FORTSATT NED: Målingene har pekt nedover for Ap-leder Jonas Gahr Støre siden oktober i fjor.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
FORTSATT NED: Målingene har pekt nedover for Ap-leder Jonas Gahr Støre siden oktober i fjor. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Pedersen, Terje

Åtte måneder med nedtur for Støre

Arbeiderpartiet ligger an til å vinne, men gjennomsnittet av målingene går fortsatt ned, viser analysen til TV 2s politiske reporter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter at Vårt Land i dag publiserte den siste junimålingen, viser gjennomsnittet i juni at Fremskrittspartiet, De Grønne og SV er vinnerne, mens Arbeiderpartiet og Senterpartiet er taperne.

Fortsatt ligger Arbeiderpartiet over valgresultatet fra 2013, men det er verdt å merke seg at pilene har pekt sammenhengende ned siden oktober da snittet ga 36,57.

For andre måned på rad kjøler også Senterpartiet svakt etter den kraftige oppturen som har vart like lenge som Aps nedtur. Det ble foreløpig to måneder på 12-tallet, men 11,98 er fortsatt sterkt.

Summen av de to partiene er på 43,4 prosent, mens den var 43,3 i oktober før Senterpartiets opptur startet. Det forteller noe om hvor stor Arbeiderpartiets tilbakegang har vært i samme periode.

Fremskrittspartiet øker 0,43 til 13,88. Det er det nest høyeste snittet i år, bare slått av januar. Høyre står stille på 23,31, men summen av de to er nå det høyeste siden februar.

KrF får sitt svakeste snitt siden oktober i fjor. 4,54 gjør at partiets valgkamp kan bli en kamp mot sperregrensa. Venstre øker, men har et stykke opp med 3,38, tett fulgt av MDG som øker med 0,44 til 3,30.

Summen av de to sentrumspartiene er nå 7,9, det laveste snittet de to har hatt siden valget i 2013.

SV øker med 0,31 og gjør dermed et hopp vekk fra sperregrensa til 4,36. Rødt får 2,46 og andre partier 1,93.

Fra de byråene som oppgir hvem som svarer andre partier og lister vet vi at det er en økende andel som svarer De Kristne.

Dersom gjennomsnittet i juni hadde vært valgresultatet ville Arbeiderpartiet og Senterpartiet fått 80 mandater og manglet fem på flertall. Det ville de fått sammen med SV med totalt 88 eller med KrF også totalt 88.