MONTENEGRO: Sveti Stefan-stranden i Montenegro. 
MONTENEGRO: Sveti Stefan-stranden i Montenegro.  Foto: NTB scanpix

Sent ute? Slik gjør du et feriekupp i siste liten

Sommeren er i gang, men det er ikke krise om du enda ikke har bestilt ferietur. Dette er Gunnar Garfors, Norges mest bereiste mann, sine tips for å få en spennende og billig sommerferie.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Gunnar Garfors er nordmannen som har besøkt alle verdens 198 land.

Selv er han på Madagaskar når TV 2 ringer ham onsdag, og han er tydelig på at det fortsatt er gode sjanser for å sikre seg en spennende sommerferie for dem som ikke har bestilt noe enda.

Spesielt dyrt trenger det heller ikke å bli.

Mot strømmen

Garfors viktigste tips om du ønsker deg en billig og spennende tur, er å ikke følge strømmen av norske turister i sommer.

– Reis et annet sted enn naboen. Det er mye mer spennende, samtidig som du kan gjøre noen ordentlige kupp. Jeg vil særlig anbefale Øst-Europa, som er billig og spennende, sier han.

Han vektlegger at du i Øst-Europa får mye for pengene sammenliknet med andre deler av Europa, og at de har mye god mat og fine hoteller.

– Montenegro, Albania eller Romania er fantastiske reisemål. Kroatia er også bra, selv om turismen har økt de siste årene og dermed også prisene, sier han.

Rundt Bangkok

Garfors anbefaler folk å utforske Asia, der man også kan reise til mange svært billige land.

– Et tips her kan være å fly til Bangkok, og så bestille flybilletter videre til et land i nærheten. Mange flyselskaper reiser fra Norge til Bakgkok, så det trenger ikke bli spesielt dyrt. Myanmar, Vietnam og Kambodsja er gode eksempler. Jeg ville holdt meg unna strendene i Thailand, der det er mange turister, og heller dratt til landene rundt, sier han.

Flybillettene fra Bangkok til nabolandene kan ofte ligge på rundt 500 norske kroner tur/retur.

BEREIST: Gunnar Garfors har vært i alle verdens 198 land. Her er han i  Corozal i Belize. Foto: Privat
BEREIST: Gunnar Garfors har vært i alle verdens 198 land. Her er han i  Corozal i Belize. Foto: Privat

Garfors anbefaler også Indonesia, som du også kan nå fra Thailand, men sier Bali bør unngås.

– Folk er ofte veldig flokk-orienterte når de velger reisemål for sommerferien. Om man reiser mot strømmen og utforsker andre områder vil det ofte bli mye billigere, samtidig som at man får noen helt andre historier å fortelle når man kommer hjem, sier han.

TV 2 har tidligere laget en reiseskole med tips og triks fra Gunnar Garfors. Se serien her.

Ikke for sent

Noen vil kanskje tenke at det er litt sent å bestille drømmeturen i slutten av juni. Dette er ikke Garfors enig i.

– Jeg bruker alltid søkemotorer som Skyscanner, Kajak eller Momondo. De søker på alle reiseselskaper og kombinerer ruter slik at det blir billigst mulig, sier han.

På enkelte av disse sidene kan du også legge inn en region du ønsker å reise til, og få de bliligste alternativene.

– Søk for eksempel på "Øst Europa", og du vil se hvor det er billigst å reise, siser han.

Et annet tips om du vil fly til et spesielt sted uten å finne billetter fra Oslo, er å søke på avganger fra nabolandene våre.

– Om du søker fra Gøteborg eller Stockholm, eller tar danskebåten til København, så vil du få helt andre søkemuligheter, sier han.

Selv anbefaler han Madagaskar eller Sør-Afrika på det sterkeste, selv om han skjønner at ikke alle har en ambisjon om å reise så langt.

– Og Norge er jo heller ikke å forakte. For dem som ikke har vært nord for Trondheim vil jeg absolutt anbefale en tur mot nord, til Helgelandskysten for eksempel. Ellers er jo også utkant-Sverige -og Finland fine reisemål, sier den bereiste nordmannen.

Reis med håndbagasje

Et siste tips fra Garfors er å droppe den store kofferten og bare reise med håndbagasje.

– Det gir ikke mening å kjøpe feireklærne i verdens dyreste land før du drar. Reis med håndbagasje og kjøp deg nye klær på tur. Det er også miljøvennlig å ikke reise med så mye, i tilegg til at flybilletten ofte kan bli billigere også, sier han.

Selv har han bare tatt med seg håndbagasje på sin ti dagers tur til Madagaskar.