FØRSTE DAG PÅ JOBB: Maud Anniken Nordengen er en av baristaene som jobber på kaffebaren =Kaffe i Akersgata. Øyvind Tømmerud var en av kundene som var innom på åpningsdagen.
FØRSTE DAG PÅ JOBB: Maud Anniken Nordengen er en av baristaene som jobber på kaffebaren =Kaffe i Akersgata. Øyvind Tømmerud var en av kundene som var innom på åpningsdagen. Foto: Marit Grøtte/TV 2

Startproblemer for Erlik Oslos kaffebar: – Maks uflaks

Stiftelsen Erlik Oslos kaffebar, som er et samarbeid med Petter «Uteligger» Nyquist, hadde vannlekkasje på åpningsdagen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag åpnet stiftelsen Erlik Oslo kafé i Akersgata i Oslo.

Petter Nyquist skal følge betjeningen i =Kaffe» i den nye sesongen av «Petter Uteligger».

Men åpningsdagen har ikke gått som planlagt: Da de ansatte kom på jobb klokken 7.00 oppdaget de en vannlekkasje i kjelleren.

– Det rant inn vann. Det er maks uflaks at dette skjedde på åpningsdagen, sier barista Maud Anniken Nordengen (52) til TV 2.

Bygården og kafeen måtte stenge av vannet, men ved hjelp av gode naboer fikk de åpnet til planlagt tid klokken 8.00.

Da TV 2 er innom to timer etter åpningstid, serveres det kun svart traktekaffe til kundene. Men den er til gjengjeld gratis.

– En annen kafé i Akersgata hjalp oss med vann, slik at vi fikk laget traktekaffe. Vannet er tilbake igjen nå, og vi har fått beskjed om at det er greit å skru på maskinene igjen, sier Camilla Svingen, som er daglig leder i stiftelsen Erlik Oslo.

«=Kaffe» håper at de kan servere kaffe fra hele menyen i løpet av dagen.

PROBLEMER: Torsdag morgen var det kun traktekaffe som ble servert på =Kaffe. Foto: Marit Grøtte
PROBLEMER: Torsdag morgen var det kun traktekaffe som ble servert på =Kaffe. Foto: Marit Grøtte

Første arbeidsdag på 28 år

– I dag tidlig kjente jeg på katastrofetanker, men vi har beholdt humøret og roen. Kundene har forståelse og er kjempeblide uansett, og mange sier at de vil komme tilbake senere, sier Nordengen.

Hun har sin første arbeidsdag på 28 år i dag.

– Jeg var narkoman i 20 år, men jeg har vært rusfri i 20 måneder nå. Det var rart å tenke på at jeg skulle på jobb da jeg satt på bussen i dag tidlig, sier hun.

– Det er kjempespennende å jobbe her. Jeg liker å møte folk, så jeg nyter dette. Det gir oss som er i rus eller er ute av rusen en god mulighet til å komme tilbake i arbeidslivet, sier Nordengen, som også selger gatemagasinet Erlik Oslo.

BARISTA: Maud Anniken Nordengen skal jobbe på kaffebaren et par dager i uken. Foto: Marit Grøtte/TV 2
BARISTA: Maud Anniken Nordengen skal jobbe på kaffebaren et par dager i uken. Foto: Marit Grøtte/TV 2

Baristaer fra gata

Kafeen «=Kaffe» er et samarbeid mellom stiftelsen Erlik Oslo og Petter Nyquist.

De har brukt to måneder på å pusse opp kafeen, og alle baristaene som jobber her kommer fra gate- og rusmiljøet i Oslo,

Nyquist vært engasjert i prosjektet både ved å hjelpe til med å ferdigstille kafeen og forberede de som skal jobbe bak disken. Og nå skal han følge betjeningen i kaffebaren i den nye sesongen av «Petter Uteligger».

Onsdag kveld feiret de åpningen med en stor gatefest. Både helseminister Bent Høie og statsminister Erna Solberg har allerede vært innom kafeen.

Gatemagasinet Erlik Oslo har i tolv år jobbet for å gi vanskeligstilte og rusavhengige i hovedstaden en jobb å gå til gjennom å selge gatemagasiner.