Dette grusomme fallet ble starten på Tour-stjernens sykkelkarriere

Primoz Roglic var en talentfull skihopper, men en dag i 2007 gikk det fryktelig galt.

Slovenske Primoz Roglic (27) er en av de heteste kandidatene til å ta den gule trøyen på åpningsetappen i Tour de France. Roglic vant tempoetappen i Vuelta al Pais Vasco og Tour de Romandie. Da slo han sterke navn som Richie Porte, Chris Froome og Jonathan Castroviejo.

Roglic har lagt merke til at flere skyver favorittstempelet over på ham.

– Det er litt snakk om det, men vi starter på null. Alle vil prøve å kjøre så raskt som mulig, sier Roglic, som helst skulle sett at tempoetappen i Düsseldorf var hakket mer kupert.

– Hvis jeg kunne velge ville jeg lagt inn litt flere klatringer, men det er det det er. Jeg skal gjøre mitt beste, og så får vi oppsummere etterpå, sier han.

Har du plukket ut Roglic på ditt Tourmanager-lag? Velg dine ryttere her!

Bevisstløs etter stygt fall
Roglic valgte en litt uvanlig vei til toppen av sykkelsporten. Han startet karrieren i hoppbakken. I 2007 opplevde han alle hopperes store mareritt. 22. mars i Planica gikk det fryktelig galt, kun fem dager etter at han tok VM-gull i laghopp for juniorer sammen med blant andre Jurij Tepes. Roglic hadde akkurat forlatt hoppkanten da venstre ski skar ut. Sloveneren snurret rundt i luften og landet på kulen med et ryggen først. Deretter skled han ned hele bakken uten mulighet til å ta seg for.

– Jeg husker det som skjedde før fallet, men jeg husker ikke krasjet. Jeg var bevisstløs. Det er en erfaring man må ta med seg i livet. Det går opp og ned. Det er det samme i sykling. Jeg krasjet også mye i begynnelsen. Men man må akseptere det og lære noe av det hver gang, sier den sympatiske tempokanonen.

– Hva tenkte du i sekundet før du traff bakken?

– Jeg vet ikke. Det er et vanskelig spørsmål. Man tror ikke at det kan skje. Jeg var også svært ung. Jeg lærte noe av det. Det er ikke den direkte grunnen til at jeg ble syklist, for jeg hoppet i Planica i 2010 og var fortsatt en god hopper. Nå nyter jeg tilværelsen som syklist, sier Roglic.

– Hva er verst: falle i hoppbakken eller velte på sykkelen?

– Det er aldri hyggelig å falle. Det er aldri mykt eller godt å treffe bakken. Det gjør alltid vondt, smiler Roglic.

– Nordmennene var idoler for meg
I hoppbakken konkurrerte Roglic mot flere nordmenn. Bjørn Einar Romøren, Anders Bardal, Lars Bystøl, Andreas Stjernen og Tommy Ingebrigtsen er navn Roglic kjenner godt. Spesielt Romøren og Ingebrigtsen var hoppere Roglic så opp til.

– Jeg hoppet mye sammen med dem. For meg var de idoler. Jeg har gode minner og er fortsatt veldig gode venner med alle de slovenske hopperne. Vi vokste opp sammen og har beholdt vennskapet, forteller han.

Den norske hopperen Kenneth Gangnes husker Roglic godt.

– Han slo meg ganske mange ganger. Men han forsvant jo tidlig ut, da, så jeg rakk liksom ikke å slå han senere, for han var veldig tidlig god. Han var veldig sterk på nivået under World Cup, men han fikk jo prøve seg i World Cup også.

Gangnes er veldig imponert over det Roglic har fått til på sykkelen.

– Jeg skjønner ikke helt hvordan han har fått det til. Det er ganske stor forskjell på skihopping og sykling. Han må jo ha noe helt spesielt i seg som ikke alle andre har. Det er jo noe vi snakker om i miljøet her, og alle er veldig imponert, sier Gangnes.

Den endelige avgjørelsen om å legge hoppskiene på hylla tok Roglic i 2011.

– Jeg hadde ikke motivasjon og hadde også problemer med knærne. I stedet startet jeg å sykle og fikk suksess umiddelbart, sier han.

Roglic fikk kontrakt med kontinentallaget Adria Mobil i 2013. I 2015 gikk han til topps i Slovenia rundt og Tour d’Azerbaïdjan. Roglic var en ettertraktet mann og ble hentet av LottoNL-Jumbo foran 2016-sesongen.

27-åringen forteller at han ikke har ambisjoner om å hevde seg i toppen av Tour-sammendraget.

– Nei, ikke egentlig. Det er min første Tour. Jeg vet det er mye galskap i Touren, og jeg vil ikke legge press på meg selv. Jeg vil prøve å komme meg gjennom og få noen gode resultater. Jeg kan vinne alle etapper bortsett fra massespurter. Jeg kan klatre, kjøre utfor og er bra på flat mark. Men man trenger flaks for å få et godt resultat, sier han.

Roglic forteller at han sitter klistret til tv-skjermen hver gang det er et viktig hopprenn. Lidenskapen for hoppsporten er fortsatt stor.

– Det er en stund siden jeg hoppet på ski, men stort sett har jeg gode minner. Alle mennesker drømmer om å fly, avslutter han.