Forbrukerrådet advarer: Leiebil-felle kan koste deg dyrt

– Metoder som normalt er forbeholdt useriøse aktører.

Sommeren er høytid for bilutleie, men pass opp. Det kan fort bli unødvendig dyrt. Illustrasjonsbilde. 
Sommeren er høytid for bilutleie, men pass opp. Det kan fort bli unødvendig dyrt. Illustrasjonsbilde. 

Mange leier bil i sommerferien. Det kan bli en kostbar opplevelse.

En ting du bør være på vakt mot er noe leiebilbransjen har benyttet seg av over lang tid: Bilen leies ut med svært høy egenandel på kasko- og ansvarsforsikring. Samtidig er prisen på å fjerne egenandelen gjennom en forsikring gjort lite synlig på nettsiden der du bestiller leiebilen.

Først når kunden henter ut bilen, viser det seg at forsikring mot den høye egenandelen ofte koster fem til ti ganger mer enn hva man kunne kjøpt den for før avreise.

– Finner du ikke prisen på egenandelsforsikringen når du bestiller leiebil på nett, så styr unna. Velg et annet leiebilselskap, sier Jorge Jensen, fagdirektør for finans i Forbrukerrådet.

Liten forbedring

– Forbrukerrådet gjennomgikk de største selskapene i fjor (Avis, Budget, Hertz og Europcar) for å undersøke om egenandels-fellen var utbredt. Avis skilte seg klart negativ ut, og vi har derfor undersøkt Avis på ny i håp om at de har skjerpet seg.

– I løpet av ett år har lite skjedd hos Avis. Fellen er der like fullt. Vi ser det derfor som nødvendig å advare mot Avis’ praksis. Å markedsføre én pris og deretter la kunden få vite resten av prisen når varen hentes ut, er forbrukerfiendtlig. Dette er metoder som normalt er forbeholdt de useriøse aktørene på nettet, mener Jensen.

Forbrukerrådet ga bookingsystemet til Avis stryk-karakter i fjor

Prisen dobler seg i skranken

Ofte dobler leiebilprisen seg om du vil kjøpe deg fri for den høye egenandelen hos Avis.

– Vi har funnet tilfeller hvor kundene betaler 1.000-2.000 kroner for en uke for denne forsikringen når du får tilbudet over skranken hos Avis. Da sitter du i fellen. De færreste ønsker å ha en egenandel på 15.000 hengende over seg under ferien og kjøper seg fri til overpris, sier Jensen, i en pressemelding.

Prisen på egenandelsforsikringen dukker ikke opp noe sted under bestillingsprosessen på Avis’ nettside.

– Du bør alltid vite prisen på forsikringen før du booker bilen. Av det vi har sett tidligere i leiebilmarkedet vil 300 kroner for en egenandelsforsikring være en riktigere pris sier Jensen, men legger til at det vil variere for hvilken type bil man leier.

Kjøpe brukt leiebil - er det smart eller skummelt?

Liten skrift hos Avis

Det nærmeste kundene kommer en pris på forsikringen er en antydning i vilkårene som lastes ned som pdf-filer.

– En antydning om prisnivået er gjemt bort inne i en av tre tettskrevne vilkårs-dokumenter på til sammen 48 sider. Det er uholdbart å skjule halvparten av leiebilens pris på denne måten, sier Jensen.

Scroller kunden lenger nedover på Avis’ nettside, dukker det imidlertid opp en annonse for en pakkeløsning som heter Avis 360. Der er egenandelsforsikring pakket inn i prisen.

– Du vet altså ikke hva du betaler for forsikringen. Uansett er den lite synlig, plassert langt nedenfor inngangen til bookingsystemet deres. Vi må forvente at prisene er synlige i bookingsystemet, sier Jensen.

Les også: En ting må du huske når du leier bil

Holder prisen unna konkurranse og mangedobler prisen

– Priser på nettet er mer konkurranseutsatt, mens ved skranken er forsikringene beskyttet mot konkurranse. Da blir prisen ublu. Egenandelsfellen har vedvart over mange år, men er etter hvert blitt utfordret av søkeagentene på nettet som tilbyr slike forsikringer til en betydelig lavere pris, sier Jensen.

Aller billigst, eller gratis, er det å benytte kredittkort som enten har en slik forsikring inkludert, eller tilbyr det for 100–300 kroner gjelder for et helt år. Bilutleien må da være betalt med det respektive kortet.

Også ulykkesforsikringen som kundene overrumples med over skranken er ekstremt dyr i forhold til hva tilsvarende dekning koster å kjøpe før avreisen.

– Du kan tegne ulykkesforsikring for et helt år i et norsk forsikringsselskap for prisen du betaler for bare en uke hos bilutleier, sier Jensen.

Les også: Slik unngår du leiebil-fellene i sommer

Video: Dette kan bli en populær utleiebil