-vertene.

Programlederne diskuterte presidentens Twitter-vane, og en av vertene, Mika Brzezinski, sa at presidenten løy i en av Twitter-meldingene de diskuterte.

«Low I.Q. Crazy Mika»

President Trump fyrte av to Twitter-meldinger som får hans egne partifeller til å måpe.

«Jeg hørte at det lite sette programmet Morning Joe snakker stygt om meg (ser ikke på det lenger). Så hvorfor kom Crazy Mika med lav I.Q. sammen med Psycho Joe til Mar-a-Lago 3 netter rundt nyttår og insisterte på å være sammen med meg. Hun blødde stygt etter en ansiktsløfting. Jeg sa nei!»

Trump refererer til programlederne Mika Brzezinski og Joe Scarborough. Ifølge Washington Post er det for det første ikke riktig at seerne svikter «Morning Joe». Programmet har økt seertallene ni kvartaler på rad og hadde de høyeste seertallene noen gang i andre kvartal i år.

For det andre er det en tvilsom påstand at programlederne prøvde å komme seg inn i Trumps anlegg i Mar-a-Lago, skriver avisen. Scarborough og Brzezinski dro dit for å be om et intervju som ikke ble noe av. Men Trump antyder at de to ville delta i nyttårsfeiringen.

– Stopp, vær så snill

Men det som får den største oppmerksomheten i amerikanske medier, er den åpenbart sexistiske og nedlatende tonen mot Mika Brzezinski, der Trump både påstår at hun har tatt kosmetisk kirurgi og er uintelligent.

Flere republikanske senatorer reagerer sterkt og mener meldingene ikke er en president verdig.

«Stopp, vær så snill. Dette er ikke normalt og det er under din stillings verdighet», twitrer senator Ben Sasse ifølge nyhetsbyrået AP.

«Herr President, din tweet var under verdigheten til presidentembetet og representerer det som er galt med amerikansk politikk, ikke USAs storhet», twitrer senator Lindsey Graham.

Republikaneren Lynn Jenkins, som representerer Arkansas i Representantenes hus, sier at «dette er ikke okay».

«Som kvinne i politikken blir jeg ofte kritisert for utseendet mitt. Vi bør jobbe for å styrke kvinners posisjon», skriver hun.

– En trist dag for USA

Utsagnene vekker også sterke reaksjoner i den demokratiske leiren. En av de kvinnelige senatorene som har sittet lengst i kongressen, Nita Lowey, kaller Twitter-meldingene for avskyelige kommentarer om utseendet og intelligensen til en framstående kvinne.

MSNBC sier i en kommentar at det er en trist dag for USA når presidenten bruker tid på å mobbe, lyve og komme med ynkelige personangrep i stedet for å gjøre jobben sin.

En av Trumps pressemedarbeidere, Sarah Huckabee Sanders, forsvarer utsagnene og sier presidenten nekter å bli herset med.

– Dette er en president som bekjemper ild med ild, sier Sanders.

Det hører med til historien at Brzezinski slo tilbake med denne Twitter-meldingen: