FASADEPLATER SKAPER FRYKT: I etterkant av den katastrofale brannen er det avdekket at blokken hadde lett antennelige fasadeplater. (AP Photo/Frank Augstein)
FASADEPLATER SKAPER FRYKT: I etterkant av den katastrofale brannen er det avdekket at blokken hadde lett antennelige fasadeplater. (AP Photo/Frank Augstein)

120 høyblokker i Storbritannia får stryk på branntest

120 høyhus i Storbritannia oppfyller ikke kravene til brannsikkerhet, ifølge statsminister Theresa May.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mays kontor opplyser onsdag at tallet på høyblokker som har potensielt brannfarlige fasadeplater, har økt til 120. Ingen av bygningene som så langt er undersøkt i 37 områder i Storbritannia, har bestått testen.

Labour-leder Jeremy Corbyn mener branntestene viser «de forferdelige konsekvensene av deregulering og nedskjæringer». May svarte onsdag med å si at problemet er såpass omfattende at det ikke går an å peke ut en enkelt regjering som har ansvaret.

Ukjent antall døde

Den omfattende kartleggingen av brannsikkerheten ble satt i gang etter branntragedien som rammet Grenfell Tower i London 14. juni. Totalt skal 600 slike høyblokker testes for brannsikkerhet.

I branninfernoet for to uker siden omkom minst 80 personer. Politiet opplyser imidlertid at det vil ta måneder før det endelige dødstallet blir kjent. Søkearbeidet i den utbrente bygningen er meget vanskelig, og politiet har varslet noen familier om at levningene av deres kjære kanskje aldri vil bli funnet.

Mange farlige høyhus

I etterkant av brannen har det vist seg at blokken hadde lett antennelige fasadeplater, og som følge av dette er 800 kommunale boliger i London evakuert mens myndighetene fjerner platene.

Senest tirsdag ble en høyblokk i Tyskland evakuert etter funn av lignende fasadekledning som på Grenfell Tower.

Slike plater er også i bruk i Norge, men ifølge daglig leder Terje Strand i Fredrikstad-firmaet Talitor er det strenge krav til seksjonering av bygninger eller til å ha en brannsikker vegg bak fasadene her i landet.

Den amerikanske leverandøren av fasadeplatene som dekket Grenfell Tower før det brant ned, har stanset salg for bruk til høybygg.

(©NTB/TV 2)