POSITIV OMTALE: Ungdoms OL fikk mye god omtale i Norge, men Inge Andersen (bakerst til høyre) valgte likevel å betale et amerikansk firma nesten 900 000 kroner for journalistikk inn mot IOC-familien med tanke på framtidige prosesser rundt OL og den internasjonale olympiske komiteen. Kronprns Håkon var en av mange norske ambassadører som kastet glans på arrangementet.  
POSITIV OMTALE: Ungdoms OL fikk mye god omtale i Norge, men Inge Andersen (bakerst til høyre) valgte likevel å betale et amerikansk firma nesten 900 000 kroner for journalistikk inn mot IOC-familien med tanke på framtidige prosesser rundt OL og den internasjonale olympiske komiteen. Kronprns Håkon var en av mange norske ambassadører som kastet glans på arrangementet.   Foto: Olsen, Geir

Betalte svindyrt for glansbilde-journalistikk av Ungdoms-OL

Inge Andersen inngikk omstridt avtale med IOC-vennlig nettmagasin.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Around the rings er et IOC-vennlig nettsted som driver ukritisk journalistikk rundt OL. Det var rett før jul i 2015 at daværende generalsekretær i Idrettsforbundet, Inge Andersen bestemte seg for å inngå en kostbar avtale med Ed og Sheila Hula som driver nettsiden.

Paret ble fløyet på businessklasse til Norge for at de skulle levere glansbildejournalistikk om Ungdoms-OL i 2016. Billettene kostet Norges Idrettsforbund 137 160 kroner. I tillegg fikk de 748 000 kroner for å skrive positive artikler.

– Det var en vurdering Inge Andersen gjorde den gangen. Tanken bak var at det hadde en verdi med tanke på framtiden. Her når man ut til en målgruppe på 150 000 mennesker, som leser dette jevnlig, sier kommunikasjonssjef i NIF, Niels Røine, til TV 2.

Vil vurdere annerledes

Han har ingen problemer med å se at det virker råflott å bruke slike summer for å lage et glansbilde av Norge for den olympiske familien.

– Jeg vil ikke dømme den vurderingen som ble gjort. Men man må tenke seg om to ganger hvis man skal gjøre et slikt grep en annen gang. Dette strider mot verdigrunnlaget og tankesettet i Norge å kjøpe seg til omtale i et medium, sier Røine.

Han vil ikke spekulere på om det var med tanke på et framtidig OL beslutningen ble tatt.

– Men nå kommer det opp et valg der Gerhard Heiberg slutter i IOC, og vi ønsker gjerne en nordmann inn som erstatter. Omtalen som ble gitt i magasinet var positiv, så man nådde målgruppen var ute etter.

Får massiv kritikk

Avtalen har fått massiv kritikk av flere idrettskommentatorer i Norge.

Dagbladets Esten O Sæther skriver at Idrettsforbundet med dette bidrar til å holde liv i et korrumpert system, og kaller Arround the rings for en parasitt på den olympiske bevegelsen.

– Når norsk idrett er med på å opprettholde et olympisk system bygget på slik tuskhandel, viser det hvor etisk utfordrende det blir å få vinter-OL tilbake til Norge, skriver Sæther.

Også Adresseavisens Kjetil Krogsæther raser mot pengebruken.

– Jeg kjenner kvalmen stige igjen. Vi har råd til å kaste bort den millionen, men har vi råd til å la oss korrumpere på den måten? Hvis vi ikke kan få OL på rent og ryddig vis, er det bedre å tape OL-kampen enn å ha tapt ansikt fordi vi ofret våre verdier, skriver han.

Fikk skamros

Og Ed Hula leverte varene han fikk betalt for. I denne oppsummerende kommentarer skamroser han Lillehammer og Norge for Ungdoms OL.

– Disse ydmyke lekene har mye å lære de voksne som er ansvarlige for det vanlige OL, er Hulas oppsummerende konklusjon.

Til VG som også har omtalt saken i kveld, sier Hula at honoraret fra Inge Andersen & co ikke var avgjørende for driften i selskapet, men hevder overfor avisen at Idrettsforbundet fikk valuta for pengene.

– Ja, vi liker å tro det. Men det er opp til dem å bestemme hva slags fordeler de synes de får av oppmerksomheten vi gir dem, sier Hula til VG.